hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hrant Dink davasında 8 yılda neler oldu?

    Hrant Dink davasında 8 yılda neler oldu
    expand

    Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilişinin üzerinden 8 yıl geçti ama sır perdesi hala aralanamadı. Soruşturmada bugüne kadar 6 savcı görev aldı. Cinayetin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra dönemin polisleri, valileri, vali yardımcıları "şüpheli" sıfatıyla ilk kez ifade verdi. Son günlerde ise ilk kez 2 polis tutuklandı, bir emniyet müdürü için yakalama kararı çıkarıldı. Cinayetin 8. yılında sorular hala yanıtsız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     19 Ocak 2007

    Gazeteci Hrant Dink Şişli'de öldürüldü

    Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 8 yıl önce, 19 Ocak’ta gündüz saatlerinde, Agos gazetesi'nin önünde başına ateş edilerek öldürüldü. Olay derin devlet ve milliyetçilik olgularını bir kez daha gündeme taşıdı. Güvenlik kameralarından tespit edilen görüntüler, polisi, tetiği çeken Ogün Samast'a götürdü.

    Dink'in cenazesine on binlerce kişi katıldı. Törende cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı. 

    Ogün Samast'ın ardından Yasin Hayal, azmettirici olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Cinayeti polis muhbiri Erhan Tuncel'in planladığını iddia etti. 

    Dink ailesinin anlatımıyla Hrant Dink 

     

    2 Temmuz 2007

    Dava 6 ay sonra başladı 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12'si tutuklu 18 kişi hakkında açılan davanın görülmesine cinayetten 6 ay sonra başlandı. Tetikçinin güvenlik güçleriyle fotoğraf çektirmesi, Emniyet ve Jandarma İstihbarat Teşkilatı ile bağlantıları bulunan kişilerin olaya isimlerinin karışması, Yasin Hayal'in polis tarafından korunduğuna ilişkin iddialar sürekli gündemde kaldı. 

     

    25 Temmuz 2011

    Cinayetin faili 4 yıl sonra ceza aldı 

    Samast'ın dosyası, 18 yaşın altında olduğu gerekçesiyle ayrıldı ve çocuk mahkemesine gönderildi. 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  

    Diğer sanıkların yargılanmasına ise devam edildi. Olayda ihmali bulunan, İstanbul ve Trabzon emniyetinde görevli bazı üst düzey emniyet mensupları için soruşturma izni verilmedi. Bazı polis memurlarına ise maaş kesintisi gibi idari cezalar verildi.  

     

    15 Mayıs 2013

    Yargıtay sanıklar için ''suç örgütü'' dedi

    Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına hükmetti. Dava, yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı.

    Türkiye'nin öldürülen gazetecileri 

    7 Mart 2014

    Erhan Tuncel tahliye edildi 

    Özel yetkili mahkemelerin kalkmasının ardından büyük abi olarak bilinen Erhan Tuncel tahliye edildi. Hrant Dink cinayeti soruşturmasında sekiz yılda 6 savcı görev aldı.

     

    6 Haziran 2014

    9 kamu görevlisine takipsizlik kararı kaldırıldı 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aradan geçen süre içinde Dink ailesi, ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istedi. 

    Adalet Bakanlığı cinayetten 7 yıl sonra soruşturmanın önünü açtı. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da aralarında bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkındaki takipsizlik kararı kaldırıldı. Soruşturmada, ilk kez dönemin polisleri, valileri, vali yardımcıları "şüpheli" sıfatıyla ifade verdi.


    17 Temmuz 2014

    Anayasa mahkemesi ''ihlal var" dedi

    Anayasa mahkemesi Hrant Dink cinayetinde "etkili soruşturma yapılmadığına hükmetti, "ihlal kararı" verdi.

     

    5 Aralık 2014

    Cinayetin faili tanık olarak dinlenildi

    Cinayetin faili Ogün Samast'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi. Samast, suikastte ilk kez ''üçüncü bir kişi''den bahsetti.

    Doğum günün kutlu olsun Hrant Dink

     

    13 Ocak 2015

    İlk kez kamu görevlileri tutuklandı

    Tarihler 13 ocak 2015'i gösterdiğinde, cinayetin üzerinden 8 yıl geçtikten sonra soruşturmada ilk kez kamu görevlileri tutuklandı. Polis memurları, Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu "ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme" ve "görevi kötüye kullanmak''la suçlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    16 Ocak 2015

    Cizre Emniyet Müdürü için yakalama kararı çıkarıldı

    Son gelişme ise, dönemin Trabzon Emniyet Amiri Ercan Demir hakkında yaşandı. Cizre Emniyet Müdürlüğü görevini sürdüren Demir hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

     

    Davanın bir sonraki duruşması 23 Ocak'ta yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow