hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kış günleri donduruyor

    Kış günleri donduruyor
    expand

    Kar ve tipi nedeniyle ülke genelinde bazı yollar ulaşıma kapalı. Doğu illerinde kar kalınlığı 105 santime ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karayollarında durum

    - Kar yağışı Bolu Dağı'nda ulaşımı etkiliyor. Saat 14.10'da bir TIR'ın kayması sonucu ulaşıma kapanan TEM Otoyolu Bolu Dağı geçişinin İstanbul istikameti aracın yoldan çekilmesiyle saat 14.40'da ulaşıma açıldı.

     - Kar ve tipi nedeniyle ülke genelinde bazı yollar ulaşıma kapalı bulunuyor.

    - Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da 53, Muş'ta 140, Bitlis'te 160 ve Hakkari'de 4 köy ve mahalle yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

    - Kastamonu'da kar yağışı nedeniyle 444 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

    - Gümüşhane'de yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 281 köy yolundan 252'si ulaşıma açıldı, 29 köy yolunda ise çalışmaların sürdüğü bildirildi.

    - Eruh-Şırnak, Cumaçay-Ağrı, İnegöl-Domaniç, Divriği-Arapgir ve İliç-Kemaliye-Arapgir yolları kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Dereli-Şebinkarahisar yolunun 26-42 kilometreleri arasında (Eğribel mevkisi) kar ve tipi nedeniyle kapanan yol, tek şeritten ve kontrollü olarak ulaşıma açıldı.

    - Trabzon-Rize yolunun 12. kilometresinde (Yomra ilçesi Namık Kemal mahallesi girişi) yapılacak olan yaya üst geçidi imalatları nedeniyle ulaşım yolun her iki yönünde tek şeritten ve kontrollü olarak sağlanıyor.

    Doğu'da Sibirya soğukları

    - Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 29 dereceyle Ağrı'da ölçüldü.
    Sibirya yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan bölgede gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayları bekleniyor. Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 29, Ardahan'da 25, Kars'ta 22, Erzincan'da 21, Erzurum'da 20, Muş ve Bitlis'te 17,
    Van'da 15, Hakkari'de 12 ve Iğdır'da 10 derece kaydedildi.

    Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Van'da sıfır, diğer illerde sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 2, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta 3, Erzincan'da 5, Kars ve Erzurum'da 9, Ağrı ve Ardahan'da 10 derece olması tahmin ediliyor. 

    Bölge illerinde etkili olan soğuk hava nedeniyle ev, iş yeri ve araçların camları buz tuttu, yol ve kaldırımlarda buzlanma meydana geldi. Çatılarda boyu bir metreyi bulan buz sarkıtları oluştu. Sabah kalktıklarında soğuk hava nedeniyle araçlarını çalıştıramayan bazı sürücüler, yakıt depolarını ateş yakarak ısıtmaya çalıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belediye ve il özel idaresi ekipleri, iş makineleriyle kent merkezlerinde biriken karları kamyonlara yükleyerek, şehir dışına çıkartıyor. Karla mücadele ekipleri aynı zamanda tuzlama çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor.

    Buz ve kar festivalinden muhteşem kareler

    Kar kalınlıkları

    - Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'ın "oteller bölgesi"nde kar kalınlığı 2 metre 90 santimetreye ulaştı. Uludağ'da hava sıcaklığı sıfırın altında 7 dereceye kadar düştü.

    - Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Bitlis'te 105, Kop Dağı'nda 58, Hakkari'de 24, Erzurum'da 19, Ağrı'da 15, Muş'ta 16, Erzincan'da 12, Van'da 9, Kars'ta 5 santimetre, kayak merkezlerinde ise Erzurum'daki Konaklı'da 85 ve Palandöken'de 83, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe'de 50, Erzincan'daki Ergan'da da 20 santimetre ölçüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Erzincan'da Karasu Nehri'nin kolları dondu

    - Bayburt'ta soğuk hava nedeniyle Çoruh Nehri'nin büyük bölümü buzlandı

    - Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde Kızılırmak üzerindeki tahtadan yapılan nostaljik su değirmeni de soğuk havadan etkilenerek dondu. Avanos Belediyesi tarafından 2 ay önce Kızılırmak üzerinde yaptırılan ve çalışır haldeki su değirmeni, gün içerisinde sıfırın altında 15 dereceyi bulan soğuk hava nedeniyle durdu. Değirmenin üzerindeki sular da dondu. Çok sayıda kişi nadir görülen bu manzara önünde anı fotoğrafı çektirdi.

    - İzmir'de Karşıyaka ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Yamanlar Dağı'nda
    810 metre rakıma sahip Karagöl'ün bir kısmı, soğuk nedeniyle dondu. Çevresi kızılçam, karaçam ve söğüt ağaçlarıyla çevrili krater gölü Karagöl'ün yüzeyinde, kenti etkisi altına alan soğuk hava dalgasının etkisiyle buz tabakaları oluştu.

    Sibirya soğuklarına vücudu hazırlamanın 15 yolu

    - Denizli'de hava sıcaklıklarının sıfırın altında 8 dereceye kadar düşmesi Güney Şelalesi'nin donmasına neden oldu. Şelalede oluşan buz sarkıtları ilginç görüntü oluşturdu.
    Denizli'de mevsim normallerinin altına düşen hava sıcaklığı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yüksek kesimler karla kaplanırken, kent merkezinde hava sıcaklığı eksi 8 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle havuz ve küçük göletler dondu. Soğuk hava sebebiyle Güney İlçesi'ndeki şelale de dondu. Doğa harikası Güney Şelalesi'nde oluşan yüksekliği 2 metreyi bulan buz sarkıtları görenleri şaşırttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Bodrum'da baharı andıran görüntü. Gece hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesine inat  kırlarda açan nergis çiçekleri baharı andıran görüntüler ortaya çıkardı. Buz sarkıtlarının arasından kendini gösteren nergisler, görenleri etkiledi.
    Ülkenin büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava, Bodrum'da da hissedildi. Bazı yerlerde don görülürken, bazı yerlerde buzdan sarkıtlar oluştu. Gece sıfırın altında 4 dereceye kadar düşen gündüz 3 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları arasında her yıl Aralık ve Şubat aylarında açan nergis çiçekleri de kendini göstermeye başladı. 

    Kar yağınca Türkiye'nin bu iline bir şeyler oluyor!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow