hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD, Özgür astsubayı özellikle mi seçti?

    IŞİD, Özgür astsubayı özellikle mi seçti
    expand

    Suriye sınırındaki Öncü Hudut Karokolu komutanı Özgür adlı kayıp astsubayın, terör örgütü IŞİD tarafından pusu kurularak kaçırıldığı ihtimali ağırlık kazandı.Komutanın son 15 gün içinde Türkiye üzerinden IŞİD'e katılmak için Suriye'ye kaçak yollardan giriş yapmaya çalışan toplam 70 kişiyi yakalaması nedeniyle terör örgütünün hedefi haline geldiği değerlendirmeleri yapılıyor. IŞİD'ten kaçan iki militanın da karakola teslim olduğu öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, Suriye sınırında geçen hafta şok eden bir olayın yaşandığı ortaya çıktı. Suriye sınırının Kilis bölümünde Öncü Hudut Karakolu'nda görevli astsubay geçen hafta içinde kayboldu.

    Arınç'tan "kaçırılan astsubay" açıklaması

    Astsubay kaçırıldı

    Doğalgaz tesisinde üs kurdu

    Bölgedeki gelişmeleri yakından izleyen kaynaklardan alınanan bilgiler özetle şöyle:

    2009 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde Öncü Karakolu'nun karşısında doğalgaz istasyonu bulunuyor. Bu istasyon Kilis'te bulunan dolağaz istasyonuna bağlanıyor. Bu doğalgaz tesisinin Suriye'deki bölümünde bir süredir terör örgütü IŞİD konuşlanmış durumda. IŞİD'in tesis çevresinde hendek kazarak savunma tartibatı alması üzerine, Türk tarafında da iş makineleri ile hendekler kazıldı. Tesiste kurulan üste 400-500 dolayında militanın bulunduğu değerlendiriliyor.

    70 kişi yakalandı

    Kaynaklara göre; sınırın bu bölgesi IŞİD'e Türkiye üzerinden katılımlarda geçiş hattı olarak kullanılan önemli güzergahlardan biri. Türkiye; son dönemde sınırdaki güvenlik önlemlerini daha fazla yoğunlaştırdı. Öncü Hudut Karakolu birlikleri; 15 gün önce aralarında Türk vatandaşlarının yanısıra farklı ülkelerden de gelenlerin bulunduğu 50 kişiyi, sınırı geçmek isterken yakaladı. Bu kişiler, IŞİD'e katılmak için sınırdan geçmeyi amaçlıyordu. Geçen haftada yine 20 kişilik bir grup yakalandı. Hudut birliklerinin yakaladığı bu kişiler, jandarmaya teslim edildi.

    İki IŞİD üyesi karakola sığındı

    Geçen hafta IŞİD'in iki militanı da, örgütten kaçarak Öncü Hudut Karakolu'na sığındı. Bu iki militandan biri ilk ifadesinde, "Biz örgütü böyle bilmiyorduk. Gazze'de İsrail saldırılarına karşı savaşmak için örgüte katıldık. Bunu ifade edince tehdit edildik. Baskılara dayanamadık ve kaçtık" dedikleri belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu'na protestoya gözaltı!

    Pusu ihtimali ağırlık kazandı

    Özgür adlı astsubayın bu gelişmelerin ardından kayıplara karışması dikkat çekti. Komutan, IŞİD'e katılımların engellenmesi ve sınır güvenliğinin sağlanmasında önemli rol üslenmişti.

    Bu gelişme üzerine yapılan değerlendirmelerden biri; "Büyük ihtimal sınır hattında gözledikleri komutana pusu atmış olabilirler. Yalnız olduğu bir sırada sınır hattında Türkiye tarafından bile kaçırmış olabilirler. Sınırda yakalanan kişilerin geri verilmesini ve firar edenlerin iadesini isteyebilirler" yönünde.

    Astsubayın kaçakçılar veya başka bir örgüt tarafından kaçırılma ihtimali de değerlendiriliyor. Ancak bu ihtimallerin zayıf olduğu üzerinde duruluyor. Şüpheler, IŞİD üzerinde yoğunlaşmış durumda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow