hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Isparta'da midibüs şarampole yuvarlandı: 18 ölü

    Ispartada midibüs şarampole yuvarlandı: 18 ölü
    expand

    Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarında elma toplayan işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 18 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. Kazanın yük fazlalığından kaynaklandığı iddia edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaza saat 07.15'de meydana geldi. Konya'nın Akşehir İlçesi'nden elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren 47 yaşındaki Metin Aslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, Yalvaç İlçesi'ne bağlı Bağkonak Köyü'ne 2 kilometre kala, sürücünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu yol kenarındaki su tahliye kanalına devrildi. 

    Tarım işçilerinin cansız bedenleri yola savruldu

    Midibüs yaklaşık 100 metre sürüklenirken, kazada sürücü Metin Aslanalp ve tedaviye alınan yaralılardan Esme Altunbay (36) ve Konya'ya sevkedilen Buket Keskin'in (26) ölümleriyle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi.

    Kazada çoğunluğu ağır olmak üzere 27 kişi de yaralandı.

    Yalvaç ve Isparta'dan kaza yerine sağlık ekipleri ve ambulanslar sevk edildi. Cenazeler devrilen midibüsün altından çıkartılırken, yaralılar ambulanslarla Isparta, Yalvaç, Akşehir ve Gelendost'taki hastanelere kaldırıldı.

    Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş, ilk belirlemelere göre aracın freninin boşalması nedeniyle meydana gelen kazada minibüsün yol kenarındaki su tahliye kanalına devrildiğini söyledi.

    Durumu ağır olanlar Akşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazada yaralananlardan 15'i ambulanslarla yakındaki Konya'nın Akşehir İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazayı duyan yaralıların yakınları da hastaneye akın etti. Yaralılardan durumu ağır olanlardan bazıları Konya'ya sevk edildi.

    Ölenlerin isimleri

    Sürücü Metin Arslanalp, işçiler Havva Caran (20), Arife Aktaş, Ceylan Aksoy, Reyhan Caran, Veli Can Çelik (15), Gülseren Yayla, Maksude Ünsal (54), Havva Yiğit, Ayşegül Karataş, Mihri Kale, Ayşe Kale, Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık, Elmas Çelik, Emel Arslanalp, Esme Altunbay (36), Buket Keskin (26)

    27 yaralının isimleri

    Yaralılardan Nezahat Çakır, Serap Aksoy (29) ve Sevgi İrtmez (45) Isparta Devlet Hastanesi'nde; Mevlüt Çeliker (65) Yalvaç Devlet Hastanesi'nde; Yasemin Bozoğlu (24), Mevlüt Akkuş (55) ve Neşe Çoban (39) Gelendost Devlet Hastanesi'nde; Gülesen Duru, Çağlar Turgut (15), Müesser Turgut (47), Elif Caran, Süleyman Turgut (14), Nazlı Turgut (19) ve Songül Arslanalp ise Şarkikarağaç Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

    Kazada yaralananlardan Leyla Çelik (44), Şerife Özkan (48), Fatma Önay (40), Meral Arslanalp (24), Erkan Arslanalp (16), Nermin Ölçer (33), Sultan Bozdağ (38), Ömer Akdeniz (31), Rabia Caran (16), Ömer Samur (47), Sibel Arslanalp (12), Durmuş Ali Ölüboğa (25), Ümit Samur (25) Akşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yük fazlalığı freni patlattı

    Eski model midibüsün kaza yerine 1 kilometre kala rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği, bu sırada yük fazlalığından dolayı freninin patlaması sonucu kontrolden çıktığı belirtildi.

    Midibüsün önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmandığı, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklendiği kaydedildi.

    Isparta’dan gelen bir ekip, midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı.

    Cumhuriyet Savcısı’nın kaza yerindeki incelemesi sürerken cenazeler Yalvaç Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

    24 kişilik araca 46 işçi binmiş

    Konya Valisi Muammer Erol ise, 46 tarım işçisinin 24 kişilik araca jandarma kontrolünden sonra alındığını açıkladı.

    Vali Erol, "Burada şunu belirtmek istiyorum. 24 kişilik araç 46 yolcu. Ve 46 yolcu bu 24 kişilik araca maalesef jandarma kontrolü geçildikten sonra diğer araçlardan toparlanan yolcularla bu sayıya ulaşılmış. Bu ibret olsun hepimize. Jandarma kontrolü de olsa arkadan dolaşalım geçelim derken insanlar küçücük hırsları uğruna ne acılar yaşatıyorlar bakın bizlere" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fren problemi var

    Fazla yolcunun yanı sıra araçta fren problemi olduğunu da ifade eden Vali Erol, Konya'da bulunan yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğunu ifade etti.

    Morga gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise yine bir dikkatsizlik sonucu böyle bir acının yaşandığını ifade etti. Erdem, "İnşallah daha kötü haber gelmez. Devletimiz bütün imkanlarıyla ailelerin yanında acılarını paylaşmaya çalışıyoruz" dedi.

    Dayı başı vakası

    Akşehir Devlet Hastanesi önünde bekleyen yaralı yakınlarından Mesut Yiğit, tarım işçilerini dayı başı aracılığıyla iş bulduğunu belirtti.

    Yiğit, dayı başı olan kişinin işverenden 50 lira aldığını yol parası ve kendi komisyonunu çıkarttıktan sonra işçilere 30-35 lira ücret ödediğini öne sürdü. Yiğit, "Dayıbaşı ne kadar fazla adam götürürse o kadar para kazanacağı için midibüse fazla yolcu bindiriyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okul harçlığını çıkartmak için annesiyle gitmiş

    Bu arada, kazada hayatını kaybeden 15 yaşındaki Veli Can Çelik'in ise Endüstri Meslek Lisesi 1'nci sınıf öğrencisi olduğu ortaya çıktı.

    Veli Can Çelik'in okul harçlığını çıkarmak için bugün okula gitmeyip kazada yaralanan annesi Leyla Çelik'in yanında çalışmaya gittiği öne sürüldü.

    Bugün ikindi namazının ardından Akşehir Kültür Merkezi önünde toplu cenaze töreni düzenlenmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow