hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gökçeada'da sel felaketi

    Gökçeadada sel felaketi
    expand

    Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde gece etkili olan kuvvetli sağanak yağış, sele neden oldu. Sel felaketinin boyutları günün ilk ışıkları ile birlikte ortaya çıkarken, belediye başkanı Ünal Çetin, ilçede durumun çok kötü olduğunu, acilen bir komisyon kurularak gerekli incelemelere başlayıp zararların giderilmesi için afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gece saat 02. 30'da başlayan yağış sonucu kısa sürede dağlık bölgeden sular ilçe merkezine inmeye başladı. Sele dönüşen yağış çok sayıda aracı önüne katıp sürükledi. Evler ve işyerleri sular altında kaldı. Sokaklar çamurla doldu. Mahsur kalan vatandaşlar kepçelerle kurtarıldı. Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, felaketin boyutlarının kendi güçlerini aştığını belirterek yetkililerden yardım beklediklerini belirtti. Turizm sezonu öncesi yaşanan felaket nedeniyle zararın daha da büyük olduğunu belirten çetin, kısa zamanda il afet ve acil durum müdürlüğünün adaya gelerek zarar tespiti yapmasını istediklerini söyledi.

    Yaşanan sel felaketinde çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanın da telef olduğu öğrenildi. Sel nedeniyle elektrik çarpmaları yaşanmaması için ada genelinde elektrik kesintisi uygulanıyor.

    Gökçeadada sel felaketi

    Metrekareye 144.4 kilogram yağış düştü

    Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde gece başlayan ve sele neden olan yağış sırasında 5 saatte metrekareye 144.4 kilogram yağmur düştüğü bildirildi. Gökçeada'daki sel felaketine saat 01.00 ile 04.00 arasında yağan sağanak yağmurun neden olduğu belirtildi. Gökçeada Metoroloji İstasyonu yetkilileri, yağmurun dün (Perşembe) 23.00-01.00 saatleri arasında hafif şekilde yağdığını, ardından 3 saat boyunca aralıksız, çok kuvvetli sağanak olarak devam etmesi üzerine ise sel meydana geldiğini belirtti. Toplam 5 saatlik sürede metrekareye 144.4 kilogram yağmur düştüğü bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5 vatandaş kurtarıldı

    Bu arada  5 vatandaş mahsur kaldıkları araç ve evlerden kurtarıldı. Can kaybının yaşanmadığı yağışlarda müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kullanılmak üzere, 2'si vinç, 3'ü arazi aracı, 6'sı iş makinesi, 3'ü kamyon ve minibüs olmak üzere 14 araç ve yeterli sayıda teknik uzman dâhil olmak üzere 38 personel, bugün sabah saatlerinde AFAD koordinasyonuyla Gökçeada'ya gönderildi.

    Hasar belli oldu

    Çanakkale il AFAD hasar tespit ekipleri,  bu sabah 08.00'de Gökçeada'ya ulaştıktan hemen sonra hasar tespit çalışmalarına başladı.MHP'li Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, sağanak yağmurla gelen selin bilançosunun ağır olduğunu söyledi. Yaşanan afetten ilçenin yüzde 60'ının olumsuz etkilendiğini belirten Başkan Çetin, "İlk tespitlere göre selden 54 araç, 156 işyeri, 18 ev, çok sayıda bağ-bahçe ve sayısı henüz tespit edilemeyen çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu. Turizm sezonu öncesi yaşanan sel felekatinin ilçe ekonomisi üzerinde olumsuz etki yaratmasından endişe ediliyor" dedi. Başkan Çetin, acil bir ihtiyaçlarının olmadığını da vurgulayıp, "Varolan ihtiyaçlarında ilgili birimlerce karşılandı. Zarar tespiti için komisyon kurulup, çalışmalara başlandı" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayvanlar da telef oldu

    Gökçeada İlçesi'nde meydana gelen sel felaketinde çoğunluğu küçükbaş olmak üzere 100'ün üzerinde hayvan telef oldu. Gökçeada'da İnönü ve Atatürk Caddesi'nde etkili olan sel suları bu bölgeye yakın ağıllardaki çok sayıda hayvanında telef olmasına yol açtı. Besici Ramazan Sağlam, sel sularına kapılan 30 koyunundan sadece 2'sini kurtarabildiğini belirtip, "O iki hayvan da üstü üste yığılanların üzerine çıkarak kurtulmuş. İki arkadaşımın yardımıyla alıp, tahtaların üzerine koyarak, kurtardık" diye konuştu.

    "Piramitler"in gizemi çözüldü

    1 Mayıs'ta selfie rüzgarı

    Kadınlara babet uyarısı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow