hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahkeme, Rosa Luxemburg ve Clara Zetkin'i PKK'lı yaptı

    Mahkeme, Rosa Luxemburg ve Clara Zetkini PKKlı yaptı
    expand

    Bitlis'te geçen hafta kutlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için kadın örgütü KJA tarafından asılan afişlerin toplatma kararında skandal ifadelere yer verildi. Kararda, 1800'lü yıllarda yaşamış kadın sosyalist önderler Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg için, "Kimliği tespit edilemeyen ama örgüt mensubu olduğu anlaşılan" cümlesi kullanıldı. 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanması Zetkin'in önerisiyle 1910'da "Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı"nda alınmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİHA muhabiri Sinan Aygül'ün Evrensel Gazetesi'nde yer alan haberine göre, Bitlis'te 8 Mart etkinlikleri için billboardlara asılan, ancak mahkeme kararıyla toplatılan afiş ile ilgili verilen toplatma kararında, Marksist devrimciler Rosa Luxemburg ve Clara Zetkin için "PKK terör örgütü üyeleri" yazıldı.

    Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı, Kongreya Jinên Azad'ın (KJA) hazırladığı 8 Mart kutlamalarına çağrı afişlerinin toplatılması için soruşturma başlatarak, Sulh Ceza Mahkemesine afişlerin toplatılması talebinde bulundu.

    Bitlis Sulh Ceza Mahkemesi ise afişlerin toplatılmasına ve el konulmasına karar verdi. Bitlis Sulh Ceza Mahkemesi'nin konuya ilişkin verdiği 2015/300 sayılı kararda Arin Mirkan, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez, Fidan Doğan ve Kader Ortakaya için "PKK/KCK Örgüt Mensubu" ifadeleri kullanılırken, Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg için ise "Kimliği tespit edilemeyen ama örgüt mensubu olduğu anlaşılan" cümlesi kullanıldı.

    Söz konusu afişler Bitlis Belediyesi tarafından asıldığı için Bitlis Belediyesi Özel Kalem Müdürü Özgür Oran, Bitlis Emniyet Müdürlüğü'ne çağrılarak konuya ilişkin ifadesi alındı. Yaşananların ve tutanaklara yansıyan ifadelerin trajikomik olduğuna dikkat çeken Oran, "Afişler 8 Mart etkinliklerine davet maksatlı afişler. Mahkemenin verdiği kararırın zorlama ve kasıtlı olduğuna inanıyoruz. Afişte resmi bulunan kişilerin daha önce defalarca kez resimleri afişlerde, bilboardlarda yer aldı ancak herhangi bir sorun yaşanmadı. Özel olarak 8 Mart'ta, kadınların resimlerine böylesi bir muamele yapılması düşündürücüdür. Hele ki Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg'a yöneltilen iddialar tek kelimeyle trajikomiktir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rosa Luxemburg kimdir?

    Mahkemenin PKK üyesi olmakla suçladığı ancak kimliğini tespit edemediği Rosa Luxemburg, 1871 -1919 yılları arasında yaşayan Polonya doğumlu Marksist bir devrimciydi. Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin aktif üyelerinden birisi olan Luxemburg, partinin 1. Dünya Savaşı öncesinde savaş kredilerini desteklemesi nedeniyle uzaklaştı ve savaş sonrasında da daha sonra Almanya Komünist Partisi'ne dönüşecek olan Spartakistler Birliği'ni kurdu. Luxemburg, sosyalizm, ekonomi politik ve Marksist değer teorisi üzerine eserler verdi. Luksemburg, Sovyetler Birliği'ndeki devrime liderlik eden Lenin ile Bolşevik modelde parti örgütlenmesi üzerine eleştirel bir tartışma yürüttü. Luxemburg 1919'da Sosyal Demokrat İçişleri Bakanı Gustav Noske'nin emri ile tutuklandı ve paramiliterlerce dövülerek öldürüldü ve cesedi de nehre atıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Clara Zetkin kimdir?

    1857 - 1933 yılları arasında yaşayan Clara Zetkin de Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin 1917'ye kadar aktif bir üyesiydi. Kadın hakları savunucusu olarak da bilinen Sosyalist kadın önder Zetkin, Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi'ne katıldı, daha sonra da Almanya Komünist Partisi'ne dönüşecek olan Spartakistler Birliği'nin Rosa Luxemburg ile birlikte kurucuları arasında yer aldı. Naziler iktidara gelene kadar Komünist Partisi'nin milletvekili olan Zetkin, kadınların oy hakkı ve eşitliği ve kadın hareketini geliştirme konusundaki mücadelesi ile biliniyor. Sosyal Demokrat Parti'deyken kadın gazetesini çıkartan Zetkin'in önerisiyle, 1910'da 2. Enternasyonal'e bağlı "Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı"nda alınan kararla 8 Mart, "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başladı. Bu tarih, 8 Mart 1857'deki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına belirlendi. Nazilerin iktidara gelmesiyle Moskova'ya giden Zetkin, 1933'te burada yaşamını yitirdi. Doğu Almanya'da 10 marklık banknotların üzerinde fotoğrafı bulunuyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meğer yıllarca ağustos böceğine haksızlık yapmışız!

    CHP'nin Doğu ve Güneydoğu'yu kazanma formülü

    Bahçeli'den Erdoğan'a "Anonim Şirket" tepkisi

    Yılmaz Güney'in varislerinin şirket kavgası

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow