hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HDP'li vekil Mithat Sancar'dan PKK'ya çağrı

    HDPli vekil Mithat Sancardan PKKya çağrı
    expand

    HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Acilen güvenlik eksenli politikaların uygulanmasından vazgeçilmesini, operasyonların durdurulmasını ve PKK'nın da çatışmasızlığa dönmesini talep ediyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sancar, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Silopi'de sabah saatlerinden bu yana çeşitli mahallelere operasyonlar düzenlendiğini, orada bulunan milletvekillerinden, 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 18 civarında yaralı olduğu yönünde bilgi aldıklarını aktardı.

    Yaralıların sayısının artmasından endişe edildiğini ifade eden Sancar, olaya ilişkin şu iddialarda bulundu: "Öğle saatlerinde bir mahalle, güvenlik görevlileri tarafından zırhlı araçlarla abluka altına alınmıştı, sürekli rastgele evlere, sivillere ateş açılıyordu. Ablukanın kaldırılması ve ambulansların girişine izin verilmesi için İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz oldu. Uzun süre ambulans girişine de izin verilmedi. Birçok yaralı orada bekletildi.

    Silopi'de hendek kapatmada çatışma; ölü ve yaralılar var

    Öğleden sonra abluka kalktı, ambulanslar girdi ve olaylar yatıştı. Ama biraz önce milletvekilimizle görüştüm ve başka mahallelerde abluka başladığını, operasyonlar yapıldığını, hem zırhlı araçlardan hem de çeşitli binalara yerleştirilmiş keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını söyledi. Eğer 90'lara dönmek istemiyorsak bu tabloların yaşanmamasını sağlamak zorundayız. Her bir çatışma yeni çatışmaların gerekçesi haline getirilebiliyor. Her bir sivilin veya örgüt üyesinin ölümü bir intikam duygusunu tetikliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağrı'dan acı haber: 1 şehit

    Bu kısır döngüyü, bu kanlı döngüyü 30 yıldır yaşıyoruz. Yapılması gereken çift taraflı çatışmasızlığın derhal ilan edilmesidir. Bunun için de yine müzakere şartlarına uygun bir ortamın yaratılması gerekiyor. Biz acilen güvenlik eksenli politikaların uygulanmasından vazgeçilmesini, operasyonların durdurulmasını ve PKK'nın da çatışmasızlığa dönmesini talep ediyoruz. Ancak çatışmasızlık ortamlarında yaraları sarabiliriz."

    Mandela örneği

    Sancar, gazetecilerin, "HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Öcalan için Mandela örneğini verdi. Bunu biraz daha açabilir misiniz?" sorusu üzerine, Mandela'nın 27 yıl cezaevinde kaldığını ve Mandela ile yapılan görüşmelerin son 3 yılının bir evde gerçekleştiğini dile getirdi.

    Mandela'nın görüşmeleri daha rahat yapabilmesi ve çözüme gerçekten katkıda bulunabilmesi için şartlarının düzeltildiğini belirten Sancar, Mandela'nın sürecin temelini ev hapsinde geçirdiği 3 yılda sağlamlaştırma imkanı bulduğunu savundu. Sancar, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Aslında bu yeni değil, Öcalan'ın şartları düzeltilmeli. Madem devlet başmüzakereci olarak kabul etmiştir. Müzakereler kendisiyle yürütülüyor, o halde onun müzakereleri yürütebileceği imkanlara kavuşturulması lazım. Söylenen budur. Bu ev hapsi olur, başka yerde olur, hapishane içinde daha yeni bir ortam olur, başka imkanlar olur. Bunların hepsi tartışılabilir. Bunlar görüşmelerde bizim partinin heyetiyle hükümet arasında hep konuşulan meselelerdi. Bazı konularda en azından mutabakat da sağlanmıştı. Dolmabahçe mutabakatının arkasında olan anlaşmalardan biri de Öcalan'ın şartlarının düzeltilmesiydi. Hükümet bunu kabul etmişti. Yeni bir şey değil söylediğimiz. Bu talebimiz geçerli."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow