hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'daki Charlie Hebdo protestosunda gerginlik

    İstanbuldaki Charlie Hebdo protestosunda gerginlik
    expand

    Charlie Hebdo dergisine düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı İstanbul ve Ankara'da da protesto edildi. Gazeteciler Forumu'nun Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıda yaşamını yitirenler için Paris'te düzenlenen anmayla eşzamanlı olarak İstanbul'da düzenlediği yürüyüşte gerginlik yaşandı. Ankara Dayanışması üyesi bir grup da başkentte saldırıyı protesto etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Galatasaray Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup “Hepimiz Charlie'yiz" yazılı pankartın arkasında Fransız Konsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti.

    İstiklal caddesinin geçildiği sırada 2 kişi gruba yönelik tepki gösterdi.

    "Müslümanların kanları dökülüyor..."

    Polisin ilk olarak olay yerinden uzaklaştırıp polis otosuna bindirdiği bu kişinin "Müslüman kanları dökülüyor, siz hala burada konuşuyorsunuz" diye bağırdığı görüldü.

    İstanbuldaki Charlie Hebdo protestosunda gerginlik

    Paris'teki yürüyüşe katılım her dakika artıyor

    Baş ve işaret parmakları açık elini kaldırdı

    Gruptan uzaklaştırılıp polis otosuna bindirilen ikinci kişi de baş ve işaret parmakları açık elini kaldırarak çevredekilere gösterdi. Bu sırada yürüyüşü yapan gruptakiler de bu kişileri yuhaladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taksim'de gerginlik anları

    Üçüncü kişiyi de polis uzaklaştırdı

    Fransa'daki terörist saldırıyı protesto eden grup daha sonra yürüyüşüne devam ederek Fransız Konsolosluğuna ulaştı.

    Başbakan Davutoğlu'ndan Fransızca tweet

    Burada da bir kişi protestoculara yönelik "Fransa'da 12 kişi öldü diye mi yapıyorsunuz bunları" diye bağırdı.

    Polis bu kişiyi de çok hızlı olarak olay yerinden uzaklaştırdı. Yürüyüşünü tamamlayan grup basın açıklamasının ardından dağıldı. Protestoculara yönelik tepki gösteren 3 kişinin de kimliği açıklanmadı.

    Fransız Başkonsolosluğu'na yürüdüler

    Galatasaray Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, "Hepimiz Charlie'yiz" yazılı pankartın arkasında Fransız Başkonsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti.

    Yürüyüş esnasında gruba tepki gösteren bazı kişiler polis tarafından uzaklaştırılıp ekip otosuna bindirildi. Grubu Başkonsolosluk önünde Fransız turistler karşıladı.

    Turistlerin elinde saldırıda yaşamını yitiren karikatüristlerin fotoğrafları olduğu görüldü. Bir Fransız turist de uzun süre ağladı. Ağlayan turisti, bir arkadaşı sarılarak teselli etmeye çalıştı.

    Fransız turist, ölen karikatüristlerin fotoğraflarını eline aldığında duygulandığı için ağladığını söyledi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yapılan katliamı lanetliyoruz"

    Saldırıda yaşamını yitiren karikatüristlerin anısına Başkonsolosluk önünde mumlar yakılırken, anma etkinliğinde kalemler ve karanfiller de Başkonsolosluk merdivenlerine bırakıldı.

    Grup adına basın açıklamasını gazeteci Gülşah Karadağ okudu.

    Yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Fransa'nın başkenti Paris'te 7 Ocak'ta Charlie Hebdo'ya yapılan katliamı lanetliyoruz. Ama'sız, fakat'sız, lakin'siz kınıyor, oradaki meslektaşlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Bu saldırı, mizahı, hicvi ve eleştiriyi yok etme girişimidir. Bu saldırı, ifade özgürlüğüne kurşun sıkmaktır. Dayanışma içinde olduğumuz Fransa'daki meslektaşlarımızla aynı görüşteyiz. Susmayacağız, sinmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Bu bizim dünyaya, Türkiye'ye ve Charlie Hebdo'ya sözümüz olsun. Bu topraklarda mizah ve gazeteciliğin tarihi; düşünce ve ifadeye yönelik tahammülsüzlükle, baskıyla, sansürle, yıpratmayla, sindirmeyle ve hatta yok etmeyle maluldür. Ahmet Samim'den Abdi İpekçi ve Uğur Mumcu'ya; Metin Göktepe'den Hafız Akdemir ve Hrant Dink'e kadar, devlet, derin devlet ve karanlık güçlerin saldırılarına maruz kaldık. Marko Paşa'nın kapatıldığı, Tan gazetesinin yağmalandığı, Özgür Ülke gazetesinin bombalandığı, Sivas'ta gazetecilerin, yazarların, çizerlerin yakıldığı bir ülke burası. Bu nedenle, Charlie Hebdo'ya yapılan saldırının aslında bir insanlık suçu olduğunu belki de en iyi biz anlarız. Charlie Hebdo'yu kana bulayanlara bir kez daha hatırlatıyoruz: Kalem kılıçtan keskin, silahtan güçlüdür. Charlie Hebdo'ya, Fransa halkına ve dünyada barıştan, kardeşlikten, demokrasiden, birlikte yaşamaktan yana olan herkese selam olsun."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklamanın ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

    Ankara'da protesto

    Ankara Dayanışması üyesi bir grup tarafından Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü saldırı, protesto edildi.

    Kızılay'daki Güvenpark'ta toplanan grup, üzerlerinde "Ben Charlie'yim" anlamına gelen "Je Suis Charlie" yazılı dövizler taşıdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eylemde ayrıca saldırıda hayatını kaybedenler için üzerinde "Charlie Hebdo" yazılı kağıtların bağlandığı siyah balonlar uçuruldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow