hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şehzade Mustafa kararına itiraz!

    Şehzade Mustafa kararına itiraz
    expand

    Bursa'da, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde Şehzade Mustafa'nın öldürülmesi sahnesinden etkilenerek, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa hakkında suç duyurusunda bulunan 47 yaşındaki Hasan Köz, savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesine itiraz edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa Savcısı Abdulhamit Erdem, olayın 460 yıl önce meydana geldiğini, şüphelilerin hayatta olmadığını belirterek konunun zamanaşımına girdiğini kaydetmişti.

    'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde Şehzade Mustafa'nın babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurtulması sahnesinden etkilenen Hasan Köz, 14 Şubat'ta Bursa Cumhuriyet Savcılığı'na giderek, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Rüstem Paşa ve adının tespit edilmesini istediği diğer şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu. 'Şüpheli' olarak gösterdiği Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Rüstem Paşa'nın 'halkı kin ve nefrete sürüklemek' ve 'azmettirerek boğdurmak' suçlarından yargılanmalarını isteyen eden Köz, dilekçesinde şüphelilerin adresini 'Topkapı Sarayı/İstanbul' olarak gösterdi.

    Şehzade Mustafa'nın katillerinin cezalandırılmasını ve şehzadeye itibarının iadesine karar verilmesini isteyen Köz, dün bir kez daha savcılığa başvurarak, dizinin yayınlanmaması için yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi. Köz, daha sonra Şehzade Mustafa'nın Bursa'daki türbesine giderek buraya beyaz gül bıraktı.

    Hasan Köz'ün yaptığı başvuruyu değerlendiren Bursa Cumhuriyet Savcısı Abdülhamit Erdem, kovuşturmaya yer olmadığı karar verildiğini açıkladı. Savcı Erdem, olayın 460 yıl önce meydana geldiğini belirterek, başvuruda adı geçen ve haklarında suç isnat edilen kişilerin öldüğünü ve dolayısıyla konunun zaman aşımına girdiğini belirtti.

    Savcı Erdem, iade-itibar konusunun ise adli bir soruşturmaya konu olamayacağını kaydetti.

    Savcının 'kovuşturmaya yer olmadığı'na dair kararında, suç tarihi 1553 olarak gösterilirken birinci şüpheli olarak Padişah Sultan Süleyman, ikinci şüpheli Rüstem Paşa ve üçüncü şüpheli olarak da Hürrem Sultan yer aldı.

    Suç duyurusunda bulunan Hasan Köz ise savcılığın bu kararına, Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz edeceğini açıkladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow