hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İnternetten izinsiz program indirmek haramdır"

    İnternetten izinsiz program indirmek haramdır
    expand

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Duman, "Reel hayatta bir kimsenin malını çalmak haram olduğu gibi internet üzerinden birine ait programı izinsiz indirmek, çoğaltmak, yaymak da haramdır" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duman, yaptığı yazılı açıklamada, internet kullanımında gerçek hayatta geçerli olan İslami ve ahlaki ilkelere riayet edilmesi gerektiğini bildirdi.

    İslam'ın sosyal hayata ilişkin getirdiği ilkelerin internet için de geçerli olduğuna dikkati çeken Duman, gerçek hayatta meşru olmayan şeylerin sanal ortamda yapılmasının da doğru olmadığını vurguladı.

    Doç. Dr. Duman, şunları kaydetti: "Gerçek hayatta bir kimsenin malını çalmak haram olduğu gibi internet üzerinden birine ait programı izinsiz indirmek, çoğaltmak, yaymak da haramdır.

    Reel hayatta İslam'a karşı düşmanlık besleyen, İslamî değerleri karalayan, tahkir ve tezyif eden kimselerle, İslam'ı tebliğ dışında, arkadaşlık ilişkisi kurmak, bir arada bulunmak doğru olmadığı gibi sanal ortamlarda da bunu yapmak doğru değildir."

    İnternet konusunda mutlak yararlı veya zararlı şeklinde genel geçer bir hüküm vermenin yanlış olacağını belirten Duman, kullanıcının inanç, eylem ve ahlakına etkilerine bakarak hüküm vermenin daha doğru olacağını savundu.

    "İnternetteki dini bilgi kirliliğine dikkat edilmeli"

    İnternet ve sosyal medya kullanımının İslami açıdan sakıncalarına da değinen Duman, yeterli İslami donanıma sahip olmayan kişilerin internetteki kontrolsüz bilgi kirliliğinden olumsuz şekilde etkilenebileceğini kaydetti.

    Soner Duman, özellikle gelişim çağında olan çocuklar açısından bu durumun daha da önem kazandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Özellikle de gelişim çağında olan çocuklar açısından doğru dini bilgilenme ve ahlakî örneklik çok önemlidir. İnternette dinî konular da dahil olmak üzere hemen her konuda her türden bilgi bulunmakta, bu yönüyle internet bir 'bilgi kirliliği' sorununu da gündeme getirmektedir. Yine internette yer alan gayr-i ahlakî içerikteki siteler, insanların ahlakî yaşantısı ve aile düzeni üzerinde yıkıcı etkilere sebep olabilmektedir. Sosyal medya, yanlış arkadaşlıklar kurulmasına, yuvaların yıkılmasına, insanların günah olan pek çok şeyle tanışmasına aracı kılınabilmektedir."

    "Aile mahremiyeti korunmalı"

    Duman, İslam'ın yasakladığı yalan, iftira, dedikodu, lakap takma, insanların gizli noktalarının araştırma gibi hususların sosyal medya kullanımında da dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

    Sosyal medyanın, kadın-erkek arasındaki mahremiyet ilişkilerinin çiğnenmesine, karı-koca arasındaki aile ilişkisinin dağılmasına vesile kılınmaması gerektiğini vurgulayan Duman, İslami ölçülere aykırı şekilde resim ve video paylaşmanın, eşlerin birbirinden habersiz olarak karşı cinsten kimselerle arkadaşlık kurmasının her şeyden önce aile sadakatini zedeleyeceğini belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow