hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IŞİD'den kaçan 150 Ezidi, Mardin'e ulaştı

    IŞİDden kaçan 150 Ezidi, Mardine ulaştı
    expand

    Irak'ın Musul kentinin ardından Ezidilerin yaşadığı Sincar (Şengal) ilçesini ele geçiren IŞİD'den kaçanlardan yaklaşık 150 kişilik grup, Mardin'in Midyat İlçesi'ne geldi. Şırnak'ın Silopi ilçesine sığınan bazı Ezidiler de aileleriyle bir dinlenme tesisine yerleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'in ele geçirdiği Musul'un Sincar İlçesi'nden kaçan Ezidilerden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 150 kişi, Mardin'in Midyat İlçesi'ne geldi.

    İlçenin Bacine Köyü'nde misafir edilen Ezdiler, kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor.

    Ezidiler yaşadıklarını anlattı

    Ezdilerden Masık Mirza, iki gün önce Midyat'a ulaştıklarını belirterek, "Gece saat 02.00 sıralarında evde olduğumuz sırada Peşmergeler bulunduğumuz Şengal bölgesini terk edince bizler de savunmasız kaldık ve o arada IŞİD bize saldırdı. Bunu gören halkımız canını kurtarmak için dağlara kaçtı. Kim ne tarafa gitti bilinmiyor. Herkes kendi ailesini kurtarmanın derdine düştü. Bizim ailemiz 40 kişiydik şu an 5 kişi kaldık. Diğer aile bireylerimiz öldü mü, yaşıyor mu haberimiz yok. Şengal'de olan Ezidilerimiz aç ve susuzlar şuan büyük perişan haldeler" dedi.

    "Midyat'a gelenlerin sayısında artış oluyor"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezi Almanya'da bulunan Ezidi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Yılmaz Günay, köye gelen Ezidilerin sayısının 150'ye yaklaştığını belirtkerek, "Özellikle gıda, su, barınma ve giyim eşyası gibi sıkıntıları var. Şu an yer sıkıntısı yaşıyoruz. Gelen Ezidi vatandaşlarımız Kasra Bacıne'de konaklıyor ancak bir süre sonra burası da yetersiz gelmeye başlayacak. Bir kısım vatandaşlarımızı da Kefnas ve Koçane köylerine yerleştirdik. Şu an hala yolda olup Midyat'a gelmek isteyen insanlarımız var. Her saat Iraktan kaçan insanların ve Midyat'a gelenlerin sayısında artış oluyor" dedi.

    Irak'ta bulunan Ezidilerin büyük bir sıkıntı içinde olduklarını söyleyen Günay, "Şengal'de yaşayan halkımız şu an büyük bir sıkıntı içinde. Peşmergeler insanlarımızı savunmasız bıraktı. Peşmergeler Ezidileri yaşadığı bölgeleri korumayı bıraktıktan sonra binlerce insanımız IŞİD'in zulmünden kaçıp dağlara sığındı. Bulundukları yerleşim yerlerini terk etmiş durumdalar. Çoğu insanımız aç ve susuzluktan dolayı perişan olmuş durumdalar. Ölenlerin olduğu söyleniyor" diye konuştu.

    "Soykırımdan kurtulan Ezidileri gördük"

    Midyat'a sığınan Yezidi aileleri ziyaret eden Mıhallemi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, "En azından şu an soykırımdan kurtulan Ezidileri gördük. Çoluklarıyla çocuklarıyla, yaşlılarıyla perişan bir haldeler. Bunlar belki de kurtulanların yüz binde biri bile değil. Bütün insanlarımızı bu olaya duyarsız kalmaması lazım. Bu insanlara maddi ve manevi her türlü yardımların yapılması gerekiyor. 'Mazlumun dini sorulmaz' diye bir hadisi şerif var. Bizim üzerimize düşen dil, din, ırk ve renk ayırımı yapmadan insanlığın şeref, haysiyet ve onuru için bu insanlara yardım elini uzatmalıyız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD çeteleri kan kusmaya devam ediyor"

    Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş ise, Irak'ta büyük bir insanlık dramının yaşandığını belirterek, şunları söyledi: "Şu an insanlık onuru ayaklar altında. IŞİD çeteleri kan kusmaya devam ediyor ve Irak'ta bulunan gayrimüslimler Ezidiler olsun, Süryaniler olsun, Asuriler olsun bir soykırımla karşı karşıyalar. Burada biz Süryaniler olarak, şu an gördüğümüz tabloyu kendi üyelerime anlatıp yardım kampanyası başlatacağız ve elimizden gelen tüm yardımları yapmaya çalışacağız. Ak Parti hükümetinden istediğimiz Suriye'de yaşanan tablonun Irak'ta da yaşanmaması için özellikle bir güvenlik koridorunun açılması ve insanların can güvenliği içinde tahliyeleri yapılmalıdır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silopi'ye de geldiler

    Bu arada Musul'daki Sincar bölgesinden IŞİD'in saldırıları nedeniyle Türkiye'ye kaçan ve Şırnak'ın Silopi ilçesine sığınan bazı Ezidiler aileleriyle bir dinlenme tesisine yerleşti. Ezidiler ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki konutlara yerleştirildi. Barınma imkanı bulamayan 5 aileden oluşan yaklaşık 20 Ezidi Silopi-Cizre yolundaki bir dinlenme tesisine sığındı. AK Parti İlçe Başkanı Fatih Bilen de Yezidileri kaldıkları tesiste ziyaret ederek, kendilerine her türlü desteğin sağlanacağını söyledi. Tesis sahibi Turan Bilen yaptığı açıklamada, Yezidilerin tesisinde istedikleri kadar kalabileceğini ifade etti. Bilen, kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının da Yezidilere gereken desteği verdiğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow