hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fen lisesi öğretmenine "evrim" soruşturması

    Fen lisesi öğretmenine evrim soruşturması
    expand

    Bartın Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi'nde coğrafya öğretmeni olan Mustafa Şahin'e Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından skandal niteliğinde bir soruşturma başlatıldı. Fen Lisesi öğretmenine açılan soruşturmanın gerekçesi, öğrencilere önerdiği popüler bilim kitapları ve o kitaplarda evrimden söz ediliyor olması. Üstelik soruşturma açılmakla da kalınmadı öğrencilere, "Öğretmen size siyasi düşüncelerini empoze ediyor, değil mi?" şeklinde yönlendirici sorular yöneltildi. Şahin'in başına gelenler geçen yıl çıkan romanı "Kasabanın Laneti"ndekileri andırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa Şahin, Bartın Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi'nde coğrafya öğretmeni. Aynı zamanda yazar olan ve Ayrıntı Yayınları'ndan "Kasabanın Laneti" adlı bir romanı yayınlanan Şahin, bugünlerde "kasabanın lanetini" yaşıyor. Şahin, öğrencilerine önerdiği bilimsel kitaplar nedeniyle skandal bir soruşturmaya maruz kaldı. Şahin hakkında, Alo 147 ihbar hattına yapılan, "Önerdiği kitaplardan dolayı dini duygularım rencide oldu" şeklindeki bir meçhul ihbar ile soruşturma başlattı.

    Fen lisesinde bilim kitaplarına ve evrime soruşturma

    Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturmaya uğrayan Şahin'i "dini duyguları rencide etmek" suçlamasına muhatap bırak kitaplar ise popüler bilim kitapları. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan insanoğlunun tarihini ve dünyanın oluşumunu bilim ile açıklayan "Dünyanın En Güzel Tarihi"; hayvanların yeryüzüne yayılışını, bazı türlerin yok oluşunu, evcilleştirilmelerini, tıp ve endüstride kullanılmaları gibi pek çok şeyin tarihini bilimsel olarak anlatan "Hayvanların En Güzel Tarihi", ile ilk bitkilerden insanoğlunun tarımı keşfine ve ilk yetiştirilen bitkilere ve insan ile hayvanların yaşamı açısından hayati önemine ilişkin bir popüler bilim kitabı olan "Bitkilerin En Güzel Tarihi".

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fen lisesi öğretmenine evrim soruşturması

    İsimsiz bir "dini duygularım rencide oldu" ihbarıyla

    Kısa bir süre önce de Gezi direnişine katıldıkları için iki öğretmenin görevine son verilmesini isteyen Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Mustafa Şahin hakkında başlattığı soruşturmaya ilişkin Eğitim-Sen'den de açıklama yapıldı. Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı İsmet İpçi, soruşturmaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Fen Lisesi'nde görev yapan Mustafa Şahin, alanıyla ilgili olarak Türkiye İş Bankası yayınlarınca basılmış olan 'Dünyanın En Güzel Tarihi', 'Hayvanların En Güzel Tarihi', 'Bitkilerin En Güzel Tarihi' adlı üç kitabı öğrencilerine tavsiye etti. Alo 147 ihbar hattına yapılan, 'Önerdiği kitaplardan dolayı dini duygularım rencide oldu' şeklindeki meçhul bir ihbara dayanılarak okula gelen Bartın Milli Eğitim Denetmeni ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, 9 ve 10. sınıflardan topladıkları dörder öğrenciyi sorguya aldı. 15- 16 yaşındaki çocuklara veli rızası olmadan hukuksuz biçimde 'inceleme soruları' adı altında yönlendirici sorular yöneltildi" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğrencilere yönlendirici sorular

    Öğrencilere, "Öğretmen size siyasi düşüncelerini empoze ediyor, değil mi?", "Evrim kuramını anlatıyor mu?" şeklinde sorular sorulduğunu belirten İpçi, "Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü'nü, yasal ve meşru biçimde laik, bilimsel ve demokratik eğitim için mücadele eden Eğitim-Sen ve üyelerine yönelik sindirme ve intikam amaçlı uygulamalarını kınıyor ve buna bir son vermeye çağırıyoruz" dedi.

    "Kasabanın Laneti" romanı gerçek mi oldu?

    Kendisi de bir yazar olan Mustafa Şahin'in 2013 yılında Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan "Kasabanın Laneti" adlı bir romanı bulunuyor. Bir kasabaya sıkışıp kalan insanların karmaşık ilişkilerinin anlatıldığı romanda, taşrada birey ile toplum arasında yaşanan çatışma çarpıcı bir hikayeyle işliyordu. En küçük bir özgürleşme girişimine bile tahammülü olmayan muhafazakarlığı, insan hayatlarına yön veren tutkuları, sessizliğin ardındaki uğultuyu, ötekine duyulan düşmanlığın bir lanet metaforuyla ortaya konulduğu romanın kahramanı ise, tüm ara renklerin kaybolduğu kasabanın bunaltıcı atmosferinde hayatı çekilmez bir hal alan Kamil Bey.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fen lisesi öğretmenine evrim soruşturması

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow