hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon'da tahliyeler başladı

    Ergenekonda tahliyeler başladı
    expand

    Tutuklulukta üst sınırı 5 yıla indiren yasal düzenlemenin ardından Ergenekon davasında tahliyeler başladı. Dava kapsamında tutuklu yargılanan Tuncay Özkan, Levent Göktaş, Kemal Kerinçsiz, Alparslan Arslan, Sedat Peker, Yalçın Küçük, Dursun Çiçek, İbrahim Şahin, Hasan Iğsız, Alaaddin Sevim, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Şener Eruygur ve Merdan Yanardağ, Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin ve Hasan Atilla Uğur tahliye edildi. Veli Kücük'ün tahliye istemi ise reddedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tutuklulukta üst sınırı 5 yıl olarak yasal düzenlemenin yapılmasının ardından Ergenekon Davasında tutuklu yargılanan sanıkların avukatları tahliye talebiyle mahkemeye başvurdu.Tahliyelerin gerçekleştiği süreç gün içinde şöyle gelişti:

    Ancak geçtiğimiz hafta perşembe yürürlüğe giren yasayla Özel Yetkili Mahkemeler ve TMK 10. Maddesi ile Görevli mahkemeler kaldırılmıştı. Davaya bakan ve geçtiğimiz Ağustos ayında kararını veren ancak aradan geçen sürede gerekçeli kararını yazmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de bu kanunun yürürlüğe girmesiyle kaldırılmış oldu.

    Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi sürpriz bir şekilde bu tahliye taleplerini değerlendirdi ve taleplere ilişkin ret kararı verdi. Mahkeme açıklamasıyla da bir hukuk tartışmasının fitilini ateşledi. 

    Kaldırılan mahkeme talebi reddetti

    TBMM'de yapılan düzenleme ile kaldırılan ve Ergenekon Davasına bakan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye talebinde bulunan 33 Ergenekon sanığının tahliye taleplerini reddetti. Tahliye talebinde bulunan sanıklar şunlardı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa Levent Göktaş, Mehmet Fikri Karadağ, Özkan Kurt, Ulaş Özel, İsmail Sağır, Mehmet Demirtaş, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Muzaffer Tekin, Sedat Peker, Boğaç Kaan Murathan, Semih Tufan Gülaltay, Veli Küçük, Fikret Emek, Kemal Kerinçsiz, Serdar Öztürk, Yalçın Küçük, Aykut Metin Şükre, Ergün Poyraz, İbrahim Şahin, Kemal Aydın, Doğu Perinçek, Mehmet Bedri Gültekin, Turhan Özlü, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Mehmet Deniz Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, Memet Zekeriya Öztürk, İsmail Yıldız, Oktay Yıldırım, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Alparslan Arslan.

    Kaldırılan ÖYM: "TBMM'nin yetkisi yok" dedi

    CNN TÜRK'e konuşan Ergenekon Davası sanıklarının avukatlarından Hüseyin Ersöz, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin basın mensuplarını özel olarak odasına çağırdığını ve "Özel Yetkili Mahkeme'ler TBMM tarafından kaldırılamaz, bu anayasaya aykırıdır" dediği iddiasında bulundu. Ersöz'ün iddiasına göre, Mahkeme Başkanı, bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu da açıkladı.

    Bir başka mahkemeden Tuncay Özkan, Levent Göktaş, Sedat Peker hakkında tahliye kararı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun üzerine sanık avukatlarının tahliye talebiyle başvurduğu İstanbul Nöbetçi 21. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker hakkında tahliye kararı verdi.

    Tuncay Özkan'ın ilk açıklamaları için tıklayın

    Tahliye kararını veren 21. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçesinde şunu belirtti: "Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileciği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması."

    Mahkeme, sanıklar Levent Göktaş ve Tuncay Özkan hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu. Sedat Peker hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulamalarına gerek olmadığına hükmedildi.

    Tuncay Özkan'ın kızı tahliyeyi duydu ve...

    Kemal Kerinçsiz de tahliye edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanıklarından Kemal Kerinçsiz'in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Kerinçsiz'e yurt dışına çıkış yasağı koydu. Tuncer Kılınç, Mehmet Eröz, Serdar Öztürk ve Aykut Metin Şükre'nin tahliye taleplerine de bakan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bu isimlerin taleplerini yarın görüşecek.

    Alparslan Arslan da serbest bırakıldı

    Ergenekon Davasında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile ilaveten 90 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan da İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. 

    Dursun Çiçek

    Emekli Albay Dursun Çiçek'in de Ergenekon davası kapsamında tahliyesine karar verildi. Ancak Balyoz Davasından hükümlü olan Çiçek, cezaevinden salıverilmeyecek.

    İbrahim Şahin

    İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi eski özel harekatçı İbrahim Şahin için tahliye kararı verdi. Şahin, cezaevinden çıktı.

    Yalçın Küçük

    Yalçın Küçük hakkında da İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  tahliye kararı verildi. Yalçın Küçük'ün tahliye kararı oy çokluğuyla alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalçın Küçük'ün tahliye talebini değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık hakkındaki dosyanın henüz gerekçeli kararının yazılmadığı, sanığın sabit ikamegahı olması, sağlık durumu, tutuklamanın tedbir olması, delilleri karartma şüphesinin olamayacağını dikkate alarak tahliyesine oy çokluğuyla karar verdi.

    Heyet, Yalçın Küçük hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı vererek, her hafta karakola giderek imza atmasına hükmetti.

    Doğu Perinçek'e tahliye Veli Küçük'e ret

    İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Doğu Perinçek'in tahliyesine, Veli Küçük'ün ise tahliye talebinin reddine karar verdi. Mahkeme Levent Ersöz, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Bedri Gültekin, Serdar Öztürk, Erkan Önsel ve Turhan Özlü'nün tahliye taleplerini reddetti.

    Sedat Peker de çıktı

    Ergenekon davası sanıklarından Sedat Peker, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararının ardından cezaevinden çıktı.

    Diğer tahliyeler

    İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Hasan Iğsız, Şener Eruygur, Alaattin Sevim, Mehmet Ali Çelebi ve Merdan Yanardağ hakkında tahliye kararı verdi.  İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi de, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Hasan Atilla Uğur, Muzaffer Tekin, Hikmet Çiçek, Oktay Yıldırım ve Mehmet Demirtaş'ın tahliyelerine karar verdi.

    Şener Eruygur, Hasan Iğsız, Sevim, Merdan Yanardağ ve Mehmet Çelebi'nin tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi de Anayasa Mahkemesinin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı, tutuklamanın bir tedbir olması, şu aşamada tutukluluktaki gayenin gerçekleşmiş olması, gerekçeli kararın uzun bir süredir yazılmamış olmasını ve tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alınarak tahliyelerine karar verdi.

    Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

    7 tahliye ise reddedildi

    Tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Veli Küçük, Hasan Ataman Yıldırım, Levent Ersöz, Erkan Önsel, Turhan Özlü, Bedri Gültekin ve Serdar Öztürk'ün 5 yıllık azami tutukluluk süresini doldurmağı gerekçesiyle tahliye taleplerini reddetti.

    Şu ana kadar tahliye edilen isimler şöyle:

    - Prof. Dr. Yalçın Küçük
    - Merdan Yanardağ
    - Mehmet Ali Çelebi
    - Hasan Iğsız
    - Alaattin Sevim
    - Şener Eruygur
    - Tuncay Özkan
    - Levent Göktaş
    - Sedat Peker
    - Kemal Kerinçsiz
    - Emekli Albay Dursun Çiçek
    - Danıştay saldırısı faili Alpaslan Arslan
    - Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin
    -Doğu Perinçek
    -Muzaffer Tekin
    -Oktay Yıldırım
    -Hasan Atilla Uğur
    -Mehmet Demirtaş
    -Hikmet Çiçek

    HSYK 1. Dairesi Başkanı: "Mahkemenin karar yetkisi yok"

    HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye taleplerine ilişkin karar vermesini ve reddetmesini değerlendirdi. Okur, mahkemenin yürürlüğe giren yasayla kaldırıldığını ve her hangi bir karar verme yetkisinin olmadığını açıkladı. Okur, "Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasanın yürürlüğe girdiği Perşembe günü itibariyle artık İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye bir mahkeme kalmamıştır. Mahkeme işlem yapamaz. Tedbir ve esastan karar alamaz. Böyle bir yetkisi yok" dedi.

    Okur, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "ÖYM'leri Meclis kaldıramaz" iddiası için de "Anayasanın 142. Maddesi mahkemeleri kurma görevini kanuna bırakmıştır.Yani meclisin görevidir" diyerek, Mahkemenin, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasına ilişkin, "13. Ağır Ceza Mahkemesi, ÖYM'leri kaldıran kanun ile ilgili AYM'ye de başvuramaz. Bir kanunun iptalini ana muhalefet partisi ya da Meclis'te belli sayıdaki milletvekilleri isteyebilir. Bir mahkeme ancak elindeki davayı ilgilendiren bir maddenin iptalini isteyebilir" diye konuştu. İzlemek için tıklayın!

    Hukukçular: "Mahkeme kaldırıldı, yetkisi yok"

    Kaldırılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutumunu değerlendiren hukukçular, mahkemenin yeni yürürlüğe giren yasayla kaldırıldığını ve karar verdikleri davaların gerekçelerini yazmak dışında bir yetkileri bulunmadığını vurguladı.

    Avukat Ersöz: Mahkeme kaldırıldı karar veremez"

    Neden tahliyeleri bir mahkeme reddetti, diğerleri kabul etti?

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow