hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlker Başbuğ'un tahliyesine tepkiler

    İlker Başbuğun tahliyesine tepkiler
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan İlker Başbuğ'u arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tahliye edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a "geçmiş olsun" dileklerini iletti. CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, tahliye edilen Başbuğ'u telefonla aradı.

    Kılıçdaroğlu, Başbuğ'a şunları söyledi: "Kumpasa dayalı gerçekleştirilen yargılamalar sonunda 26 aylık
    mahkumiyetle hak ve özgürlüklerinizden mahrum edilmenizin, yaşamınızdan çalınan 26 ayın ardından, özgürlüğünüze kavuşmanızdan mutluluk duydum. Bu tahliye kararının emsal olmasını ve adalet dağıtmayan özel yetkili mahkemelerce özgürlükleri kısıtlanan diğer tutukluların da bir an önce serbest bırakılarak kendilerine, ailelerine çektirilen zulme sıkıntıya son verilmesini diliyorum."

    Bu arada Partisinin Samsun Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde de konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, İlker Başbuğ'un tahliye edildiği bilgisini aldığını belirterek, "Ayın 30'unda bir tercih yapacağız, biri tarafta vatan evlatları var, öbür tarafta bakan evlatları var. Tercihi vatan evlatlarından yana kullanmaya hazır mısınız? Biz de hazırız. Bu arada arkadaşlarım mutlu bir haber verdiler. İlker Başbuğ'un serbest bırakıldığını söylediler. Ben merak ediyorum, 'ben o davanın savcısıyım' diyen bu başçalan acaba utanacak mı?" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İlker Başbuğ'u telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bulunduğu sırada, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'u telefonla arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Erdoğan'ın Başbuğ'a tahliyeden dolayı memnuniyetini dile getirdiği bilgisi edinildi.

    TBMM Başkanı Cemil Çiçek de İlker Başbuğ'u arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Keşke daha önce Sayın Başbuğ tahliye edilmiş olsaydı. Hatta daha ötesi tutuksuz yargılanması yapılmış olsaydı. Daha iyi olurdu. Çünkü doğrusu olan tutuksuz yargılanmasıydı" dedi. Bozdağ, Erbaa ilçesinde bir gazetecinin, "Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliye edilmesiyle ilgili olarak ne söylemek istersiniz?" yönündeki sorusuna, şu yanıtı verdi:

    "Öncelikle karar hayırlı olsun. Sayın Başbuğ'a geçmiş olsun. Bizim hukukumuzda tutuklama istisnai bir durum. Ancak bazı davalarla ilgili ne yazık ki olağan bir şey gibi uygulandığına hep beraber şahit olduk. Sayın Başbakanımız ve bizler rahatsızlığımızı daha öncede ifade ettik. Son zamanlarda attığımız demokratikleşme adımları Türkiye'de önemli değişimlerde neden oldu. İşte bireysel başvuru yolunu açmamız bunlardan bir tanesi idi. Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru üzerine verdiği kararda, TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli mahkemeleri kaldıran yasanın yürürlüğe girmesi eminimki böyle bir sonucun ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Keşke daha önce Sayın Başbuğ tahliye edilmiş olsaydı. Hatta daha ötesi tutuksuz yargılanması yapılmış olsaydı. Daha iyi olurdu. Çünkü doğrusu olan tutuksuz yargılanmasıydı. Ülkemizde büyük hizmetleri dokunmuş, Genelkurmay Başkanlığı yapmış komutanın tutuklu yargılanması bana göre doğru bir şey değildi. Bu karar doğru bir karar değildi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Hukuk ne diyorsa o olması lazım. Biz hukuka saygılıyız. Dünyada 'adalet mülkün temelidir' diyen bir milletin evlatlarıyız. Adaletin teessüsü için, hukuk ne diyorsa o olması lazım. Hukuk bunun en iyisini bilir ve Türkiye'de bir hukuk devletidir. Anayasamız zaten cumhuriyeti tarif ederken bir hukuk devleti olarak tarif ediyor. Hakkın yerini bulacağını, doğrunun isabet edeceğini tahmin ediyorum, umut ediyorum, öyle olur inşallah" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da, İlker Başbuğ'un tahliyesine karar verilmesini, insan hakları açısından fevkalade sevindirici bulduğunu bildirdi. Feyzioğlu, yazılı açıklamasında, "Dileğimiz Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu kararın henüz bireysel başvuruda bulunmamış olanlar hakkında da emsal teşkil etmesi ve onların da bir an önce özgürlüklerine kavuşmasıdır" ifadesini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow