hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Üniversitesi'nde öğrencilerden Raşit Tükel eylemi

    İstanbul Üniversitesinde öğrencilerden Raşit Tükel eylemi
    expand

    İstanbul Üniversitesi'nde, yaklaşık 100 kişilik öğrenci grubu, Prof. Dr. Mahmut Ak'ın rektör seçilmesine tepki göstererek, akşam saatlerinde "üniversiteyi terk etmeme" eylemi başlattı. Prof. Dr. Raşit Tükel de okula geldi ve öğrencilerle görüştü. Bu görüşmenin ardından öğrenciler saat 23.00 civarında, "Okulda meclisler kurarak yönetime dahil olacaklarını, mücadelelerini sürdüreceklerini" açıklayarak, eyleme son verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hukuk Fakültesi'nde toplanan grup, seçimlerde birinci gelen Prof. Dr. Raşit Tükel'in yerine ikinci olan Prof. Dr. Mahmut Ak'ın atanmasını protesto ederek, Mahmut Ak istifa edinceye kadar okulu terk etmeyeceklerini belirtti. Öğrenciler tarafından yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:

    "Üniversitemizde yapılan rektörlük seçimleri sonucunda Prof. Dr. Raşit Tükel'in açık ara farkla birince olmasına karşın, YÖK listede 2. sıraya düşürmüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisine yakınlığıyla bilinen Mahmut Ak'ı rektör olarak atamıştır.Rektörlük seçimleri sonunda, üniversite öğrencileri olarak Raşit Hocamızın yanında olduk. Çünkü Raşit Hoca, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte üniversiteyi yönetme hedefiyle seçimlere katılmış ve bu hedefleriyle seçimi kazanmıştır. Daha önce de Raşit Tükel dışında atanacak herhangi bir adayı kabul etmeyeceğimizi ilan etmiştik. Bu doğrultuda okulumuzda; hocalarımızla ve üniversite emekçileriyle birlikte pek çok uyarı eylemi, forum ve etkinlikler düzenledik. Üniversite iradesinin Raşit Tükel'in yanında olduğunu ısrarla belirttik.Gelinen noktada üniversite iradesinin yok sayılması karşısında bizlere üniversitemize ve irademize sahip çıkmak düşmüştür. Bugünden itibaren okulumuzu terk etmiyoruz.Taleplerimiz oldukça açıktır;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1. Üniversite iradesi hiçe sayılarak atanan Mahmut Ak görevinden istifa etmelidir.

    2. Raşit Tükel kazandığı ve hak ettiği rektörlük makamına atanmalıdır.Bu iki talep doğrultusunda okulumuzu terk etmeme kararı aldık. İstanbul Üniversitesi'nin sınav döneminden geçtiği şu günlerde okulumuzda kargaşa istemiyoruz. Sınavlara okulumuzda hazırlanma kararı aldık. Sıra arkadaşlarımızı kitapları ve ders notlarıyla birlikte okula gelmeye ve sınavlara okulda hazırlanmaya çağırıyoruz. Hocalarımızı, sınav sorularını okulda hazırlamaya davet ediyoruz. Bu kararı AKP'nin terörize etmesine müsaade etmeyecek, provokasyonlara gelmeyeceğiz."

    İstanbul Üniversitesinde öğrencilerden Raşit Tükel eylemi 

    Prof. Dr. Raşit Tükel de okula geldi

    Öğrencilerin eylemini duyan Prof. Dr. Raşit Tükel de akşam saatlerinde üniversiteye geldi. Tükel, bir süre öğrencilerle görüştü.Bu arada, öğrenciler eylem sırasında çektirdikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Fotoğraflarda, Prof. Dr. Raşit Tükel'in öğrencilerle görüşmesi de yer alıyor.Bu arada, polis ekiplerinin eyleme herhangi bir müdahalede bulunmadığı ve üniversitenin dışında rutin bekleme görevini yaptığı görüldü. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesinde öğrencilerden Raşit Tükel eylemi

    Prof. Dr. Tükel ikna etti, eylemi sonlandırdılar

    Prof. Dr. Raşit Tükel, öğrencilere, "Birlikte buradan güçlü bir şekilde çıkalım. Vermek istediğiniz mesaj alındı. Mücedelemiz buradan çıktıktan sonra da sürecek" önerisinde bulundu. Öğrenciler bir forum düzenleyerek Prof. Dr. Tükel'in önerisini değerlendirdi ve saat 23. 00 civarında Raşit Tükel'le birlikte okuldan ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okulun ana kapısına "Üniversitemizi Savunuyoruz" yazılı pankart asan öğrenciler ana kapıda basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına konuşan Fikir Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Erçin Fırat, "Bizi buradan çıkarabilecek tek şey vardı. Rektörümüz olan Raşit hocamızın ricası. Bugün eylemimizin iki talebi vardı: 'Mahmut Ak istifa edecek. Raşit Tükel rektör olacak.' Raşit hoca 'forum toplayalım, kararı siz verin' derken, Mahmut Ak öğrencilerini dövdürtmek için polis getirdi. Eylemlerimiz artarak, meclisler kurarak, rektörümüz Raşit Tükel'le ve hocalarımızla birlikte devam edecektir. Bu daha başlangıç. Biz bugünden itibaren üniversiteyi yönetecek meclisleri kuracak, Mahmut Ak'a bu Üniversitede rektörlük yapamayacağını göstereceğiz" diye konuştu.

    İstanbul Üniversitesinde öğrencilerden Raşit Tükel eylemi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow