hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu

    İşte TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu
    expand

    TBMM Soruşturma Komisyonu'nun eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler hakkında yazdığı rapor tamamlandı. Rapor yarın TBMM'nin internet sitesinde yayınlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki bölümden oluşan rapor, muhalefet şerhleri de eklendiğinde 1100 sayfayı buluyor. Raporun son cümlesi, komisyon çalışmalarını da özetliyor; "Bakanların isnat edilen suçları işlediğine dair yeterli şüphe olmadığından Yüce Divan'a sevkine gerek yoktur"

    "Manidar ihbarlarla..."

    Raporda, bakanlar hakkındaki soruşturmaların "manidar ve isimsiz ihbarlarla" gerçekleştirildiğine vurgu yapılıyor. "Soruşturma, yasaların hileli yollar denenerek aşılması suretiyle yetkisiz hukuksuz olarak yürütüldü" deniyor.
    Raporda, soruşturulan bakanlar hakkında yer alan bazı ifadeler şöyle;

    4 eski bakan için alınan karara Erdoğan yorumu

    -Erdoğan Bayraktar: Komisyonumuz tarafından yapılan soruşturma sonucunda da, soruşturma önergesinde yazılı fiillerin işlendiğine dair hiçbir delil elde edilemedi.

    -Zafer çağlayan: Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda fiilin kaçakçılık suçunu oluşturmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

    -Muammer Güler: Dosya içinde mevcut diğer delillerin, tanık ifadelerinin ve bilirkişi raporlarının değerlendirilmesi sonucunda, savunmaların aksine isnat edilen suçları işlediğine dair yeterli şüphe oluşmadı.

    TBMM matbaası basacak, cuma günü Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor

    Raporu, TBMM matbaası basacak. Ardından tüm vekillere dağıtılacak.
    Vekillerin raporu incelemesinin ardından da TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.
    AK Parti kaynakları, soruşturma komisyonu konulu Genel Kurul toplantısının Cuma günü yapılabileceğini kaydediyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dört eski bakan için ilginç ilan


    Raporda neler var?

    Raporun ilk bölümünde, İçişleri, Avrupa Birliği, Ekonomi ile, Çevre ve Şehircilik Bakanları'nın, "görev ve yetkilerinin" neler olduğuna ilişkin ilgili kanun maddeleri yer aldı.
    Ardından, dört eski bakan hakkında isnat edilen suçlamalara ilişkin Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlarda yer alan suç maddeleri sıralandı. "Kaçakçılık", "Resmi Belgede Sahtecilik", "Rüşvet", "Görevi Kötüye Kullanma" suçlarının, yasalarda yer alan tarifleri komisyon raporunda tüm ayrıntılarıyla ye raldı.

    "Kanuna aykırı elde edilmiş bulgular"....

    Yine komisyon raporunda, 1982 Anayası'nın "suç ve cezalara ilişkin esaslar"ın yer aldığı 38. maddesinin 6. fıkrasına da özellikle yer verildi .İlgili madde şöyle;
    “(6) (Ek fıkra: 03/10/2001 - 4709 S.K./15. md.) Kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulgular, delil olarak kabul edilemez.”

    Raporda ayrıca, iletişimin tespiti, tesadüfen elde edilen deliller, teknik araçlarla izleme ile ilgili TCK'nın ilgili maddelerine de yer verildi.

    Raporun dayandığı en önemli belge

    Komisyonun AK Partili üyeleri tarafından yazılan raporun önemli bir bölümü de, dört eski bakanın, kendilerine isnat edilen suçları birlikte işledikleri iddia edilen kişiler hakkında mahkemelerce alınmış "takipsizlik" kararlarına yer verildi.

    İddialar ve savunmalar

    Tüm yasal altyapının tek tek sıralanmasının ardından, eski bakanlar hakkındaki iddialar ile bakanların ayrıntılı savunmaları ile, dinlenen tanıkların ifadelerine yer verilen raporun son bölümünde, dört bakan için ayrı ayrı bölümler açıldı.

    Sonuç ve karar:

    197 sayfalık raporun "sonuç ve karar" bölümünde, dosyanın incelenmesi sonucunda şu karara varıldığı yer aldı;
    "Tüm dosya münderecatı ile gerekçesi detaylı şekilde yukarıda belirtildiği üzere Yüce Divana sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından Ekonomi Eski Bakanı Mehmet Zafer ÇAĞLAYAN, İçişleri Eski Bakanı Muammer GÜLER, Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen BAĞIŞ ile Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR’ın Yüce Divana sevk edilmemesine Komisyonun 05.01.2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5’e karşı 9 oyla) karar verilmiştir.

    Muhalefet şerhi olmadan "komisyon raporu olmaz"

    CHP İzmir Milletvekili ve Soruşturma Komisyonu Üyesi Erdal Aksünger, 4 bakanla ilgili hazırlanan rapora, komisyon raporu, diyebilmek için CHP ve MHP'nin yazdığı muhalefet şerhinin de yer alması gerektiğine dikkat çekti. Ancak Aksünger, raporun içindekiler kısmında 'muhalefet şerhi' ibaresinin yer almasına karşın, eklerde şerhin olmadığını söyledi.

    Aksünger, kendilerine raporun komisyon başkanlığından gönderildiğini; henüz muhalefet şerhinin Meclis Başkanlığına gönderilip gönderilmediğini bilmediklerini ifade etti. Aksünger, "Eğer muhalefet şerhi gönderilmediyse onun adı Komisyon raporu olmaz. O Ak Partili üyelerin yazdığı rapor olur. Komisyon muhalefet ve iktidarıyla bir bütündür. İktidarın görüşü var ise, muhalefetin görüşü de olmak zorundadır" dedi.

     Aksünger, muhalefet şerhi Meclis Başkanlığı'na ulaşmamışsa, Meclis Başkanlığı'nın Komisyondan bunu isteyerek, raporu bir bütün olarak milletvekillerine dağıtması  gerektiğine dikkat çekti.

    Muhalefet şerhinde tapeler de var

    Meclis Soruşturma Komisyonu’nun dört eski bakanın telefon konuşmalarını içeren tape'lerin imha edilmesi kararı almasına karşın CHP’li üyeler, komisyona sundukları muhalefet şerhinde savcılıktan Meclis’e gönderilen tape'lerin tümü yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    MHP’nin muhalefet şerhinde de bakanlarla ilgili rüşvet, imtiyaz sağlama, görevini kötüye kullanma iddiaları ve Rıza Sarrafl’a olan ilişkilere yer veriliyor. Dosyada, MİT’in Başbakanlığa yazdığı rapor, MASAK kayıtları, telefon tapeleri, görüntüler, MASAK uzmanı Ali Demir'in hazırladığı rapor, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasında bulunan tanık ifadeleri ve bankalar yeminli murakıbı tarafından hazırlanan bilirkişi raporu yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow