Greenpeace, Akkuyu Nükleer Santrali ÇED onayını yargıya taşıyacak

Greenpeace Akdeniz, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun onaylanması üzerine, itirazlarının değerlendirilmediğini ve hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.
Greenpeace Akdeniz İklim Ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nun onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Sivil toplum kuruluşlarının sürece katkıda bulunduğunun söylendiğini hatırlatan Bahçeci, katkıda bulunmadıklarını itiraz ettiklerini belirtti. Bahçeci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gerçekte olan, bizim Greenpeace olarak bu süreçte itirazlarımızı sunmuş olmamız ve bu itirazların değerlendirilmemiş olmasıdır. ÇED raporu Rosatom şirketi tarafından 3. Kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulduktan sonra başlattığımız kampanyaya 215 binin üzerinde insan bu raporun onaylanmaması için imzalarıyla destek verdi. Bizim ve kampanyaya katılan kişilerin bu ÇED raporuna karşı çıkma nedenleri özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel risklerinin yanı sıra güvenlik ve emniyet konusu ile, bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi yetersizlikler olmasıydı"
Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu onaylandı
"Sorumluğu kimin alacağı belli değil"
ÇED raporunda, herhangi bir nükleer kaza halinde, bu kaza ile ortaya çıkacak olan her türlü zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmadığına dikkat çeken Bahçeci, "Nükleer sorumluluğun sadece maddi zararların karşılanması olarak düşünülmemesi gerekir. Nükleer sorumluluk, nükleer bir kaza olduğunda bunun sorumluluğunun kimin alacağı sorusunun cevabının verilmesidir" dedi.
"Türkiye nükleer istemiyor"
Greenpeace Akdeniz'in yaptırdığı kamuoyu araştırmasının verilerine değinen Bahçeci, açıklamasında "Türkiye halkının yüzde 64'ü nükleer istemiyor. Halkın görüşleri dikkate alındı mı? Tüm bunlara rağmen onaylanan rapor 21 Ekim 2014 tarihinde halkın görüşüne açılmıştı. Bu süreçte, ÇED raporunun kabul edilmemesi gerektiğine dair Türkiye çapında 3000'e yakın resmi imzalı dilekçe ilgili resmi kurumlara sunuldu. Ancak, bu görüşlerin ne kadar dikkate alınıp alınmadığına dair de her hangi bir şeffaflık söz konusu değil" görüşlerini paylaştı.
"Süreç şeffaf değil"
ÇED sürecinde halkın katılımının dışlandığının belirtilen açıklamada, itirazlarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir cevap alamadıklarını, onaylanan raporun son halinin henüz yayınlanmadığını, sürecin şeffaflıktan uzak olduğu işaret edilerek, "Bundan sonraki süreçte, Akkuyu NGS'nin ÇED raporuna karşı hukuki süreçleri işletiyor olacağız" denildi.
"Putin Avrupa'ya gaz savaşı ilan etti"
Tolunay Kafkas: "Ben bu ülkeden umudumu kestim"
Başlangıçtan bugüne gün gün çözüm süreci
Vatikan'ın ilginç sırları: "Cinsel organ koleksiyonu, seks süiti, kadın papa..."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AFAD YENİ DEPREM HARİTASI: AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
TOKİ E-DEVLET BAŞVURU EKRANI: 250 Bin Sosyal Konut TOKİ Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Neler? www.toki.gov.tr Başvuru Ekranı
Meteoroloji’den kritik hava durumu raporu! 38 il için sarı kodlu alarm: Sağanak ve fırtına kapıda
Polonya'da başlayan kavga Beyoğlu'na kadar uzandı: Eczaneye kurşun yağmuru
Nikah salonlarında 25.05.2025 yoğunluğu: Talep yağdı