hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermenek kömür madeninde çalışmaların 5. günü

    Ermenek kömür madeninde çalışmaların 5. günü
    expand

    Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü'nde su baskını sonucu kömür madeninde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının 5'inci gününe girilirken, işçilere henüz ulaşılamadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göçük meydana gelen ocakta başlatılan kurtarma çalışmalarında madene giren ekipler yaklaşık 11 bin tonluk su ile sudan kaynaklanan çamurun tahliyesine devam ediyor. Su basıncının etkisiyle tavanda ve yan duvardan düşen eski dolgu malzemeleri dışarıya çıkarılıyor. İkinci bir kazaya neden olmamak için de ekipler tüneli sağlamlaştırarak ilerliyor. Mahsur kalan işçilerin aileleri de madenden iyi bir haber gelmesini Kızılay'ın kendileri için hazırladığı çadırda bekliyor. İşçilerin yakınlarından bazıları sabahın erken saatinde madenden çekilen ve dere görünümünü alan su kenarına gelerek gözyaşı döküyor. Kurtarma çalışmaların katılan ekipler de havanın soğuk olması nedeniyle alanda ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

    "Arkadaşlarımızı çıkaracağız"

    Mahsur kalan 18 işçiyi kurtarmak üzere mesai arkadaşları ve çevredeki madenlerde çalışan işçiler de seferber oldu. Kendi işlerine gitmeyip madende mahsur kalan arkadaşlarını kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Barış Karagöz, "İnşallah yakın zamanda arkadaşlardan iyi bir haber alırız" dedi.

    Çalıştıkları madende kendilerinin de yer altında yemek yediğini belirten Karagöz şunları söyledi:

    "Bundan sonra biz de elimizden geldiğince önlemimizi alacağız. Yasa çıktığından beri işe gitmiyorduk. Ancak, para da kazanamıyorduk. Çünkü başka gelirimiz yoktu. Kredi kartlarımıza olan borçlarımız arttı. Mahkum gibi çalışıyoruz. Bizi sistem bu hale zorluyor. Çünkü kırsal bölgede olduğumuz için yapacak başka bir işimiz yok. Ya bu yer altına gireceğiz ya da bu diyardan gideceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Abdullah Küçüktaş ve kardeşi 21 yaşındaki Barış Küçüktaş ise, "Arkadaşlarımız için çalışıyoruz. Birebir tanımıyoruz ama onları kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Kendi işimizi bırakıp onları kurtarma çabasının peşine düştük" dedi.

    AFAD'dan açıklama

    Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki maden ocağındaki çalışmalara toplam 627 kişilik bir ekip ve 138 araçla ara verilmeden devam edildiğini, 414 kişinin arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123 kişinin ise su boşaltma faaliyetlerinde görev aldığını, ayrıca 15 adet dalgıcın da hazır bekletildiğini bildirdi. Açıklamada, çalışmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın çalışmaları yerinden koordine ettiği belirtildi.

    Açıklamada, madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturulduğu, AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekiplerinin, madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenlediği, ailelere destek olduğu ve çocuklar için bölgede oyun çadırı kurduğu belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlar işçi yakınlarıyla yemek yedi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ermenek'teki kömür ocağında mahsur kalan işçi yakınlarıyla Ermenek Belediyesi çadırında öğle yemeği yiyerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Bakan Yıldız, burada yaptığı açıklamada, günde üç defa ailelerle buluşarak bilgilendirme yaptıklarını, birlikte yedikleri yemeğin de bunlardan bir tanesi olduğunu vurguladı. Çalışmaların, maden ocağına inen "desandre" ve nefeslik" isimli iki girişte devam ettiğini anlatan Yıldız, şöyle dedi:

    "Nefeslik dediğimiz bölümde su var. Gece boyunca 3 saatlik bir arızanın haricinde saatte yaklaşık 400 tona yakın su atıldı. Hamdolsun dün ve bu gece ciddi miktarda su çıkarıldı. Aşağıda 300-400 metrelik düz bir yol var. O düz yolun içerisi su dolu. 2 bin 500 ton civarında daha su var. Bunu da atmamız lazım. Boru patlıyor, boru yanıyor, kondüktör gidiyor. Arızaların yanında bunları yapmamız gerekiyor. Hamdolsun ki pompamız, hortumumuz, pompacımız hep yedekli. Buradaki su seviyesini düşürdükten sonra yürüme yolunu açmamız lazım. Bu arada 'karbondioksit sızması olabilir' dedi arkadaşlar. Onun için de maskeli arkadaşlar girecekler biraz sonra. Onlar kontrol edecekler."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Elimizde hangi imkan varsa seferber ediyoruz"

    Yıldız, çalışmaları daha da hızlandırmak için kömür ocağının karşı tepesine sondaj makinesinin getirildiğini anımsatarak, "Çalışmaları daha da hızlandırmak için, balçık, çamur ne varsa çekebilen MTA'nın bir ekibinin de desandrenin en son dip noktasına karşı tepenin arkasından girecek şekilde sondaj makinesi getirttik. 172 metre derine girecek. O da geceleyin dişli sıyırdı. Beypazarı'ndan Genel Kurmay Başkanlığının verdiği AFAD bünyesinde çalışan helikopterle 300 kiloluk parça helikoptere yüklendi ve direk buraya indi. Elimizde hangi imkan varsa seferber ediyoruz" diye konuştu.

    Beklentilerin ve isteklerin doğru yönetilmesini gerektiğine dikkati çeken Yıldız, kendilerinin içeride ne oluyorsa onları konuştuklarını, sıkıntı olduğunda da ilerleme kaydedildiğinde de paylaştıklarını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Elvan da 4 günden beri burada hep birlikte acıyı yaşadıklarını belirterek, burada ve çevrede çalışan maden işçilerinin, ekiplerin ve herkesin büyük bir gayretle çalışmaları sürdürdüğünü aktardı. Tek amaç ve isteklerinin yer altında işçilere ulaşmak olduğunu anlatan Bakan Elvan, şöyle konuştu:

    "Allah'tan yardım temenni ediyoruz. İnşallah en kısa sürede bu kardeşlerimize ulaşırız. Buradaki işçi kardeşlerimiz, Ankara'dan, İstanbul'dan, İzmir'den, Konya'dan ve diğer yerlerden gelen kardeşlerimiz, hep birlikte 24 saat çalışıyoruz. Beş dakikanın bile hesabını yaparak, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak bu kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Bunun çabası içerisindeyiz. Önemli bir aşamaya geldik ama yer altında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz."

    Bakanlar Yıldız, Elvan ve Çelik, işçi yakınları ile yedikleri yemeğin ardından ocakta incelemelerde bulundu.

    Bakan Yardımcısı: "Maden kazalarının çözümü ahilik ahlakında"

    Amasra'da kömür ocağında göçük: 2 işçi mahsur

    Hüseyin Gülerce: "Cemaat kaybedecek, dağılır"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow