hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Boğazı'nda tekne battı

    İstanbul Boğazında tekne battı
    expand

    İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışı Rumeli açıklarında bir tekne battı. İçinde 43 kişinin bulunduğu tekneden şu ana kadar 6 kişi sağ olarak kurtarıldı, 24 kişinin cesedine ulaşıldı. İstanbul Cumhriyet Başsavcılığı deniz faciasına ilişkin soruşturma başlattı. 2 savcı görevlendirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaçakları taşıdığı ileri sürülen 12 metre uzunluğundaki "Torun" isimli tekne, Rumeli Feneri'nin 3 mil açıklarında alabora oldu. Teknede çoğu Afgan ve Suriye uyruklu 43 kişinin bulunduğu öğrenildi

    İstanbul Boğazı'nda alabora olan teknedekilerin bulunması için yapılan arama kurtarma çalışmalarında saat 18.00 itibarıyla 6 kazazedenin sağ kurtarıldığı, 24 kazazedenin de cansız bedeninin denizden alındığı bildirildi.

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, gündüz yürütülen arama kurtarma faaliyetlerine Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisi, 7 Sahil Güvenlik botu, 1 dalış timi, 2 Sahil Güvenlik helikopteri ve 1 Sahil Güvenlik uçağı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden 2 botun iştirak ettiği belirtildi.

    Havanın kararması sebebiyle çalışmalara 1 Sahil Güvenlik arama kurtarma gemisiyle devam edildiği aktarılan açıklamada, yarın çalışmalara Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün gemi ve botlarıyla devam edilmesinin planlandığı bilgisi verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diğer kurum ve birimler tarafından kazazedelerin kıyıdan aranması faaliyetlerine destek verildiğine işaret edilen açıklamada, "3 Kasım 2014 tarihinde Rumelifeneri kuzeyinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu başlatılan arama kurtarma faaliyetlerinde 18.00 itibarıyla 6 kazazede sağ olarak kurtarılmış, 24 kazazedenin cansız bedeni denizden alınmıştır" ifadesine yer verildi.

    Tekne faciasında can verenlerin çoğu çocuk

    Rumeli Feneri açıklarında batan mülteci teknesinde hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olduğu belirtiliyor.

    İstanbul Boğazı'nda bu sabah saatlerinde yaşanan tekne faciasının detayları belli olmaya başladıkça manzaranın korkunçluğu büyüyor.  Mültecileri taşıyan 40 kişilik teknenin batmasının ardından sadece bir kişinin kurtulduğu ve hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuk olduğu belirtiliyor.

    Yardım çalışmalarına katılan kaptanlar denizden topladıkları cesetlerin çoğunun çocuk olduğunu açıkladı.

     

    Kaza sonrası fotoğraflar için tıklayın

     

    İşte batan tekneye ait ilk görüntüler

     "Burada dehşeti yaşıyoruz"

    Kurtarma çalışmalarına katılan Kaptan Ali Saruhan faciayı şu sözlerle anlattı:
    "Balıkçılar da kurtarma çalışmalarına katılıyor. Telsizlerden anonslar yapılıyor. Ölenlerin çoğu çocuklar. Rüzgar çok kötü etkiliyor. Tekne küçük bir tekne bildiğiniz sandal. İçine 40 kişi koymuşlar. Dehşeti görüyoruz. Denizde çocuk cesetleri görüyoruz. Çocuklardan birinin cenazesi gemimizde, sanırım Afrika kökenli. Burada dehşet yaşanıyor"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Görgü tanığı olay sonrasını anlattı
    Görgü tanığı Adem Kan, "1 kişiyi yarı baygın bulduk, hastaneye yetiştirilmeye çalışılıyor. İçlerinde 2 tane çocuk var sanırım. Küçük bir tekne. 30 kişiyi alabilecek bir tekne değil. Göçmen teknesi. Batık bir şekilde, sürükleniyor tekne. Tekne Rumeli tarafında olduğu için Bulgaristan'a gittiğini tahmin ediyoruz. Bu havada çıkıp insanlara kıyım yapıyorlar" dedi.

    Olay yerinden gelişmeleri aktaran CNN TÜRK muhabiri Göksel Göksu da şunları söyledi; "Teknenin sürüklendiği bilgisi var ama çelişkili bilgiler geliyor. Teknede yaklaşık 40 kişi olduğu ve Bulgaristan'a gittiği yönünde bilgiler var. Diğer bir bilgi de aşırı yük nedeniyle battığı şeklinde. Balıkçılar da kurtarma çalışmalarına katılıyor"

    Ölenlerin cenazeleri kıyıya getirildi

    Sarıyer Rumeli Feneri açıklarında içinde kaçak göçmenlerin bulunduğu bir teknenin batması sonrası yaşamını yitirenlerden bazılarının cesedi Sarıyer'deki Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı limanına getirildi. Buraya gelen savcı ve jandarma olay yeri inceleme ekiplerinin incelemeleri sürüyor.

    Kazanın ardından olay yerine hareket eden Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı'na ait arama kurtarma gemilerinden biri saat 11.45 sıralarında limana geri döndü. Gemideki personelin tamamının maske taktığı görülürken, geminin yanaştığı yere savcı, jandarma olay yeri inceleme, sağlık ve Sarıyer Belediyesi'ne ait ekipler geldi. Savcı ve beraberindekiler gemiye girerek incelemeye başladı.

     Öte yandan Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı limanına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 4 cenaze aracının da geldiği görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    En büyük facialardan biri burada yaşanmıştı: Çernobil

    Hawaii'de lavlar yerleşim yerlerini tehdit ediyor!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow