hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İç Güvenlik"e karşı TBMM'de oturma eylemi

    İç Güvenlike karşı TBMMde oturma eylemi
    expand

    TBMM Genel Kurulu'nda iç güvenlik paketinin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet milletvekilleri tasarı üzerinde konuşmazken, CHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul salonunun ortasına oturarak, alkış ve sloganlarla tepki gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İktidar Partisi, İç Güvenlik Paketi görüşmelerine gün boyu geçilmesini engelleyen muhalefetin direnişini kıramayınca, geç saatlerde, itirazları dikkate almadan “oku-oylat” yöntemiyle görüşmeleri başlattı. TBMM Genel Kurulunda CHP ve MHP milletvekilleri kürsü önünde iç güvenlik paketini protesto etmek için oturma eylemi yaptı. 

    TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren iç güvenlik paketi görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, tasarıya tepkileri nedeniyle tümü üzerindeki görüşmelerde söz almayınca, tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. 

    CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise darbe yapıyorlar diyerek hükümeti eleştirdi.

    "Çapulcularla mücadele edecek altyapımız mevcut"

    İç güvenlik paketinin tümü üzerindeki görüşmelerinde TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı gruplara söz vermek için anons etti.

    İç Güvenlike karşı TBMMde oturma eylemi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak muhalefet milletvekilleri, pakete tepkileri nedeniyle usul tartışmasını sürdürmek istedi.

    Ancak Bahçekapılı sırasıyla muhalefet partilerinin temsilcilerine üçer defa seslendi ve konuşmaları için kürsüye davet etti.

    Meclis'te "Bel'am" kavgası!

    Ancak muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı ve paket üzerindeki itirazlarını başkanlık divanı önünde Bahçekapılı'ya ilettiler.

    Charlie Hebdo dergisi yayınlarına tekrar başlıyor

    Muhalefet milletvekilleri kürüye çıkmadı ve bunun üzerine AK Parti Çankırı milletvekili İdris Şahin kürsüye davet edildi. Kürsüye çıkan ve konuşmasını tamamlayan Şahin, AK Partili milletvekillerini alkışları arasında yerine oturdu.

    Muhalefet milletvekilleri ise TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya  tepkilerini dile getirdi. Bahçekapılı, muhalefet milletvekillerini tepkilerine aldırış etmedi ve soru-cevap bölümene geçti. Soru cevap kısmında da kimse soru sormayınca birleşime 15 dakika ara verdi. Tümü üzerinden görüşmelerin bu şekilde tamamlanmasını üzerine AK Partili milletvekilleri alkışladı.

    Oktay Vural konuşmasını tamamlayamadı

    "Beş gün oldu yeter be..."

    Tüm gün süren ‘tasarıyı görüştürmeme taktikleri’gece de artan tatışmaların eşliğinde sürdü. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “İç Güvenlik Paketi”nin tümü üzerinde görüşmeleri başlatmak istedi. HDP başta olmak üzere muhalefet partileri tasarının görüşülemeceğini, komisyonda geçiçi 28. maddede yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu, tasarının komisyona geri çekilmesi gerektiğini dile getirdiler. Bahçekapılı, önce itirazları anlamak için oturuma ara verdi, sonra da bu konuda usul tartışması açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Talimatla iş yapıyorsunuz"

    Bahçekapılı ile muhalefet milletvekilleri arasında yaşanan tartışmalarda HDP’li Adil Zozani, “Talimatla iş yapıyorsunuz” diye tepki gösterdi. Bahçekapılı da “Bana talimatla iş yapıyor diyemezsiniz sözünüzü geri alın” dedi. Zozani de “Tamam söz verin gelip geri alayım” dedi. Görüşmeleri uzatma taktiğini fark eden Bahçekapılı “Söz vermiyorum, istemiyorum, sözlerinizi geri almayın” dedi.

    "Kendi partisi tepki gösterdi"

    Bu arada yaşanan zaman kaybı AK Parti milletvekillerinin tepkisini çekti ve Bahçekapılı’dan konuyu daha fazla tartışmadan görüşmeleri başlatmasını istediler. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kürsüye yaklaşarak Bahçekapılı’dan yasaya geçmesini talep etti. Ancak Bahçekapılı, muhalefet ile tartışmayı sürdürüp, sonra da çalışmalara ara verince, AK Partililer, “Yeter artık ne arası ya”, “Beş gün oldu yeter be”, “sürekli ara verilmez ki kardeşim” diyerek kendi başkanvekillerine tepki gösterdikleri gözlendi. AK Partili yöneticiler de kendi milletvekillerini sakinleştirmeye çalıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Oku- oylat taktiği"

    Saat 22.00’ye kadar süren engellemelerden sonra iktidar partisi taktik değiştirdi. Bahçekapılı aradan sonra muhalefetin hiçbir itirazını dikkate almadan, tasarın tümü üzerinde görüşmelere geçti. Muhalefet protesto ederek söz almadı, kürsüye yürüdü. Buna rağmen Bahçekapılı, tasarının görüşmeleri sürdürdü. CHP’li divan katibi önergeleri okumayı reddedince, Bahçekapılı kendisi okumak zorunda kaldı. CHP’liler divan üyelerinin kürsüden çektiler, boşluğu AK Partili divan üyesi doldurdu ve görüşmeler devam etti. Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler bu müdahale ile on dakikada tamamlandı.

    Oturma eylemi

    Birleşimin açılmasının ardından tümü üzerinde oylama yapıldı ve bölümlere geçildi. Bölümlerde de muhalefet tepkilerini sürdürdü ve kürsüye çıkmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sırada ise çok sayıda CHP ve HDP'li milletvekili kürsü önünde otura eylemi yaptı.

    Milletvekilleri,  "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşizme, darbeye geçit yok" sloganları attı.

    Yüz kapatma eylemi

    İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde TBMM Genel Kurulunda saat 10.30’da Başkanlık Divanı önünde oturma eylemine başlayan HDP’li milletvekilleri, görüşmeler boyunca sürekli alkış tutup slogan attılar. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel fularları ile Demir Çelik ise kravatı ile yüzünü kapattı.

    İç Güvenlike karşı TBMMde oturma eylemi

    237 kez "kahrolsun faşizim" dedi

    Teklifin 5. maddesi üzerine verilen önerge üzerine söz alarak kürsüye çıkan Süleyman Çelebi, HDP’li milletvekillerinin sloganları altında konuşma süresi olan 5 dakika boyunca “kahrolsun faşizm” diye bağırırken, CHP’li milletvekilleri de Çelebi’ye alkışla destek verdi. CHP’li milletvekilleri “faşizme geçit yok” sloganı attı. Çelebi’nin süresinin dolmasından sonra Başkanvekili Sadık Yakut, “Sayın Çelebi tebrik ederim, 237 defa kahrolsun faşizm dediniz” diye konuştu.

    Birinci madde kabul edildi

    Bu eylem sırasında TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı görüşmeleri sürdürdü ve 1'nci maddeye geçti. Ardından da birinci madde kabul edildi.

    "Eşkıya ve ahlaksız" tartışması

    Bu arada TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'Eşkıya ve ahlaksız' tartışması yaşandı.

    İç güvenlik paketi görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın yönetim şeklini ağır dille eleştirdi.

    Söz alarak kürüyse çıkan CHP'li Altay, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'ya sert sözlerle yüklendi.

    Altay, “Benim gözümde siz TBMM Başkanvekili değilsiniz. Benim nezdimde bir eşkıyasınız. Siz eşkıyasınız. Eşkıya ve ahlaksız tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

    Bahçekapılı ise, “Çok da umurumdaydı. Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" diye cevap verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow