hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürsel Tekin'den Haşim Kılıç'a çağrı

    Gürsel Tekinden Haşim Kılıça çağrı
    expand

    CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "İktidarın, mahkemeyi baskı altına aldığını tam bir ay önce söylemiştik. Sayın Kılıç, 13 Mart'ta emekli oluyor. Yapılan baskıları anlatmak için emekli olmayı beklemesin" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "İktidarın mafyatik yöntemler kullanarak, mahkemeyi baskı altına almaya çalıştığı görülüyor. Sayın Kılıç, bu baskıyı kimin ve hangi yöntemlerle yaptığını kamuoyuna açıklamalıdır" dedi. 

    Gürsel Tekin Cumhuriyet Savcılarına suç duyurusunda bulunduğunu belirterek, Haşim Kılıç'ın sözlerinin  (ihbar) kabul edilmesini  ve mahkemeye baskı yapanlar hakkında derhal soruşturma açılmasını istedi.

    Haşim Kılıç'ın 'Üyelerimize baskı yapılıyor' sözünün 'paralel paranoya ile geçiştirilemeyecek kadar ciddi olduğu'nu belirten Tekin, Anayasa Mahkemesi üyelerinin yüzde onluk seçim barajını kaldırmaması için baskı altına alındığını bir süre önce kamuoyuna duyurduğunu hatırlattı ve "O açıklamamızın ardından, AKP iktidarından tek bir itiraz dahi gelmedi. Böylece, iddiamızı kabul etmiş oldular" dedi.

    Haşim Kılıç, ''konuşacağım'' dedi

    İktidarın çıkardığı yasaların anayasaya uygun olup olmadığını denetleyen mahkemenin üyelerinin baskı altına alındığının en yetkili ağız tarafından itiraf edildiğine dikkat çeken Tekin şubnları söyledi; "Haşim Kılıç'ın sözlerini bir isyan, bir çığlık ve bir haykırış olarak nitelendiriyorum. Sayın Kılıç, bu sözleri dile getirerek, yurttaşların mahkemenin bağımsızlığına sahip çıkmasını istiyor. İktidar, mafyatik yöntemler kullanarak, sadece AYM'yi değil, tüm mahkemeleri baskı altına alıyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haşim Kılıç'tan baraj açıklaması

    Bağımsız  olmayan  mahkemeler  tarafsız olamaz"  ilkesinin bugün de geçerli olduğunu belirten Tekin, "AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi'ni baskı yaparak kendisine bağımlı kılmaya çalışıyor. Böylece ihtiyacına yönelik kararlar çıkartmak istiyor. Bu kabul edilemez bir tutumdur" dedi.

    "Mahkeme tehdit altındadır"

    Anayasa Mahkemesi'nin açık bir tehdit altında olduğunu belirten CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Mahkeme, öyle bir baskı altında ki; gündemini internet sitesine koymaktan çekinir hale gelmiş... Bu şekilde baskı altına alınan mahkemenin tarafsız ve adil bir karar vermesi beklenemez" dedi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin bir çoğunun çeşitli tehditlere maruz kaldığını ve bu tehditlerin iktidarla organik bağı olan çevrelerce yapıldığını dile getiren Tekin şöyle konuştu:

    Burhan Kuzu'dan Haşim Kılıç için ağır sözler

    "İktidar, 12 Eylül faşist yasasının kalkmasından korkuyor"

    "İktidarın en büyük korkusu, 12 Eylül faşist cuntasının anayasaya koyduğu yüzde onluk seçim barajının kalkması... Bu faşist yasa orada durduğu sürece, iktidarlarını garanti olarak görüyorlar. Varlıklarını faşist bir yasanın varlığına bağlamışlar... Bu yasa kalktığı taktirde, TBMM'de toplumun tüm kesimlerinin temsil edilmesinden ve iktidarı kaybedecek olmaktan korkuyorlar. Bu yüzden, AYM üyelerine baskı yaparak, barajın kaldırılmasını engellemeye çalışıyorlar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Savcılar harekete geçmelidir"

    "Buradan tüm Cumhuriyet Savcılarına suç duyurusunda bulunuyorum. Haşim Kılıç'ın sözleri (ihbar) kabul edilmeli ve mahkemeye baskı yapanlar hakkında derhal soruşturma açılmalıdır. Ki; Sayın Kılıç'ın sözleri de aslında cumhuriyet savcılarına açık bir ihbardır... Savcılar, gereğini yapmalıdır."

    İktidarın, Haşim Kılıç'ın sözlerini 'paralel paranoya' ile geçiştiremeyeceğini de belirten Tekin, "Medyaları bu gece hemen harekete geçer ve Kılıç ile paralel bağlantısını kurar. Mesele bu kadar basit değil.. Mesele bu şekilde geçiştirilemez" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow