hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Köpeğe tecavüz davasında beraat

    Köpeğe tecavüz davasında beraat
    expand

    Bir köpeğe tecavüz etmesinin ardından hakkında “hayasızca hareketlerde bulunma”, “haksız yere sahipli bir hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme” suçlarından dava açılan Hamdi Yalçın beraat etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davayı feministler, çeşitli barolar, hayvan hakları ve özgürlüğü savunucuları ve İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Mahmut Tanal izledi. Davada sanık müdafii ile davada müdahil ve gözlemci olarak bulunan avukatlar arasında tartışma yaşandı. İstanbul 63. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşma sonunda, tutuksuz olarak yargılanan sanık Hamdi Yalçın duruşmaya katılmazken, hakkında beraat kararı verdi.  

    Duruşmayı çok sayıda avukat ve aktivist izledi. Duruşma çıkışında sanık avukatı, duruşmada gözlemci ve müdahil olarak bulunan avukat ve aktivistleri tehditler savurarak hakaretlerde bulunarak duruşma salonu önünden uzaklaştı. 

    Hakim: "İtin sahibi kim?"

    Canlılara "mal" muamelesi

    Duruşma sonrasında basın açıklaması yapan feministler, barolar, hayvan hakları ve özgürlüğü savunucuları, sanık H.Y. hakkında bir canlıya cinsel şiddet uygulamak, beden dokunulmazlığını ihlâl suçlarından değil de farklı suçlardan dava açılmasını ve sanığa verilen beraat kararını eleştirerek Türk Ceza Mevzuatı'nda bir hayvana tecavüz etmek ya da işkence etmek nedeni ile hâlâ bir yasal düzenlemenin olmadığına dikkat çekerek "Sokakta yaşayan bir hayvanın uğradığı cinsel istismar ve şiddetin yasalarca karşılığı sadece birkaç yüz Türk Lirası’dır. T.C. ulusal mevzuatı maalesef, bizler gibi yaşam hakkı ve beden bütünlüğü olan canlılara hâlâ sadece birer mal muamelesi yapmaya devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortak yapılan basın açıklamasına Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Derin Ekoloji Derneği, Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Gaziantep Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Haklarını Koruma ve Geliştirme Derneği (HAGİD), Hayvanlara Adalet Platformu (HAD), İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Vegan Feministler, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Yunuslara Özgürlük Platformu imzacı olurken bağımsız olarak hayvan hakları ve özgürlüğü savunucuları da katıldı. 

    "Bir utanç olayı"

    Ortak basın açıklamasını okuyan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nden Özge Özgüner, açıklamaya "Mahkemenin beraat kararı, erkek egemen, tecavüzü meşru kılan devlet politikalarının hukuka yansımasıdır. Bizlere göre bir canlıya yapılan işkence, cinsel istismar, tecavüz ve beden dokunulmazlığı gibi birçok hakkın acımasızca gasbı, dolayısıyla psikolojik, sosyolojik ve daha birçok açıdan üzerinde durulması gereken bir utanç olayıdır. Söz konusu olan canlının insan olmaması, sanığın uyguladığı haksız fiilin tecavüz olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Türkiye'de tecavüz edilen hayvanlar arasında ineklerin, koyunların, tavukların, ördeklerin, atların olduğu da toplumun tüm kesimlerince bilinen ancak hasır altı edilen bir gerçekliktir ve tecavüzcüyü değil de tecavüze uğrayanı teşhir ve hedef gösteren bir anlayış ısrarla devam ettirilmektedir" diye devam etti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu'nun değişikliğine dair kanun teklifine de eleştiren aktivistler, "Kanun tasarısı, ilgili ihtisas komisyonunda görüşülürken hayvan tecavüzcülerinin hayvan edinmesini men etmek üzere komisyona verilen madde önergesi, ilgili bakanlıkların temsilcileri ve milletvekillerince reddedilmiştir. Önergenin reddedilmesi, bürokrasinin ve yasama organı olan parlamentonun erkek egemen tavrını bir kez daha kanıtlamıştır" açıklamasında bulundu. 

    "Bu iş Meclis'e de taşınacak"
    CHP Milletvekili Melda Onur da yaptığı açıklamada, "Sadece 454 liraya bir tecavüz sanığı aramızda dolaşıyor ve çocuklarımızın başını seviyor. bu olaya biraz da böyle bakılması gerekiyor. Bu iş önemsizdir. 'Mahkemeleri böyle dosyalarla meşgul etmeyin' anlayışı değiştirilecek. Değiştirmek için de biz buradayız. Bu iş meclise de taşınacak" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kocasını çekiçle öldüren kadına ağır tahrik indirimi 

    "Görüntüleri tüm Türkiye görmüşken mahkeme görmedi"

    Davada müşteki olarak yer alan Gazi Güven'in avukatı, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Av. Yasemin Babayiğit de dava ile ilgili beraat kararını temyize göndereceklerini ifade ederek mahkemenin beraat kararını eleştirdi. Av. Babayiğit, “Mahkemenin vermiş olduğu beraat kararının hiçbir hukukî dayanağı yoktur. Sanığın, kamera görüntülerine yansıyan tecavüz fiilini tüm Türkiye görmüşken mahkeme bunu görmemiştir” değerlendirmesinde bulundu. 

    Müdahillik talepleri reddedildi 

    Davaya katılma talebinde bulunan Ankara Barosu, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve Eskişehir Barosu avukatlarından Av. Mustafa Çakı’nın müdahillik talepleri mahkemece, suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesi ile reddedildi. Katılma talebinde bulunan baro ve kuruluşlar, mahkemenin bu kararını temyiz edeceklerini açıkladı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook özür diledi

    Hayvana tecavüz ile insana tecavüz arasında hiçbir fark yoktur 

    Davaya konu olan olayın, özneleri farklı olmakla birlikte diğer davalarla benzerlik gösterdiğini ifade eden aktivistler "Bunun yakın örnekleri, Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşanan çocuk tecavüzlerinde, 26 kişiye para karşılığı satılan 13 yaşındaki N.Ç. davasında, aralarında polis müdürünün de bulunduğu 34 kişinin tecavüzüne uğrayan Sakarya’daki 14 yaşındaki Ö.C. davasında, Gölcük’te 29 kişinin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki Ö.Y. davasında, işitme ve konuşma engelli bir kadına tecavüz sırasında sesini çıkartmadığı için ‘rızası var’ kararı ile sanıkların beraat ve ceza indirimi aldıkları, duruşma kararlarınca sabittir. Hayvanlarla ilgili bir örnek verecek olursak, geçen sene Bursa’da tecavüze uğrayan bir ördek, “sahibi” diye tanıtılan bir adam tarafından kesilerek tüm sorunlar, erkek zihniyeti nezdinde bertaraf edilmiştir" açıklamasında bulundu. 

    6 ülkeden 36 genç "Sarı Gelin"i seslendirdi 

    "İkiyüzlü, türcü, erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz" 

    "Tecavüze uğrayan bireyin kadın, hayvan ya da eşcinsel olmasının, tecavüzün arkasında yatan sebepler ve tecavüzü meşrulaştıran düşünceler nazarında hiçbir önemi ve farkı yoktur" diye açıklamaya devam eden aktivistler, "Bu tecavüz davası vesilesi ile cinsel-leştirilmiş şiddete maruz bırakılanların sesini boğmaya çalışan bu adalet sistemi ve bu erkek egemen sisteme boyun eğmemekte kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz. İkiyüzlü, türcü, erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz" diyerek açıklamasına son verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow