hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mahkemeden Charlie Hebdo yasağı

    Mahkemeden Charlie Hebdo yasağı
    expand

    Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Charlie Hebdo dergisinin bugünkü sayısının kapağında yer alan karikatürü yayımlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar verdi. Birgün, T24, İnternet Haber ve Thelira sitelerinin Charlie Hebdo'nun kapağını yayınlandıkları sayfalarına erişim engellendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'da 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, avukat Ercan Ezgin'in talebi doğrultusunda Hazreti Muhammed'in karikatürlerini yayınlayan Charlie Hebdo dergisinin kapağını paylaşan 4 internet sitesine erişimin durdurulması kararı verdi.

    Diyarbakır Barosu avukatlardan Ercan Ezgin, Charli Hebdo dergisinin bugün çıkan sayısında Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yayınlanmasının kamu düzenini bozma tehlikesi olduğunu belirterek, bu tür karikatürlü haberlerin Türkiye'de yayınlanmasının yasaklanması kararı verilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu. Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe ile başvuran Ercan Ezgin, Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yer aldığı haberler için tüm Türkiye'de yayın yasağı getirilmesini talep etti. Dilekçede Türk Ceza Kanunu'nun 216/3 ve 218/1 maddelerinde yer alan 'Basın, yayın yolu ile dini değerleri aşağılama' suçuna atıfta bulunan Ercan Ezgin, "Charlie Hebdo dergisi bugün çıkan sayısında Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, hakaret içeren ve toplumsal infial ile kamu düzenini bozma tehlikesi olan karikatürlü haberlerinin Türkiye'de yayınlanmasının yasaklanmasına ve durdurulmasına karar verilmesi talep edilmiştir" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Charlie Hebdo dergisi için yayın yasağı başvurusu

    Avukat Ezgin, dilekçenin açıklamalar bölümünde Charlie Hebdo dergisinin 12 kişinin öldüğü saldırının ardından ilk sayısını çıkaracağını belirterek şunları kaydetti:

    "Bugün satışa başlayacak 3 milyon adet dergi basılmış. Derginin, saldırı sonrası ilk sayısında kapakta yine Peygamber Efendimizin olması büyük tepkilere neden olmaktadır. Kapakta gözü yaşlı bir şekilde çizilen Hazreti Muhammed büyük harflerle 'Ben Charlie'yim' yazılı bir döviz tutuyor üstte ise yine büyük harflerle 'Her şey affedildi' diye yazıyor. Je Suis Charlie'nin görevi dine sövme değildir. Peygambere hakaret etme asla basın özgürlüğü kapsamında olamaz. Bu karikatür milyarlarca Müslüman’ı derin bir biçimde infiale sevk etme tehlikesi yaratmaktadır. Peygamberimizin böyle bir şekilde karikatürize edilmesi, onunla alay edilmesi, göz yaşı döküyor gibi gösterilmesi asla kabul edilen bir durum olmamalıdır."

    Charlie Hebdo'nun kapağını yayınlayan 4 siteye engelleme

    Diyarbakır'da 2'nci Sulh Ceza Hakimliği, avukat Ercan Ezgin'in talebi doğrultusunda, Charlie Hebdo dergisinin son sayısının, Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yer aldığı kapağını paylaşan 4 internet sitesine 'erişimin durdurulması' kararı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet gazetesi önünde 3 protestocuya gözaltı

    Diyarbakır Barosu avukatlarından Ercan Ezgin'in Hazreti Muhammed'in karikatürlerin yayınlanmasının yasaklanmasına ilişkin talebi, Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nce karara bağlandı. Talebi değerlendiren Sulh Ceza Hakimliği, 4 internet sitesinin karikatürlerle ilgili sayfalarına erişimin engellenmesine karar verdi. Kararda, birgun.net , t24.com , internethaber ve thelira.com adlı internet sitelerinin Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'in karikatürünün olduğu kapağının yayınlandığı sayfalarına erişimi engellendi.

    Hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı anda koruması mümkün değildir

    Kararın gerekçesinde herkesin ifade özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirten 2'nci Sulh Ceza Hakimi Özcan Kuşatan, asıl olanın ifade özgürlüğünün korunması olduğunu vurguladı. İfade hürriyetinin diğer kişi hak ve hürriyetleriyle sınırlamaya tabi olduğunu belirten Kuşatan, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İfade özgürlüğü bu hakkı kullanan bir kişinin başkasına istediğini söyleyebilmesine imkan tanımaz. Bazen ifade hürriyeti başkalarının kişilik hakları ile çatışabilir. Hukuk düzeninin çatışan iki değeri aynı anda koruması mümkün değildir. Gerek kişilik hakkı, gerekse ifade özgürlüğü tek başlarına hukuk düzenince koruma altına alınmıştır. Birinin diğerine üstün tutulması belirli bir olayda belirli şartlarda gerçekleşir. Yani hangisinin diğerine karşı daha çok korunacağı somut olayın şartlarına göre belirlenir. Bu bağlamda ifade özgürlüğü kamuoyunu aydınlatmanın ötesine geçer ve kullanılan araç da amaca uygun olmazsa kişinin dini değerlerinin , şeref ve haysiyetinin korunması değeri ifade özgürlüğünden üstün tutulacaktır. Dini değerlerin ve Peygamberin aşağılanmasına yönelik söz, yazı, resim, karikatür ve yayınların o dine insanlara hakaret olarak kabulü mümkündür. Çünkü bir insanın dini inancı onun ayrılmaz bir parçası, onuru, şerefi ve saygınlığı yani kişilik hakları kapsamında korunması gereken bir değerdir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıkladı

    Karar

    Kararda, "Talep edenin dilekçe ve ekleri kapsamında yapılan inceleme sonucu birgun.net, t24.com, internethaber ve thelira.com adlı internet sitelerinin url bilgisi ile erişimine ulaşılan talep konusu haberin internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle yapılan değerlendirmede; Bir kimseye inandığı din üzerinden hakaret edilmesi suç sayılmalıdır. Kişi ve toplumun inandığı bir dinin peygamberi tartışmasız bir şekilde o din için vaz geçilmez ve saygı gösterilmesi gereken önemli bir değerdir. Herkesin birbirinin inancına ve dini değerlerine saygı göstermesi gerekir. Laiklik ilkesi de bunu gerektirir. Aynı şekilde vefat eden bir kişinin hatırasını ve saygınlığını da korunması gerekir. İfade hürriyetinin korunması gereken bazı hukuki yararlar nedeniyle kısıtlanabildiği görülmektedir. Bu nedenlerle talep dilekçesinde belirtilen sitelerde yer alan haber içeriğinin 5651 sayılı yasaya göre kişilik haklarını ihlal edici nitelik taşıdığı anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

    Kararda, belirtilen internet sitelerindeki yayın içeriğinin talep edenin kişilik haklarını ihlal edici nitelik taşıdığından sadece kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği kısmın içeriğine erişimin engellenmesine hükmedildi.

    Cumhuriyet Gazetesi'ne Charlie Hebdo baskını

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow