hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırı

    Kılıçdaroğluna yumruklu saldırı
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na partisinin TBMM grup salonuna girişte bir kişi tarafından yumruklu saldırıda bulunuldu. Saldırgan polise verdiği ilk ifadede isminin Orhan Övet olduğunu ve Alperen Ocakları'na üye olduğunu söyledi. Alperen Ocakları ise bu şahsın teşkilatlarıyla ilgisinin bulunmadığını bildirdi. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül de Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saldırganın yumruk attığı an kamerada (VİDEO)

    Kalabalık partili grubun tezahüratları eşliğinde CHP grup toplantı salonuna ilerleyen Kılıçdaroğlu'na Orhan Övet isimli saldırgan yumruk attı.

    Orhan Övet saldırı sırasında Kılıçdaroğlu'na "vatan haini" diye bağırdı. Yüzünün sol tarafına iki yumruk darbesi alan Kılıçdaroğlu'nun partililer tarafından yere düşmesi engellendi. Bu sırada korumaların bir bölümü Kılıçdaroğlu'nu korumaya çalışırken diğer korumalar ise saldırganın üzerine atılarak yere yıktı.

    İşte Kılıçdaroğlu'na Meclis'te saldıran Orhan Övet (Foto Galeri)

    Korumaların ellerinden tutarak yere yatırdığı saldırgan, Meclis'te görevli polis memurları, saldırganın linç edilmemesi için büyük çaba gösterirken arbede yaşandı. 

    Bu sırada BDP'li Sırrı Sakık, Hasip Kaplan ve Altan Tan koruma ve partililere saldırganı Meclis polisine bırakmaları için ikna etmeye çalıştı. Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan'ın da araya girmesiyle Meclis'te görevli polis memurları, saldırganı BDP grubunun bulunduğu salona aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir süre burada bekletilen saldırgan, milletvekillerinin kullandığı tünelden polis tarafından kaçırıldı.

    Saldırganın annesi konuştu

    Saldırı sonrası sol gözünün altı şişen Kılıçdaroğlu'na partili arkadaşları 1 TL'lik metal para ile müdahale etti. Yüzündeki şiş olan bölgeye 1 TL bozuk parayı bir süre tutarak yüzündeki şişkinliğin inmesi sağlandı. Kılıçdaroğlu daha önce makam odasına giderken olaydan 10 dakika sonrada CHP grubunda kürsüye çıkarak beklenen konuşmasını yaptı.

    Kılıçdaroğlu'ndan ilk tepki

    Kendisine yapılan yumruklu saldırıya ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, "Demokrasi yolu engellerle doludur. Bu Cumhuriyet Halk Partisi liderine yapılan ilk saldırı değildir. Rahmetli İsmet İnönü'ye taş atıldı. Saldırı yapıldı. Ama bir tek hedefimiz var. Bu ülkeye sağlıklı bir demokrasiyi ya getireceğiz ya getireceğiz. Herkesi sükûnete davet ediyorum. Baskılar şiddet bizi engelleyemez. Biz hiç kimsenin önünde diz çökmeyen bir gelenekten geliyoruz. Yedi düvele karşı mücadele etmiş bir gelenekten geliyoruz. Öyle birisi yumruk attı diye asla geri adım atmayacağız. İnançlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yumruklu saldırıya uğrayan Kılıçdaroğlu'ndan ilk tepki

    Saldırganın kimliği belli oldu

    DHA'ya göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Meclis'te yumruklu saldırıda bulunan kişinin 1986 doğumlu Orhan Övet olduğu belirtildi. Övet, polise verdiği ilk ifadesinde Alperen Ocakları'na üye olduğunu ve Erzurumlu olduğunu belirtti.

    TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de, AA'ya yaptığı açıklamada, yumruklu saldırı sırasında Kılıçdaroğlu'nun yanında olduğunu söyledi. Saldırgan gözaltına alındıktan sonra CHP İstanbul milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Ali Özgündüz ile birlikte Çankaya'da karakola giderek durumu takip ettiklerini belirten Özdemir, "Saldırgan Erzurumlu. Ankara Altındağ'da yaşıyor. 1986 doğumlu. İsmi Orhan Övet. Hiçbir partinin üyesiolmadığını bize söyledi. 3 milletvekili olarak biz konuyu takip ediyoruz" dedi.

    CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise "Şu anda saldırganın siyasi bağlantısını bilmiyoruz. Bizim partiyle bir ilgisinin olmadığını söyledi. Arada bir Alperen Ocaklarına gidip geliyormuş. Oranın da üyesi değilmiş. Meclis'e ziyaretçi gibi girmiş. Salı günleri birinin referans olmasına gerek yok. Meclisenasıl girdiğine, oraya kadar nasıl geldiğine bakılacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada saldırganın uyuşturucu madde bulundurma, ruhsatsız silahtaşıma dahil birçok suçtan sabıkasının bulunduğu öğrenildi.

    ALPEREN OCAKLARI'NDAN AÇIKLAMA

    Alperen Ocakları Eğitim Kültür Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Serkan Tüzün, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırıyı gerçekleştiren Orhan Övet isimli şahsın teşkilatlarıyla bir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

    Tüzün, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

    "Alperen Ocakları teşkilatı şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu'nun ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde demokratik haklarını kullanmaktan öte tavır gösterecek kişileri bünyesinde barındırmaz. Belli ki bazı karanlık güç odakları bu tip nahoş olaylarla teşkilatımızın adını yan yana getirmeye çalışarak, bazı karanlık projelere hizmet etmeye çalışmaktadır. Ben şahsım ve teşkilatım adına yaşanılan bu elim hadise dolayısıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu beye geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan aradı

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'de yumruklu saldırıya uğrayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroglu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

    Gül'den sonra Başbakan Erdoğan'ın da Kılıçdaroğlu'nu ayarayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiği öğrenildi.

    AK Parti'den kınama

    AK Parti'den de saldırının ardından açıklama geldi. Açıklamada, "Yapılan saldırıyı kınıyoruz. Olayın bir an önce aydınlatılarak faillerinin yüce yargıya teslim edilmesini diliyor; bu saldırıyı aynı zamanda demokrasiye, fikir özgürlüğüne yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz" denildi.

    BDP'den de kınama

    BDP'den yapılan açıklamada da, "Öncelikli olarak bu çirkin saldırıyı kınıyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'na ve Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bazı basın yayın organlarında saldırganın BDP grup toplantısına katılan ziyaretçilerden biri olduğuna dair maksatlı yayınlar yapılmaktadır. Bu haberler  gerçeği yansıtmamaktadır. Saldırganın partimizle uzaktan yakından herhangi bir ilgisinin bulunmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadesi kullanıldı.

    Meclis'e ziyaretçi yasağı önerisi

    TBMM İdare Amiri Salim Uslu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na saldıran kişinin, muhtemelen bir milletvekilinin davetlisi olarak gelmiş olabileceğini belirtti. Uslu, bunların engellenmesi için akla gelen ilk önlemin ziyaretçi yasağı olduğunu söyledi. Uslu, güvenlik önlemleri olarak ne yapılabileceği sorusuna, "Akla gelen ilk tedbir ziyaretçi yasağıdır. Ziyaretçileri çok iyi kontrol etmek lazım. Kimse, tanımadığı, bilmediği kimseyi getirmeyecek. O vatandaş, kendiliğinden gelmiş olamaz. Bir milletvekilinin, muhtemelen davetlisi olarak gelmiştir, kimse, onu ortaya çıkarmak lazım. Kendiliğinden de gelenler olabiliyor. Herhangi bir vatandaşın kendiliğinden geleceğine kolay kolay ihtimal vermiyorum" karşılığını verdi.

    Ziyaretçi yasağının hep gündemde olduğunu ifade eden Uslu ancak bir türlü bunu gerçekleştiremediklerini kaydetti. Uslu, partilerin bu yasağa çok sıcak bakmadığını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow