hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kamu düzeninin olmadığı yerde çözüm süreci olmaz"

    Kamu düzeninin olmadığı yerde çözüm süreci olmaz
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kamu düzenini temin etmek bir görevdir. Kamu düzeninin olmadığı yerde çözüm süreci olmaz. Çözüm sürecini bu vandalizme kurban vermeyiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, Adalet Bakanlığı'ndaki Bilgilendirme Toplantısı sonrasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile gazetecilere açıklama yaptı.

    Özellikle HSYK etrafındaki tartışmaların da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

    "Şunu bir kere daha ifade etmek isterim, değişik vesilelerle ifade ettim. HSYK ve yargı bir güç mücadelesinin alanı değildir, bir vicdan alanıdır. Güç alanı haline getirildiği zaman ve 'Ben burayı ele geçirirsem, şu ve diğer güçler üzerinde bir otorite kurarım, denetim kurarım' dediğinizde yargı vicdanını kaybetmeye başlar. Hakimlerimiz ve savcılarımız, tek tek en doğru kararı verme yetisine sahip oldukları için bu makamlara gelmişlerdir.

    Onların bu kararları tek başına vermeleri ve HSYK gibi bütün bu vicdanın kurumsal uygulama alanı olan bir konuda, toplumun bütün kesimlerini temsil eden, herkesi bünyesinde barındıran, topluma güven veren bir yapının ortaya çıkması önemlidir. O bakımdan bir kez daha buradan bütün yargı mensuplarına sesleniyorum: Yargıyı artık salt bir vicdan alanı haline dönüştürme konusundaki çabalara gayret, destek verin. Kim ve ne şekilde olursa olsun, yargı üzerinde şu veya bu grubun, şu veya bu yaklaşımın egemen olması değil, yargıya sadece vicdanın, sadece toplumsal güvenin egemen olmasını temin ediniz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu, gelişmelerin ve seçimin de bu çerçevelerde, en doğru ve toplumsal güveni takip edecek şekilde gerçekleşmesini ümit ettiklerini anlattı.

    "Destek vermeye devam edeceğiz"

    Yargı konusunda, her zaman milli iradeyi temsil eden siyasi iktidar olarak da prensiplerinin açık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Topluma güven veren ve adaleti ikame eden, adaleti teminat altına alan, adaleti gerçekten mülkün temeli kılan bir siyasi anlayışı benimsedik. Bu çerçevede de adalet sistemimize ve adalet çalışanlarımıza her zaman büyük saygı duyduk. Bundan sonra da adalet sistemi içinde görev alan bütün hakimlerin, savcıların ve bütün çalışanların, bütün bakanlık mensuplarının en iyi şartlarda çalışması için destek vermeye devam edeceğiz."

    Bir gazetecinin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarını hatırlatarak, ''Bölgede sivil silahlı kişilerin olduğunu iddia etti ve şiddet olaylarının bunların tırmandırdığını söyledi. Yine şiddetin hükümetten yapılan açıklamalar nedeniyle kaynaklandığını ve dün akşam itibarıyla Abdullah Öcalan'la bir temas yani yazılı bir mesaj yoluyla iletişim haline geçildiğini iddia etti. Eğer Öcalan'la bir iletişim kurulduysa HDP'liler aracılığıyla mı kuruldu yoksa başka kesimler aracılığıyla mı kuruldu?'' şeklindeki sorusu üzerine, Davutoğlu, bu konudaki kanaatlerini dün kamuoyuyla paylaştığını ve bunların net kanaatler olduğunu, herhangi bir şekilde pazarlığa, müzakereye açık kanaatler olmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamu düzenini temin etmenin bir görev olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

    ''Ve kamu düzeni biraz önce adalet konusunda da zikrettiğim gibi herhangi bir müzakere konusu, 'şöyle olursa, şu şekilde tavır alırız' gibi tartışılacak bir konu değildir. Her ne surette olursa olsun kamu düzeni tesis edilecektir. Ve herkes bu kamu düzenine ve milletin huzuruna saygı gösterecektir. Bugün yapılan açıklamalar, ne olursa olsun bizim için bundan sonra hiç taviz vermeden ele alacağımız iki husus vardır: Kamu düzeni ve hukuki sorumluluk.''

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''Olayların nasıl çıktığını herkes biliyor''

    Olayların nasıl çıktığını herkesin bildiğini ifade eden Davutoğlu, onun için ek bir izahata gerek duymadığını söyledi.

    Davutoğlu, ''HDP'den yapılan açıklamayla, nasıl o silahlı denilen şahıstan da sokağa çıkmış olduğunu da herkes çok açık bir şekilde gördü. En çok da bölgede huzuru bozulan, evleri yağmalanan, araçları yakılan Kürt vatandaşlarımız gördü'' dedi.

    ''Milletin huzurunu bozan yaklaşımlara tutumuz açık ve net''

    Türkiye'nin herhangi bir etnik ya da mezhep ayrımına dayanmadan bütün vatandaşlarının hukukunu koruma esasıyla kurulmuş bir devlet olduğunu ifade eden Davutoğlu, demokratik bir hukuk devleti anlayışıyla da bütün vatandaşların hukukunu koruma konusunda kararlılığın kesin olduğunu belirtti.

    Davutoğlu, ''Bu çerçevede bundan sonra da kamu düzeni dışına çıkan, hukuki olma niteliğini kaybeden ve milletin huzurunu, bayramda dahi milletin huzurunu bozmuş olan bu yaklaşımlar karşısında tutumuz açık ve net olacaktır'' ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''Çözüm sürecini bu vandalizme kurban vermeyiz''

    Başbakan Davutoğlu, çözüm süreciyle ilgili olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

    ''Yine dün vurguladım, çözüm sürecini bu vandalizme kurban vermeyiz. Bizim çözüm sürecinden kastettiğimiz, anladığımız, Türkiye'nin demokratikleşmesi yoluyla, her bir vatandaşımızın aidiyet bilincinin güçlenmesi ve istismar edilen bazı konuların istismar alanı olmaktan çıkarılmasıdır. Eğer çözüm sürecinde sadakatten bahsediliyorsa, herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Kamu düzeninin olmadığı yerde çözüm süreci de olmaz, hiçbir süreç de olmaz. Bunun her şeyden önce fark edilmesi lazım ve bu konudaki tutumumuzdaki kararlılığımızdan hiç kimsenin tereddüdü olmasın.

    Kamu düzeni bu ülkede tesis edilecek ve herkes eğer gösteri yapacaksa gösteri yapma hakkı var. Onun da usulü belli, onun hukuki çerçevesi belli. Eğer yurt dışındaki bazı olaylarla ilgili kanaat beyan edecekse, bunun da yolları var. Ama Türkiye dışında olan ve Türkiye'nin herhangi bir şekilde sorumlu tutulamayacağı bir konuda bunu içeride bir karışıklık sebebi olarak kullanmaya çalışmayı kabul etmek mümkün değil.''

    Suriye'deki bütün kesimlere de aynı kardeşçe duygular içinde yaklaştıklarını ifade eden Davutoğlu, ''Suriye, Irak, bütün komşu ülkelerdeki akrabalık bağlarımız olan her kesime merhametimiz, şefkatimiz ve elimizden geldiği kadar da kudretimizle yardım etmeye hazırız. Bunu da yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Kobani'den 200 bin kardeşimizi almamız dahi bunun bir yansımasıdır. Bütün bunların görülmeyip, istismar konusu edilmesini her şeyden önce oradaki Kobani'den gelen Kürt kardeşlerimiz tepki gösterir ve her alanda bunu gören, gözleyen vatandaşlarımız gösterir'' şeklinde konuştu.

    Başbakan Davutoğlu, ''Ümit ederiz, kimse bir daha kamu düzenini bozacak tarzda eylemler içine girmez. Çözüm süreci de hepimizin sahiplenmesiyle iç barışı, kardeşliği, huzuru tahkim edecek halde güçlendirerek devam eder'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow