hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul’daki matbaaya yargısız Cumhuriyet gazetesi baskını

    İstanbul’daki matbaaya yargısız Cumhuriyet gazetesi baskını
    expand

    Cumhuriyet Gazetesi’nin Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son sayısından bazı karikatürlere yer vereceği bilgisini alan Esenyurt emniyeti, gece yarısı matbaaya baskın düzenledi. Gazeteleri taşıyan kamyonları herhangi bir yargı kararı olmaksızın 40 dakika bekleten polis, gazete sayfalarının fotoğraflarını çekerek, "savcıya" yolladı. Gazetenin avukatı Tora Pekin, uygulamanın tümden hukuka aykırı olduğunu, gazetede olumsuz bir yayın olsa bile kanuna göre izlenecek yolun böyle olmadığını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    12 çalışanını geçen hafta kanlı baskında kaybeden Charlie Hebdo’nun son sayısı, bugün 3 milyon nüsha ile Avrupa’da satışa çıktı. Türkiye’de de Cumhuriyet Gazetesi bugünkü sayısında, son sayının bazı karikatür ve yazılarından derlediği 4 sayfalık özel bir bölüm yayınlama kararı aldı.

    Bu kararın sosyal medya üzerinden yayılması üzerine İstanbul polisi, Cumhuriyet’in yanı sıra çok sayıda gazetenin baskısının yapıldığı Hadımköy’deki DPC tesislerine bu sabaha karşı 01.00 sıralarında 3’ü resmi 5’i sivil toplam 8 kişilik bir polis ekibiyle çıkarma yaptı. Basılan gazeteleri İstanbul ve çevresine dağıtmak üzere matbaadan çıkmaya hazırlanan kamyonlar, polis ekipleri tarafından durduruldu.

    Zaman yazarından Cumhuriyet Gazetesi'ne destek

    Duruma müdahale eden DPC ve YAYSAT yetkilileri, kamyonlarda Cumhuriyet dahil olmak üzere farklı birçok gazete bulunduğunu belirterek, dağıtımın durdurulmasına ilişkin bir mahkeme kararı olup olmadığını sordu. Herhangi bir yargı kararı gösteremeyen polisler kamyondan aldıkları Cumhuriyet Gazetesi nüshasını basın savcısına gönderdiklerini bildirdi. Savcıya gönderilen nüshanın incelenmesinin ardından polis ekipleri saat 01.40 sıralarında kamyonların matbaadan çıkışına izin verdi. Polisin gece yaptığı bu müdahale nedeniyle birçok gazetenin İstanbul ve çevresine dağıtımında aksaklıklar yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cnnturk.com'a açıklamada bulunan Cumhuriyet gazetesinin avukatı Tora Pekin, Basın Kanunun hükümlerinin açık olduğunu, hakim kararı olmadan gazetenin dağıtımının ve basımının engellenemeyeceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

    "Duyumumuza göre, Esenyurt Emniyetinde Güvenlik Şubesinde amir olduğunu söyleyen bir kişi, beraberindeki polislerle birlikte gelmiş ve gazeteyi inceleyeceklerini söylemiş. Gazete sayfalarını açıp bazı fotoğraflar da çekerek, 'savcım' diye hitap ettikleri bir kişiyle telefonda görüşmüş ve çektikleri fotoğrafları da yollamışlar. Yaysat firmasının yetkilileri bu olanlarla ilgili bir tutanak tutmuş. Bunlar olurken gazete taşıyan kamyonlar 40 dakika kadar bekletilmiş. Böyle bir şey olamaz. Basın kanunu açık, polisin böyle bir yetkisi yok. Ellerinde hiçbir mahkeme ya da savcılık kararı yok. Orada kamyonları bekletemezler. Gazetede olumsuz bir şey olsa bile böyle bir yetkileri yok, bunu yapamazlar. Yürüyen bir soruşturma ya da dava dosyası olması ve bununla ilgili mahkeme kararı verilmiş olması gerekir. Yaşanan tamamen hukuksuzdur"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     TGC'den kınama

    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'ndan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Cumhuriyet Gazetesi'nin dağıtımının polis tarafından dağıtımının engellenmeye çalışıldığı belirtilerek, "Polisin Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik sansür girişimini kınıyoruz. Bu uygulamanın Anayasa'ya ve Basın Kanunu'na aykırı olduğunu hatırlatıyoruz" denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    "Polis, daha sonra savcının izniyle kamyonların dağıtıma çıkmasına izin vermiştir. Demokratik ülkelerde gazeteler dağıtılmadan polis tarafından kontrol edilemez. Cumhuriyet Gazetesi'nin dağıtımının engellenmeye çalışılması sansür girişimidir. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına müdahale edilmiştir. Bu girişim Anayasa'ya ve Basın Kanunu'nun 25. Maddesine aykırıdır. Basın Kanunu'nun 25. Maddesine göre 'Soruşturma için sübut vasıtası olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir' denilmektedir.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak bu girişimi kınıyoruz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının korunması için iktidarı ve muhalefeti basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya davet ediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Japonya'dan rekor askeri hamle

    Diyarbakır'da o emniyet müdürü görevden alındı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow