hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karaman'da kömür madeninde su baskını

    Karamanda kömür madeninde su baskını
    expand

    Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Pamuklu Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağını yer altında biriken su bastı. Madendeki 40 işçiden 20'si kurtarma ekiplerince çıkarıldı. 20'den fazla işçi ise madende mahsur kaldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle çok sayıda işçinin mahsur kaldı. İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildi.

    AFAD bölgeye hareket ederken, Türkiye Taşkömürü Kurumu da ocağa 16 kişilik kurtarma ekibi gönderiyor.

    Olayın meydana geldiği ocaktan ilk kareler

    20 işçi yer altında

    Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.

    Maden ocağından son görüntüler

    Vali Murat Koca, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi. Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karamanda kömür madeninde su baskını

    Maden ocağı yetkilisinin açıklaması

    CNN TÜRK'e konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 12.15'te bacadan su akmaya başladığını ve şu an madenin 50 metresinin su altında olduğunu söyledi.

    Karaman'daki maden ocağına para cezası kesilmiş

    Madende 18 işçinin mahsur kaldığını belirten Uyar, "Su akmaya başlayında 26 kişiden 8'i kaçmış diğerleri tehlike görmemiş" ifadelerini kullandı.

    Şahin Uyar ayrıca, "Maden yeni yasadan sonra 1 ay kapalı kaldı, 15 gün önce yeniden açılmıştı" dedi.

    Enerji ve Ulaştırma Bakanları ocağa gidecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek.

    Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

    Ünlü isimlerin tarihe geçen son sözleri

    CHP de Ermenek'e heyet gönderiyor.

    İşçiler sendikalı değil

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Maden-İş Sendikası Karaman'daki işçilerin sendikalı olmadığını belirtti.

    Madenciliğin fıtratında ölüm var mı?

    AFAD ekipleri yola çıktı

    AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olay sonucu madende mahsur kalan işçilere ve bölgeye yapılan yardımlar ile ilgili açıklama yaptı. AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin bölgeye sevk edildiği belirtilen açıklamada "Karaman'ın Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkiinde özel bir linyit kömürü madeninde su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı saat 12.50'de AFAD'a ulaştı. İhbar üzerine arama - kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekip olay mahalline sevk edildi. Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı" ifadeleri kullanıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal

    "20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale"

    Bölgeye 20 ambulans ve çok sayıda AFAD arama kurtarma aracının gönderildiği ifade edilen açıklamada şu bilgiler kaydedildi: "Bugün saat 12.15 sıralarında Karaman'ın Ermenek İlçesi, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü'ndeki özel bir linyit kömürü madeninde su borusu patlaması sonucu madenin bir kısmına su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarı 12.50'de AFAD'a ulaştı. Gelen bilgiler üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekipler müdahale çalışmalarına başladı. Karaman, Konya, Mersin, Adana Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekipleri de bölgeye sevk edildi.  AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını sürdürüyor. 20'si ambulans ve 8'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları devam ediyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlanıyor.  AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte çalışmaları yerinden yönetmek üzere bölgeye gidiyor"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soruşturma başlatıldı

    Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

    Ermenek'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Takanderesi mevkisindeki özel şirkete ait bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
    Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde
    inceliyor. Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

    Suyu tahliye işlemi başladı

    Mahsur kalan işçilerin bulunduğu bölgeye oksijen verilirken diğer taraftan da galerideki su tahliye ediliyor. Haberin duyulmasının ardından ocaktaki işçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Gözü yaşlı aileler, yakınlarının kurtarılması için dua ederek gelecek iyi haberleri bekliyor. Çevrede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri ise kurtarma çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi için uyarılar yapıyor. İşçilerin mahsur kaldığı maden ocağına ulaşan Karaman Valisi Murat Koca ise yardım çalışmaları hakkında görevlilerden bilgi aldı.

    TSK'dan hava desteği

    Türk Silahlı Kuvvetlerince, Karaman'ın Ermenekilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi. Alınan bilgiye göre, TSK tarafından Zonguldak ve Kütahya'danarama-kurtarma çalışmalarına katılacak AFAD ekiplerinin bölgeye ulaştırılmasıiçin iki askeri uçak görevlendirildi. Askeri uçakların Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'ne inmelerinin ardından AFAD ekipleri askeri helikopterle Ermenek'e sevk edilecek.Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığınca da iki komando timi arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine sevk edildi.

    Bakanlar olay yerinde

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek ilçesindeki kazanın yaşandığı maden ocağına geldi.

    Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniylemahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Olayı haber aldıktan sonra helikopterle Ermenek'e gelen Yıldız ve Elvan, ardındankarayoluyla maden ocağına geçti.

    Kardeşi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaş, Bakan Elvan'ın boynunasarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaşlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Bu sırada baygınlık geçiren vatandaşa, sağlık ekipleri müdahale etti. Yıldız ve Elvan, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yapıyor. Öte yandan Ermenek ilçesine gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de karayoluyla maden ocağına doğru hareket ettiği bildirildi.

    Bakan Yıldız'a tepki! "Bu üçüncü su baskını"

    Bölgede inceleme bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ocaktaki su seviyesini düşürmeden başka bir işlem yapamıyoruz. Şu an da Konya'dan Karaman'dan gelen ekiplerimiz onun için uğraş veriyor" dedi. Bu sırada ocaktan sağ kurtulanlarla ve çevre maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını. Önlem alınsaydı böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasa'da çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde bir şey çıkmaz" diye tepki gösterdi. Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi.  Maden ocağındaki su tahliyesi devam ederken, içeriye hava da veriliyor.

    Bakan Çelik Ermenek'e gidiyor

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve iş müfettişleri, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen olaydan sonra bölgeye hareket etti. Bakan Yardımcısı Etyemez, olayın yaşandığı Ermenek'e gerçekleştirdikleri yolculuğu sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan "Bakanımız Sn Faruk Çelik,İş TeftişKrl.Bşk. ve İş Müfettişleri birlikte Askeri helikopterle Karaman Ermenek yolundaydız" mesajı ile duyurdu.

    Başbakan Davutoğlu bilgi aldı

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Karaman Valisi Murat Koca'dan, Ermenek'te maden ocağında
    yaşanan kazayla ilgili bilgi aldı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden, Ermenek'teki maden ocağındaki kazayla ilgili gelişmeleri takip ediyor.

    Davutoğlu'nun, Bakan Yıldız ile Vali Koca'yı telefonla aradığı, kazayla ilgili bilgi aldığı öğrenildi.

    Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu'nun ise olay yerine ulaştığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Başbakanlık
    Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun da bölgeye hareket ettiği bildirildi.

    İBB 5 dalgıç ve gerekli araç desteği gönderdi

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere bölgeye kurtarma ekipleri gönderdi.

    Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, maden ocağında meydana gelen su baskının duyulmasıyla AKOM alarma geçerek bölgeye kurtarma ekipleri sevk etti. Kurtarma çalışmaları için bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızır güç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi. İstanbul İtfaiyesi kurtarma ekipleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile koordineli çalışma yürütecek.

    Bakan Elvan açıklamalarda bulundu

    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin, "Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan, su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor" dedi.

    Elvan, gazetecilere yaptığı açıklamada, son derece üzücü bir hadise yaşadıklarını bildirdi. Temennilerinin yer altında bulunan 18 işçinin sağ salim çıkarılması olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:

    "Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi. Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o.

    Oldukça üzüntülüyüz. Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır."

    Üç üniversite bitirdi kazma kürek çalışıyor

    Ne nehir taşması ne sel dinlediler

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow