hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'den "çantadaki şerefsizler listesi" açıklaması

    HDPden çantadaki şerefsizler listesi açıklaması
    expand

    HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisine yönelik çeşitli iddialar ve eleştiriler üzerine bir açıklama yayımladı. Baluken MHP'li Metin Özkan iddiaları üzerine "fişleme listesini çantasında bulunduran danışman başta olmak üzere tüm sorumlular haklarında derhal soruşturma açılmalıdır" çağrısı yaptı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da konuyla ilgili TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MHP Genel Başkanı Başdanışmanı Metin Özkan'ın HDP seçmenlerine yönelik elinde olduğunu iddia ettiği liste hakkında Baluken, "MHP'nin elindeki bu liste AKP ile birlikte oluşturulan ve gereği yapılmak üzere MHP'ye teslim edilen bir listedir. Amaç HDP'ye oy verenleri tehdit etmek, baskı altına almak, diz çöktürmektir. Bu listeyi hazırlayanlar derhal açığa çıkartılmalı ve yargı nezdinde hukuki süreç işletilmelidir. Bu listenin hazırlanmasına devletin hangi istihbarat kurumları yardımcı olmuştur? Bir siyasi partinin asla çalışma ve sorumluluk alanına girmeyecek olan bu fişleme listesini çantasında bulunduran danışman başta olmak üzere tüm sorumlular açığa çıkartılmalı ve haklarında derhal soruşturma açılmalıdır" dedi. 

    Bahçeli'nin danışmanı: "Çantamda 3 bin kişilik şerefsizler listesi var"

    "3 bin kişilik şerefsiz listesi yok ama..."

    İşte Boğaz'daki yalı sayısı ve partilerin oy durumları

    HDP'den MHP'ye çağrı

    "MHP'nin karanlık çevrelerle iş birliği içinde olduğunun itirafı" 

    'Liste' iddiaları hakkında açıklama yapan Baluken, "HDP'nin Türkiye demokrasi güçleri ile birlikte 7 Haziran seçimlerinde ortaya koyduğu başarıyı hazmedemeyen Milliyetçi Hareket Partisi o günden bugüne, siyasi etik ve ahlaki değerleri hiçe sayan bir üslup ve dil ile partimize ve seçmenimize yönelik her türlü hakaret ve saygısızlığı sergilemiştir. MHP Genel Başkanı Başdanışmanı Metin Özkan'ın 4 Ağustos 2015 tarihinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalar ile durum çok daha tehlikeli bir noktaya gelmiştir. Özkan'ın parti seçmenlerimiz ile ilgili olarak çantasında 3.000 kişilik bir liste olduğunu ve bu listedeki isimleri tek tek okuyabileceğini ifade etmesi MHP'nin seviyesiz bir politik duruşunun ötesinde karanlık çevrelerle bir iş birliği içinde olduğunun itirafı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "AKP ile birlikte hazırlandığı açıkça görülmektedir"

    Baluken, yazılı olarak yaptığı açıklamasında "Demokratik bir ülkede insanların Anayasal hakları ve demokratik tercihlerini özgürce kullanmalarından dolayı hedef alınması, onur kırıcı saldırılara maruz bırakılması asla kabul edilemez. Bu, olsa olsa karanlık rejimlerde yaşanabilecek bir durumdur. Türkiye tarihinde demokratik muhalefetin güçlendiği her dönemde, iktidarlarını korumak isteyen kesimlerin toplumsal gerginliği ve kutuplaştırmayı bilinçli bir şekilde artırarak faşist saldırılara zemin hazırladığına çokça şahit olduk. Bugün çantasında 3.000 kişilik listelerle dolaşanlar ile dün Sivas'ta, Elazığ'da, Maraş'ta, Çorum'da katliamlar yapanların aynı gelenekten gelmeleri tesadüf değildir. Demokratik muhalefetin temsilcisi olan partimize ve seçmenimize yönelik MHP'nin geliştirmiş olduğu bu saldırı, aynı dil ve üslubu kullanan AKP iktidarından bağımsız düşünülemez. MHP'nin elindeki listenin AKP ile birlikte hazırlandığı açıkça görülmektedir. AKP ve MHP, HDP seçmenini ortak düşman olarak görmektedir" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yargının duruma el koyması gerekiyor"

    Bir televizyon kanalında yayınlanan programda 'Kürtlerin kapıcı dahi yapılmayacağı Nişantaşı'nda HDP'ye 8 bin 178 oy çıktı' sözleriyle HDP'ye oy veren belli kesimlerin açıkça hedef gösterildiğini savunan Baluken, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Programda Nişantaşı, Bebek, Taksim, İzmir Karşıyaka, Ankara Çankaya seçmenleri özel olarak hedef alınmış ve Nişantaşı için 'Kürtlerin kapıcı dahi yapılmayacağı Nişantaşı'nda HDP'ye 8 bin 178 oy çıktı' denilerek ırkçı dalga o süreçte başlatılmıştı. MHP'nin elindeki bu liste AKP ile birlikte oluşturulan ve gereği yapılmak üzere MHP'ye teslim edilen bir listedir. Bu son derece tehlikeli bir durumdur. Amaç HDP'ye oy verenleri tehdit etmek, baskı altına almak, diz çöktürmektir. Çok daha tehlikeli olaylar yaşanmasının önüne geçilmesi için yargının bu duruma derhal el koyması gerekiyor. Bu listeyi hazırlayanlar derhal açığa çıkartılmalı ve yargı nezdinde hukuki süreç işletilmelidir. Bu listenin hazırlanmasına devletin hangi istihbarat kurumları yardımcı olmuştur? Bu da açığa çıkartılmalıdır. Bu listeyle ne amaçlanıyor? Ne yapılmak isteniyor? Hedef nedir? Bunun üzerine gidilmesi gerekiyor. Bir siyasi partinin asla çalışma ve sorumluluk alanına girmeyecek olan bu fişleme listesini çantasında bulunduran danışman başta olmak üzere tüm sorumlular açığa çıkartılmalı ve haklarında derhal soruşturma açılmalıdır. Bilinmelidir ki bu tür kirli oyunları planlayanlar ve bu oyunun içinde olanlar asla amaçlarına ulaşamayacak, Türkiye'de partimiz çatısı altında her geçen gün daha da büyüyen demokratik muhalefetin güçlenmesini engelleyemeyeceklerdir"  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Meclis gündemine taşıdı

    HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Boğaz'da, yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP'ye veren şerefsizler' açıklaması ile Bahçeli'nin Başdanışmanı Metin Özkan'ın HDP seçmenlerine yönelik elinde olduğunu iddia ettiği liste hakkında TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Sarıyıldız, "HDP'ye oy veren 3 bin kişiyi fişlediğini kamuoyu huzurunda itiraf eden Metin Özkan'ın skandal açıklamalarından sonra bu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır? MHP'nin yaptığı bu fişlemeye Emniyet ve MİT herhangi bir istihbarat yardımında bulunmuş mudur? Bulunmamışsa, kimin hangi partiye oy verdiği nasıl tespit edilmiştir?" diye sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "HDP'ye oy veren yurttaşları fişlediklerini itiraf etmiştir"

    HDP'li Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde yer alan açıklamada MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sözleri ve 'liste' iddiaları için "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin genişletilmiş il istişare toplantısında HDP seçmenine ağır hakaretlerde bulunarak, 'Boğaz'da, yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP'ye veren şerefsizler. Şimdi, HDP ile koalisyonu kurun' ifadesini kullanmıştır. Devlet Bahçeli'nin Siyasi Danışmanı Metin Özkan katıldığı bir televizyon programında Bahçeli'nin bu hakaretamiz sözlerine atıfta bulunarak, HDP'ye oy veren yurttaşları fişlediklerini şu cümleler ile itiraf etmiştir: 'Kimlerdir? İsterseniz çantamda listesi var ama; 3 bin kişi açıp burada saymayayım zamanımız kalmayabilir. Biz MHP olarak kimseyi fişlemeyiz. Ama MHP yapılan her türlü yanlışı not eder. O Boğaz'da oturan birileri de bunların içinde o 63'lüklerin (Akil İnsanlar heyeti) çoğu da dahil, ülke çözüme mutluluğa gidiyor, refaha gidiyor diye insanlara propaganda yapıp bugün o şehit olan insanların kanını elinde dolaştırırken biz o insanların çetelesini tutuyoruz'. Yurttaşların sahip oldukları din, dil, etnik grup, diğer inançlar, siyasî düşünceler veya sosyal yaşam biçimi nedeni ile aşağılanarak fişlenmeleri ulusal ve uluslararası mevzuat uyarınca hukuka aykırıdır, aynı şekilde Türk Ceza Kanunu'nun 216. ve 125. Maddeleri uyarınca da suç teşkil eder. Bireyin temel hak ve özgürlüklerinde olan özel hayatın gizliliği ve düşünce, kanaat özgürlüğü ceza hukuku ile ulusal uluslar arası mevzuat tarafından korunmakta, ayrımcılık net bir dille yasaklanmaktadır. Bu düzenlemelere binaen; demokrasinin temel ilkelerinden biri olan seçme hakkını HDP'den yana kullandıkları için yurttaşları fişleyen ve bu kişilerin bilgilerini toplayıp siyasi şantaj haline getiren Devlet Bahçeli ve danışmanı Metin Özkan hakkında derhal etkin bir soruşturma yürütülmelidir" ifadelerini kullandı.

    HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın Meclis'e konu ile ilgili sunduğu önergesinde yer alan sorular, şöyle:

    "HDP'ye oy veren 3 bin kişiyi fişlediğini kamuoyu huzurunda itiraf eden Metin Özkan'ın skandal açıklamalarından sonra bu konu ile ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, soruşturma ne aşamadadır? Başlatılmışsa gerekçesi nedir?,HDP seçmenini fişleme amacı ile oluşturulan bu liste kim ya da kimler tarafından nasıl hazırlanmıştır?

    Seçme hakkını HDP'den yana kullandığı için yurttaşları fişleyen ve bu kişilerin bilgilerini toplayıp siyasi şantaj haline getiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve danışmanı Metin Özkan hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa sebebi nedir?,MHP'nin yaptığı bu fişlemeye Emniyet ve MİT herhangi bir istihbarat yardımında bulunmuş mudur? Bulunmamışsa, kimin hangi partiye oy verdiği nasıl tespit edilmiştir?

    Geçmişten günümüze Türkiye'de yurttaşların kimlik, inanç, yaşam tarzları ve siyasi tercihleri nedeni ile sürekli olarak devletin resmi kurumları, siyasi partiler ya da gerçek kişiler tarafından fişlendiği kamuoyunun bilgisi dâhilindedir. Bakanlık olarak bugüne kadar bu tür fişlemeleri gerçekleştiren kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında ne tür işlemler yaptınız bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için  hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?

    Halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden bu açıklamalar nedeniyle, HDP'ye oy veren herhangi bir kişinin saldırıya uğrama ihtimaline binaen ne tür önlemler aldınız? Almadıysanız neden? Aldıysanız bu önlemlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?"



    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow