hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maraş katliamının 36. yılı

    Maraş katliamının 36. yılı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: "Toplumsal hafızamızın en travmatik olaylarından olan Maraş katliamı, mezhep ve kimlik temelli ayrışmanın en ufak bir kıvılcımla ne denli büyük acılara yol açabileceğini gösteren tarihi bir faciadır" değerlendirmesinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Maraş olaylarının 36. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamlarından biri olaylarda, 150'den
    fazla masum insanın, yalnızca Alevi kimliklerinden ötürü katledildiğini savundu. Olaylarda hayatını kaybedenleri saygıyla anan Tanrıkulu, toplumsal barışı sağlayabilmek ve yeni Maraşlar yaşanmasını engellemek için mezhepsel ayrım ve nefret söyleminin tehlikeleri üzerinde bir kez daha düşünmek gerektiğini belirtti. Tanrıkulu, şunları kaydetti:

    "Toplumsal hafızamızın en travmatik olaylarından olan Maraş katliamı, mezhep ve kimlik temelli ayrışmanın en ufak bir kıvılcımla ne denli büyük acılara yol açabileceğini gösteren tarihi bir faciadır. Alevi yurttaşlarımıza yapılan bu büyük katliamın o zaman devlet tarafından önlenememiş, faillerin gerektiği gibi cezalandırılamamış olması, bugün ise Alevilere yönelik, kimlik temelli nefret söylemi ve ayrımcılığın halen hükümet politikası olarak sürdürülüyor olması;
    Türkiye'de hukuk devleti ve eşit vatandaşlığın ne dün ne de bugün gerçek anlamda hayata geçirilebildiğini ispatlar niteliktedir."

    "Devlet kimlikler karşısında kör olmalı"

    Unutmamalıyız ki Türkiye toplumu gibi çok inançlı, çok kimlikli bir toplumun barış ve huzur içinde yaşayabilmesinin tek yolu devletin yurttaşların kimlikleri karşısında kör olacağı, anayasal eşit vatandaşlık ilkesinin hayata geçirilmesidir. Eşit vatandaşlık zemininde her türlü ayrımcılığın ve nefret söylemiyle etkin biçimde mücadele edecek bir toplumsal mutabakatın tesisi, yurttaşlarımızın demokratik bir toplumda özgür biçimde yaşayabilmesinin de teminatı olacaktır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birinci Dünya Savaşı'nda daha önce görmediğiniz 37 fotoğraf!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow