hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lise öğrencisine, Erdoğan'a hakaretten hapis

    Lise öğrencisine, Erdoğana hakaretten hapis
    expand

    Antalya'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a temsili karne hazırlayan iki lise öğrencisi hakkındaki soruşturmayı protesto eden lise öğrencisi 17 yaşındaki H.U.C.'ye, hakaretten 7 ay 23 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berkin Elvan komadayken, Antalya'da bir grup öğrenci, okulların yarı yıl tatiline girdiği 24 Ocak 2014 Cuma günü Attalos Meydanı'nda toplanarak, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için temsili karne şeklinde hazırlanan pankartla eylem yaptı.

    Karne eylemine katılan Akdeniz Lisesi öğrencisi G.A. ile Konyaaltı Lisesi öğrencisi K.D.Y. hakkında açılan soruşturmada, takipsizlik kararı verildi.

    İki öğrenci hakkında açılan soruşturmanın henüz sonuçlanmadığı 5 Haziran 2014 günü Liseli Genç Umut üyeleri, Attalos Meydanı'nda bu soruşturmayı protesto etti. Bu protestoya katılan H.U.C. hakkında, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla dava açıldı.

    Antalya 2'nci Çocuk Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşması dün yapıldı. Mahkeme heyeti, lise öğrencisi H.U.C.'nin, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında kullandığı kelimelerin hakaret olduğuna hükmederek, 'kamu görevlisine hakaret' suçundan 1 yıl hapsine karar verdi. Suçun alenen işlendiği gerekçesiyle cezayı 1 yıl 2 aya çıkartan mahkeme, 18 yaşından küçük olduğu için 9 ay 10 güne, saygılı tutumu nedeniyle de 7 ay 23 güne indirdi. H.U.C. için verilen bu ceza, daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyeti bulunmaması nedeniyle 3 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına dönüştürüldü.

    2. Ordu İstihbarat Başkanı: Uludere'dekilerin kaçakçı olduğunu biliyorduk

    Hakimden anneye tembih

    Davayı takip eden H.U.C.'nin annesi Ayten C., kararı doğru bulmadığını ve itiraz edeceklerini açıkladı. "Düşünce özgürlüğü varsa bu ülkede, bu tür eleştiri mahiyetindeki sloganlar için ceza verilmemeli" diyen Ayten C., duruşma sırasında hakimin, oğluna sahip çıkması yönünde kendisini tembihlediğini söyledi. Ayten C., "Hakim bey bana '3 yıl boyunca çocuğunuza sahip olun, bir daha böyle suç işlemesin. Yoksa mevcut olan cezayı tekrar uygulamak zorunda kalırız' dedi. Benim cevabım ise 'Umarım bu üç yıl süre içerisinde güzel olaylar yaşanır, çocuğum eylem yapmak zorunda kalmaz' oldu" dedi.

    Avukatı: "Bize göre suç oluşmadı"

    H.U.C.'nin avukatı Hakan Evcin ise, bilirkişi seçilen polis ve savcılık elemanlarının tarafsız olmadığı yönünde itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi:

    "20 kadar sloganın yanında sadece bu üçü ve çok uzun süreli bir eylemde sadece 10 saniyelik kesim nedeniyle ceza verildi. Biz eleştiri sınırlarında olduğu için ceza verilemeyeceğini savunduk. Karara 7 gün içinde itiraz edeceğiz, çünkü kasıt olması gerekiyordu. Kasıt yok, sadece slogan attı, eylem yaptı, muhalefet hakkını kullandı. Bize göre suç oluşmadı."

    Babası da aynı suçtan yargılanıyor

    H.U.C.'nin öğretmen babası Hüseyin C. de Berkin Elvan'ın ölümü üzerine düzenlenen yürüyüşte, dönemin Başbakanı Erdoğan'a hakaret suçundan yargılanıyor. Hüseyin C. için 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı aleni hakaret' suçundan 14 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat Kekilli: ''Abdülhamid'den sonra Erdoğan''

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow