hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İç güvenlik paketi"nin 8 maddesi geçti

    İç güvenlik paketinin 8 maddesi geçti
    expand

    Yeni "iç güvenlik paketi" Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye devam ediyor. Komisyon, 43 maddelik tasarının 8 maddesini kabul etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ve özellikle polise geniş yetkiler veren, "iç güvenlik paketi" olarak bilinen, kanun tasarısı Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

    Meclis'te dün toplanan komisyon yaklaşık 10 saatlik mesainin ardından 43 maddelik tasarının 8 maddesini kabul etti. Tasarının görüşmelerine bugün devam edilecek.

    Tasarı yasalaştığı takdirde, molotofkokteyli saldırı aracı sayılacak, maskeli eylemcilere ceza gelecek.

    Cumhuriyet Gazetesi'ne Charlie Hebdo baskını

    Polisin şahıs ve araç aramalarında yetkisi genişletilecek, polisin gözaltı süresi vali yardımcısı ve üs amirin denetiminde 24 saat olacak. Bu süre, savcı kararıyla 48 saate uzatılabilecek. Sanal ortamda nefret ve teröre çağrı da artık suç sayılacak. Ayrıca, istihbari dinlemeleri denetlemek için de Meclis'te komisyon kurulacak. Bu komisyona tüm partilerden milletvekilleri katılacak.

    Milletvekillerinin sorularını İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş yanıtladı

    Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Osman Güneş, düzenlemeyle kolluk kuvvetlerine belirli şartlarda, belirli süre ve belirli suçlara münhasır olmak üzere gözaltına alma yetkisi verildiğini söyledi.

    Polisin gözaltına alma yetkisinin gelişmiş Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde bulunduğunu, bunun da en az 24 saat olduğunu belirten Güneş, "Polisin herhangi bir şekilde, sokaktan geçen bir vatandaşı, suç işlediğini düşündüğü bir vatandaşı, kaşını gözünü beğenmediği vatandaşı gözaltına alması diye bir şey söz konusu olmayacak, suç üstü hali olacak. Suçüstü halinin ne olduğu da bellidir. Suçüstü halinin dışında polisin böyle bir yetkiyi kullanması söz konusu değildir" bilgisini verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazeteci Nedim Şener'den "kumpas" şikayeti

    Osman Güneş, gözaltı yetkisinin, sadece kanunla belirlenen, kamu düzeni açısından fevkalade önemli olan belirli suçlarda ve suçüstü halinde söz konusu olabileceğini kaydederek, "Her polis memurunun gözaltına alma yetkisi olmayacak, sadece mülki amirin belirlediği kolluk kuvvetlerinin olabilecek. Tabii ki yakalama yetkisi var ama her polis gözaltına alma yetkisini kullanamayacak" diye konuştu.

    "Kolluk görevlilerinin işlemleri, denetim altında"

    Kolluk görevlilerinin keyfi davranması endişesinin dile getirildiğini söyleyen Güneş, bunun dikkat edilmesi gereken bir konu olduğuna işaret etti.

    Güneş, kolluk görevlilerinin tüm işlemlerinin hem adli mercilerin, savcıların denetimi altında hem de mülki amirlerinin, sıralı amirlerin denetimi altında olduğunu bildirdi.

    Güneş, "Bu düzenleme ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Uygulamada, kamu düzeninin tesisi bakımından etkili olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Harf: "Erdoğan'ın sözlerine şiddetle karşıyız"

    "Kolluk kuvvetlerinin gözaltına alma sırasında yanlış yapabileceği" ile ilgili endişenin dile getirilmesi üzerine Güneş, şunları söyledi: "Diyelim, kolluk kuvveti gözaltında yanlış yaptı, bu doğrudan savcıların tahkikat yapacağı, soruşturacağı bir konudur. Bu noktada mülki idarenin, valinin yetkisi, sadece gözaltına alma yetkisini vermeden ibarettir. Bu yetkinin kime karşı nasıl kullanılacağı kolluk kuvvetinin görevidir. Kolluk görevlisi suçüstü haline rastlar ve yakalama yaparsa hemen amiri ile irtibat kuracak, konuyu anlatacak ve onun talimatına göre hareket edecek."

    Tasarının görüşmelerine yarın 9. maddeden devam edilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow