hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Soma Kömür İşletmeleri'nin geçmişi

    İşte Soma Kömür İşletmelerinin geçmişi
    expand

    Soma Kömür İşletmeleri geçmişi 1984'e giden bir şirket. Şirket, kendi verilerine göre, halihazırda Soma bölgesinde yeraltından ürettiği yıllık yaklaşık 6 milyon ton kömürle, Türkiye'nin en büyük yer altı kömür üreticisi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma Kömür İşletmeciliği, faaliyetine, 1984 yılında, "rödovans" yani kömür payı karşılığı devir aldığı Geventepe sahasında kömür çıkartarak başladı.

    2005 yılında Geventepe sahası genişletildi, şu anda 18 milyon ton rezervine sahip.

    Şirket, kendi web sitesinde, bu genişlemeyle birlikte, "büyük yeraltı hazırlıkları ve makine ekipman yatırımları ile 6 ay gibi kısa sürede kömür üretimi 2,5 kat artarak, aylık ortalama 150.000 ton, daha sonraki dönemde ise 250.000 ton seviyelerine çıkarıldığını" belirtiyor.

    Soma Kömürcülüğün Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Jeoloji Mühendisi Alp Gürman ise, iki yıl önce, Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar'a, kurdukları sistemi şöyle anlatmıştı: "Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) , Soma'da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu, TKİ'ye yüzde 15'lik rödovans payı dahil 23.80 dolara çıkarma taahhüdü verdik. Gerek biz, gerekse diğer özel şirketler kâr etmesek bu işe girmezdik. Bizim mühendis ve işçilerimiz uzaydan gelmedi. Sadece işi iyi planlamak, özel sektörün çalışma tarzı devreye girdi o kadar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma Kömür İşletmeleri, 2009 yılı Eylül ayında, son kazanın yaşandığı Eynez bölgesindeki madenin işletmesini, bir başka özel şirketten devraldı.

    Eynez maden sahasının 15.000.000 ton kömür rezervi ve yıllık 2.500.000 ton üretim kapasitesi var.

    Soma kömür işletmeleri, halihazırda, 5.000'i yeraltı olmak üzere 5.550 kişi istihdam ediyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow