hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konya'da askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

    Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit
    expand

    Eskişehir 1'inci Ana Jet Üssü'nden havalanan F-4E 2020 askeri eğitim uçağı, Konya atış sahası yakında belirlenemeyen nedenle düşmesi sonucu 2 pilot şehit oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetleri'nin 'TURAZ Şahin 2015 Eğitim Tatbikatı' Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda devam ederken, bugün acı haber geldi.

    Tatbikata katılmak için saat 08.58 sıralarında Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-4E 2020 tipi eğitim uçağı Konya'da Ortakonak Mahallesi'nde 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı atış poligonu yakınında belirlenemeyen nedenle düştü. Uçağın düştü bölge Konya kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta ve yerleşim alanına uzak bir noktada bulunuyor.

    Uçağın düştüğünün ihbarın ardından bölgeye çok sayıda ambulans, itfaiye, polis ve askeri ekip sevk edildi. Düşme sonucu oluşan alevlerle itfaiye ekipleri müdahale etti. Uçaktaki 2 pilot ise şehit düştü. İddiaya göre mühimmatlardan 1'inin patladığı diğerinin de patlamadığı belirtildi. Şehit olan pilotlardan birinin iddiaya göre atlaması sonucu enkaz alanına yaklaşık 100 metre mesafede bulunduğu öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şehit pilotların kimlikleri belli oldu

    Şehitlerin Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı olduğu bildirildi.

    Pilotların cenazeleri enkaz alanından alınıp, askeri helikopterle Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Morgu'na kaldırıldı. Şehit pilotlardan birisinin cenazesi enkaz alanına yaklaşık 100 metre uzakta, diğeri ise enkaz alanında bulundu. Askeri uçağın düşmesi sonucu enkaz alında yaklaşık 7 metre derinliğinde çukur oluştu.

    Düşen uçağın parçaları ise iş makinalarının yardımıyla enkaz alından çıkartılıp askeri TIR'lara yüklendi. Daha sonra da iş makinaları açılan çukuru kapattı. Askeri yetkililer 2 pilotun cenazelerinin yapılacak otopsinin ardından Eskişehir'deki 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'na gönderileceğini ve Konya'da tören düzenlenmesinin planlanmadığını belirtti.

     

    Konyada askeri uçak düştü: 2 pilot şehit

    TSK'dan açıklama

    Genelkurmay Başkanlığı düşen uçakla ilgili yaptığı açıklamada: '1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı / Eskişehir'den, 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur. Kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır." denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş: "F-4 kazalarının nedeni oluşan eğitim zaafiyeti"

    Konya Valisi bilgi verdi

    Konya Valisi Muammer Erol da, şehit pilotlardan birinin cenazesine ulaşıldığını belirterek, "Maalesef 2 şehidimiz var. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başı sağolsun. Mühimmat yüklü mü, değil mi belli değil. Her ihtimal gözönünde bulundurularak çalışmalar yapılıyor. Mümkün olduğu kadar eksiksiz arama kurtarma faaliyetlerimiz sürüyor. Şuan kimlik bilgileri konusunda net bir bilgi yok. Eğitim uçağı. 3'üncü Ana Jet Üssü'ndeki eğitim faaliyetlerinde bulunuyorlardı. Eğitim tatbikatına katılmak için buradaydılar."dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 Mart tarihinde başlayan tatbikatın ise 2 Nisan'a kadar devam edeceği öğrenildi.

    Görgü tanığı Mehmet Can, "Ben çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. İki alev topu indi aşağı sonra patladı. Yanına yaklaşamadık." dedi.

    F-4 uçak özellikleri ve F4'ler neden düşüyor

    Yine F4

    Malatya’da 24 Şubat'ta keşif uçuşu yapan iki F4 savaş uçağı düşmüş, 4 asker şehit olmuştu. 

    Mete Yarar: "6 pilot neden atlayamadı?"

    Askeri uçağın düştüğü bölgeden ilk görüntüler

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Orgeneral Özel'i arayıp bilgi aldı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow