hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HSYK seçimlerinin galibi Yargıda Birlik Platformu oldu

    HSYK seçimlerinin galibi Yargıda Birlik Platformu oldu
    expand

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asıl, 2 yedek üyenin belirleneceği seçimlerin sonuçları açıklandı. Seçimlerden, hükümetin desteklediği söylenen Yargıda Birlik Platformu (YBP) büyük başarıyla çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplam 22 üyeden oluşan HSYK'nın 10 üyesi bugünkü seçimlerde belirlendi. Bu üyelerden 3'ü idari yargıdan, 7'si ise adli yargıdan seçildi. Geçici sonuçlara göre, YBP listesinden seçime giren 10 kişiden 8'i seçilmeyi başarırken, bağımsız olarak seçime giren 10 kişiden 2'si kazandı. YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın desteklediği adaylardan hiçbiri seçilemedi. Sonuçları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, açıkladı.

    İşte kritik HSYK seçimleri

    İŞTE HSYK'DA KAZANAN İSİMLER

    İdari Yargı'dan seçilen asıl üyeler:

    1. Halil Koç (Yargıda Birlik Platformu)
    2. Ahmet Berberoğlu (Bağımsız)
    3. Mahmut Şen (Bağımsız)

    İdari Yargı'dan seçilen yedek üyeler:

    1. Cafer Ergen

    2. Mehmet Gökpınar

    Adli Yargı'dan seçilen üyeler:

    1. sıra Metin Yandırmaz (Yargıda Birlik Platformu - Balıkesir Cumhuriyet Başsavcıvekili )
    2. sıra Ramazan Kaya (Yargıda Birlik Platformu - Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili)
    3. sıra Mehmet Yılmaz (Yargıda Birlik Platformu - HSYK Başmüfettişi )
    4. sıra Mehmet Durgun (Yargıda Birlik Platformu - İstanbul Hakimi )
    5. sıra Ömür Topaç (Yargıda Birlik Platformu - İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcıvekili)
    6. sıra İsa Çelik (Yargıda Birlik Platformu - HSYK Başmüfettişi)
    7. Sıra Turgay Ateş (Yargıda Birlik Platformu - Denizli Hakimi)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adli Yargı'dan seçilen yedek üyeler:

    1. İlker Çetin

    2. Selahattin Menteş

    3. Zeynep Şahin

    4. Orhan Gödel

    Hakim ve Savcılar sandık başında

    Adli yargıda YBP başarılı

    7 üyenin seçildiği adli yargı seçimlerinde, YSK Başkanı Sadi Güven'in açıkladığı geçici sonuçlara göre, YBP büyük başarı sağladı. YBP adli yargıdaki 7 asıl üyelik koltuğunun tümünü kazandı.

    İdari yargı sonuçları

    HSYK seçimlerinde ilk sonuçlar idari yargıdan geldi. HSYK'ya üç asil üye gönderecek olan idari yargıda seçimleri iki bağımsız aday ile YBP'den bir aday kazandı. İdari Yargıda kazanan adaylar, Halil Koç (YBP), Ahmet Berberoğlu (Bağımsız) ve Mahmut Şen (Bağımsız) oldu.

    Halil Koç halen mevcut HSYK'da üye olarak görev yapıyor. Ahmet Berberoğlu ise Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı görevinde bulunuyor. Mahmut Şen ise, Ankara Bölge Mahkemesi üyesi.

    Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSYK'da doğal üye müsteşar yardımcısı da seçildi. 22 kişilik HSYK'da Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı "doğal üye" olarak görev yapıyorlar. Adli yargı listesinden HSYK yarışına giren Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halil Koç'un da seçilmesi ile, HSYK'da Bakan ve Müsteşar'a, Müsteşar Yardımcısı da katılmış olacak.

    En çok oyu Metin Yandırmaz aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HSYK seçimi için 13 bin 993 hakim ve savcıdan 13 bin 750'si sandık başına gitti. 13 bin 614 oyun geçerli, 136 oyun da geçersiz sayıldığı seçim sonucunda 10 hakim ve savcı HSYK üyesi oldu.

    YBP listesinden seçime giren Balıkesir Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Yandırmaz, 5 bin 836 oyla en çok oyu alarak birinci sıradan seçilmeyi başardı.

    Başsavcı Hadi Salihoğlu ve kazananlar alkışlarla karşılandı

    Sonuçların belirlenmesinden sonra, İstanbul'dan kazanan adaylar Mehmet Durgun ve Ömür Topaç ile birlikte adliyenin avlusuna inen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, alkışlarla karşılandı.

    Kazanan iki adayla birlikte açıklama yapan Başsavcı Hadi Salihoğlu, “Bugün, uzun süreli bir maratonu sona erdirdik. Çok değerli hakim ve savcı arkadaşlarımızı Kurul'a gönderdik. Sevgili Ömür Topaç Başsavcımız, Mehmet Durgun kardeşimiz, İstanbul olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz. Hakim ve savcılara en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanıyoruz. Ayrıca, çok seviyeli ve güzel bir seçim yapılmıştır. Arkadaşlarımız hakim ve savcıdır, tercihlerini serbest ve hür iradeleriyle kullanmışlardır. Önümüzdeki dönemin hayırlara vesile olacağına inanıyorum. Ülkemizin bulunduğu ciddi durumlar ortada. Gerçekten Yüksek Hakimler Kurulu da ülkemizin kaderini belirleyen bir kurum. Tüm arkadaşları tebrik ediyoruz" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Durgun: "Türk yargısına hayırlı olsun"

    HSYK üyeliğine seçilen Mehmet Durgun da, "Türk milletine ve Türk yargısına hayırlı olsun. 12 Ekim'de yapılan seçimde Türk yargısı kazandı. Bu seçimin kaybedeni yok; bir olacağız, birlik olacağız. Türk milleti adına hayırlı olsun inşallah" dedi.

    Topaç: "Türk yargısını layık olduğu şekilde yöneteceğiz"

    Ömür Topaç da, "Uzun soluklu bir süreçti. Türk yargısının unsurları, hakimleri, savcıları kendisine yakışır bir şekilde bu sonucu aldı. Türk yargısının layık olduğu şekilde bir yargı yönetimi oluşturacağız. Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Bu seçimin kaybedeni yoktur, kazananı Türk yargısıdır" diye konuştu.

    HSYK'da dengeler hükümetten yana

    Bu sonuçlara göre, HSYK'daki denge hükümeti memnun edecek şekilde gerçekleşmiş oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HSYK 22 üyeden oluşuyor. HSYK'nın seçimle gelmeyen iki doğal üyesi, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı.

    Yine HSYK'ya seçimle değil, Cumhurbaşkanı'nın atamasıyla gelen de 4 üye bulunuyor.

    HSYK'da bir üye Adalet Akademisi tarafından seçiliyor. Bu üyelik için seçimler 16 Ekim'de yapılacak. Hükümetin 17 Aralık sonrası yaptığı yasa değişiklikleri ile, Adalet Akademisi'nin yapısı yeniden oluşturulmuştu.

    HSYK'nın üç üyesi Yargıtay, iki üyesi ise Danıştay tarafından seçiliyor. Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için seçimler yapılmıştı. Bu seçimlerde ise, hükümetin desteklediği söylenen adaylar başarılı olamamışlardı.

    10 üyelik için 61 aday yarıştı

    HSYK seçimlerinde toplam 10 asil ve 6 yedek üyelik için 61 aday yarıştı. Hakim ve savcılar HSYK üyeliği için seçimlere YARSAV, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylarla, bağımsızlar adaylar katıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow