hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lice davası İzmir'de başladı

    Lice davası İzmirde başladı
    expand

    Lice'de 1993'te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü olaylarla ilgili iki kişinin yargılamasına başlandı. Duruşmada mağdurlar dinlendi. Mizgin Cantürk, olayların yaşandığı gün eve döndüğünde üç kardeşinin ölmüş olduğunu, maskeli askerlerin eve gelerek yaralı babasına işkence yaptıklarını anlattı. Zarife Cantürk, üç çocuğunu kaybettiğini ve bir kızının kör olduğunu, kendisinin de atılan bombalar nedeniyle 20 gün komada kaldığını hatırlattı. Cahit Şanlı, taburdan açılan ateşle babasının vurulduğunu, Sıtkı Ergün de kızının öldürüldüğünü söyledi. Yahya Yiğiter ise tanıdığı askerlerin Bahtiyar Aydın'ı bir uzman çavuşun öldürdüğünü söylediklerini aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili 2 sanığın yargılanmasına başlandı.

    İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar dönemin OHAL Bölge Valisi Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmazken, avukatları Hikmet İşler ve Mehmet Eren Turan ile müştekiler ve avukatları hazır bulundu. Olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınları da duruşmayı izledi.

    İzmir'de 2007 yılında polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, olaylar sırasında Lice'deki evi yakıldığı için davaya müşteki olarak katılma talebinde bulunundu. Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür talebi kabul etti.

    Duruşmaya, katılma taleplerinin alınmasıyla devam edildi. Müdahil avukatları yaklaşık bin 500 kişinin katılma talebinde bulunacağını, bunu dilekçeyle mahkemeye sunacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelmeyen sanıklarla ilgili yakalama talebi

    Mahkeme Başkanı Küdür'ün iddianameyi okumaya başlayacağını bildirmesi üzerine söz alan avukat Zeynep Sedef Özdoğan, sanıkların hazır bulunmadığı bir yargılamanın söz konusu olamayacağını, iddianamenin sanıkların yüzüne okunması gerektiğini belirterek, duruşmalara gelmeyen sanıklar hakkında "yakalama" talebinde bulundu.

    "Dava Diyarbakır'da görülsün" talebi

    Katılanlar vekili Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, davanın olayların meydana geldiği kent olan Diyarbakır'da görülmesi gerektiğini, kentte bugüne kadar çok sayıda önemli davanın görüldüğünü, güvenlik gerekçesinin yersiz olduğunu, mahkemenin mağdurların durumunu gözetmesi gerekirken delillerin bulunduğu kentten bin 500 kilometre uzağa, bir numaralı sanığın yaşadığı İzmir'e gönderilmesinin hukuksuzluk olduğunu savundu.

    "Hastalık gerekçesi yargılamadan kaçmak için"

    Sanıkların yargılamadan kaçmak için hastalık gerekçesi gösterdiklerini ileri süren Elçi, sanıkların duruşmalarda hazır bulundurulması talebini iletti.

    "Bahtiyar Aydın'ın öldürüldüğü yerde keşif yapılsın"

    Avukatlar, Bahtiyar Aydın'ın komanda birliğinde bulunduğu sırada kurşunla öldürüldüğünü, olay mahallinde keşif yapılmasını istediklerini, böylece dışarıdan gelecek kurşunla böyle bir ölümün olup olamayacağının ortaya çıkarılacağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanık ve mağdurların ifadeleri

    "Eve gittiğimde üç kardeşim ölmüştü"

    Mağdur Mizgin Cantürk, olaylarda üç kardeşini kaybettiğini, o dönemde ilkokul ikinci sınıfa devam ettiğini, olayların görgü tanığı olduğunu, okuldan eve 5 dakikalık mesafeyi açılan ateşler nedeniyle evlere sığınarak yarım saatte gidebildiğini, eve gittiğinde üç kardeşinin ölmüş, anne ve babasının ağır yaralı olduğunu gördüğünü, ertesi gün maskeli askerlerin eve gelerek ağır yaralı olmasına rağmen babasına dipçikle vurarak, "Sen daha ölmedin mi" dediklerini söyledi.

    Cantürk, "Sanıklar çocuklarının önünde tavuk bile kesmezken, bizim gibi çocuklara o acıları yaşattılar. Annem vücudunda şarapnel parçaları olduğu halde, acılar içinde Diyarbakır'dan geldi. Sanıklar İzmir'de olmasına rağmen duruşmaya teşrif etmiyorlar. Hem sanıklardan, hem de emir aldıkları üst komutanlarından şikayetçiyim." dedi.

    "Evimiz yıkıldı, üç çocuğum öldü"

    Halen vücudunda şarapnel parçalarının bulunduğunu belirten mağdur Zarife Cantürk, zaman zaman ağlayarak verdiği ifadesinde, olayda evlerinin yıkıldığını, 2, 5 ve 13 yaşlarında üç çocuğunu kaybettiğini, bir kızının kör olduğunu kendisinin ve eşinin ağır yaralandığını anlatarak, "İki tankın Kelvan Camisi'nin köşesinden evi hedef alıp ateş açtığını gördüm. Sonrasını hatırlamıyorum. Çocuklarımın öldüğünü bile 4 ay sonra bana söylediler. 20 gün komada kalmışım. Ben de katliamın delili olan parçalarla 22 yıldır yaşıyorum. Şikayetçiyim" dedi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Helikopterden ateş açtılar babam vuruldu"

    Mağdur Cahit Şanlı, olaylarda babasının vurulduğunu, taburdan ve helikopterlerden ateş açıldığını, evlerin yandığını gördüğünü söylerken, Sıtkı Ergün de olaylarda kızının öldürüldüğünü, devletin AİHM kararıyla kendisine 14 bin 400 lira tazminat ödediğini belirtti.

    Tanık askerlerin isimlerini verdi

    Olaylarda ölen jandarma uzman çavuş Yüksel Bayar'ın ağabeyi İlhami Bayar, kardeşinin, Bahtiyar Aydın bölgeye geldiğinde korumalığını yaptığını, olaya tanıklık eden askerlerin isimlerini vererek mahkeme tarafından dinlenilmelerini istedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evini yakmalarına karşı çıktı, işkence gördü

    Tarık Sevinç, babasının askerlerin evlerini yakmasına karşı çıkması nedeniyle işkence gördüğünü, yaralandığını, askerlerin kardeşi, ablası ve annesini dövdüğünü anlattı.

    "Bahtiyar Aydın'ı bir uzman çavuşun öldürdüğünü söylediler"

    Olayların yaşandığı sırada Telekom'da santral görevlisi olarak çalışan Yahya Yiğiter ise "Tanıdığım askerler bana Bahtiyar Aydın'ı bir uzman çavuşun öldürdüğünü söyledi. Evimi ateşe verdiler. OHAL Valisi ile Eşref Hatipoğlu, Lice'de yaşayanları toplayıp hakaret ediyordu. Emniyet binasının telefonu arıza yapınca oraya gittiğimde, 9 ceset vardı. İki işyerim, 4 ton tütünüm, evim ateşe verildi, devlet bana tazminat verdi ama benim zararımı karşılamadı" diye konuştu.

    İddianame ve davanın geçmişi

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Güvenlik gerekçesiyle daha önce Eskişehir'e nakledilen dosya bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne geri gönderilmiş, Yargıtay davanın İzmir'de görülmesine karar vermişti. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanılan davanın ilk duruşmasında, sanık avukatının talebi üzerine "soruşturma izni alınması" için yargılama durdurulmuş dosyası Adalet Bakanlığı'na gönderilmiş, HSYK "soruşturma izni verilmesi"ne gerek olmadan yargılamanın yapılabileceği yanıtını vermişti.

    Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın naaşı Eyüp Camii'nde

    Ahmet Davutoğlu teröristlerin kimliklerini açıkladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow