hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mecidiyeköy'de inşaatta asansör çakıldı

    Mecidiyeköyde inşaatta asansör çakıldı
    expand

    İstanbul Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatın asansörü 32. kattan zemine çakıldı. 10 işçi hayatını kaybetti. Olayla ilgili 8 kişi gözaltına alındı. Kazanın meydana geldiği inşaattaki asansörlerin bir aydır bakımsız olduğu, kapasiteden fazla işçinin bindiği iddia ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaza saat 20.00'da meydana geldi.

    İnşaatı devam eden 36 katlı binanın 32'nci katında duran asansör henüz belirlenemeyen bir nedenle içinde işçiler varken zemine düştü. Olay yerine çok sayıda itfaiye, çevik kuvvet, ambulans ile AFAD ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi. 

    Türkiye'deki inşaat kazaları

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, asansör kazasında ölen işçilerin sayısının 10 olarak netleştiğini bildirdi.

    Mecidiyeköy savaş alanına döndü

    Mutlu, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "İş asansöründe hayatını kaybeden işçilerimizin tamamı hastaneye götürüldü. Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun" ifadelerini kullandı.

    Şantiyede çalışan işçiden şok iddia

    HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

    O ASANSÖR BOŞLUĞUNDAKİ KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜNTÜLER...

    İşçilerin kimlikleri belirlendi

    İstanbul Valiliği ölen işçilerin kimliklerini de açıkladı.

    Açıklamaya göre, Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAZANIN OLDUĞU YERDE GÖZYAŞLARI SEL OLDU

    İŞTE İŞÇİLERİN YAŞAM KOŞULLARINDAN KARELER...(FOTO GALERİ)

    Vali Mutlu soruları yanıtladı

    Olayın yaşandığı inşaata gelen Vali Mutlu, incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

    Mutlu, hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

    VALİ MUTLU'NUN AÇIKLAMALARI (VİDEO)

    Daha önceki açıklamasında hayatını kaybeden işçi sayısının artmasından endişe ettiğini söylediğini anımsatan Mutlu, şöyle devam etti:

    "Olay mahallinde asansörün boşluğa düştüğü yerde de bizzat müşahade ettim ve bilgi aldım ve gördüm. Maalesef görünen hayatını kaybetmiş 3 kardeşimiz daha var. Dolayısıyla şu andaki sayımız; maalesef 10 olarak gözüküyor ama bu sayının artıp artmayacağı konusunda da net birşey söyleyemiyorum. Çünkü asansörün boşluktan düşmesiyle birlikte asansör boşluğuna inmiş ve o alanda yapılan bir çalışma. Çalışma bitirilebilmiş değil."

    Garnizon komutanının eşi silahla öldürüldü

    Asansörün içinde hem hayatını kaybeden işçiler hem de yük bulunduğunu anlatan Mutlu, "Dolayısıyla yük ve işçilerin bir arada bulunduğu bir yerde, itfaiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. O nedenle, kesin rakamı şu anda verme imkanım yok ama asansörün içinden çıkarılan 7 kardeşimizle birlikte, şu anda çıkartılma çalışması süren 3 kardeşimiz itibarıyla 10 işçi şehidimiz var. Mekanları cennet olsun. Ailelerine sabırlar diliyorum. Çok büyük bir kayıp. Tabi olay yerinde yaralı söz konusu değil. Bu olay yerinden yaralı çıkmaz. Çıkarttığımız her kayıp maalesef hayatını kaybetmiş olarak çıkacaktır" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de tesadüfen yaşadığımızı gösteren 19 talihsiz olay

     8 kişi gözaltında

    Mutlu, olaya ilişkin adli tahkikatın hemen başlatıldığını vurgulayarak, "Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi var şu anda. İşyerinde başta iş güvenliğinden sorumlu olan kişiler olmak üzere, şantiyede bu işin sorumlusu pozisyonunda olan, değerlendirilen adli makamlarımızca belirlenmiş 8 kişi gözaltında. Adli tahkikat hemen başlatıldı. Adli makamlar uygun görürlerse bu gözaltı miktarı artabilir" ifadelerini kullandı.

    "İhmal varsa tespit edip, işlem yapacağız"

    Mutlu, hayatını kaybeden işçilerin hakkı ve hukukuyla ilgili incelemelerin takipçisi olacağını belirterek, iş kazasında bir ihmal, bir mağduriyet ve sorumluluk varsa tespitini yapıp, ilgili işlemleri yapacağını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Olayın yaşandığı inşaat şirketinin yöneticilerinden kendisine herhangi bir bilgi iletilip iletilmediği" yönündeki soru üzerine Mutlu, "Şu ana kadar bana iletilen herhangi bir açıklama yok ama şunu söyleyeyim; Biz zaten bu açıklamaları, iş müfettişleri tarafından yapılacak incelemelerle ilgili olarak
    gerekli bütün açıklamaları yapacağız" ifadesini kullandı.

    Vali Mutlu, "kaza" diye bir şeyin kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, "Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar almak ve bu tür mekanlarda kayba hiçbir zaman fırsat vermemek lazım. 32. kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması, içindeki işçi kardeşlerimizle ve yükle birlikte, elbetteki tedbirler noktasında nelerin eksik olduğunu çok ciddi bir şekilde sorgulamamızı icap ettiriyor ki bu sorgulama hakkıyla yapılacaktır" diye konuştu.

    Vali Mutlu, "Asansörde kaç işçinin olduğuyla ilgili net bilgiye ulaşabildiniz mi?" sorusuna, " O bilgiyi almaya çalıştım fakat o net bilgiyi bana veremediler. Zaten net bilgi vermiş olsalardı ben de net bir rakam verecektim. Dolayısıyla şu anda görünen üzerinden cevap verebiliyorum" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtfaiye ekiplerinin çalışmaları kısa süre içinde bitireceklerine işaret eden Mutlu, gecikmeden son kaybı açıklama imkanı olacağına vurgu yaptı.

    "İhbarın vuku bulduğu saat 19.45"

    Asansörün içinde inşaat malzemelerinin de olduğunun görüldüğünü kaydeden Mutlu, şöyle devam etti:

    "Hem işçiler hem de bu malzemelerin asansörde oldukları net. Dolayısıyla bütün tahkikat, iş güvenliği açısından hangi kusurların olduğu, neden bu kazanın vuku bulduğu, bunun sorumluları, şüphesiz ki kamuoyumuza çok süratli bir şekilde, adli, idari makamlar tarafından açıklanacaktır. Biz de valilik olarak bunun yakın takipçisi olacağız. Şu bilgiyi de özellikle sordum; 'Çalışma saatlerine uyulmuş mu?' Çünkü bir hafta sonu, hafta sonunda bu çalışmanın saat kaça kadar devam etmesi gerektiği yönünde... Tabii evrak üzerinden net bir bilgiye henüz ulaşamamış olmakla birlikte, saat 19.00'da da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. Aldığım bilgi o ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor. Dolayısıyla iş saatinin çalışma saatinin dışına taşmış bir çalışmanın da olduğu, ilk değerlendirmemde görünen hususlardan bir tanesi."

    Mutlu, bütün noktaların incelenip değerlendirileceğini, kusur ve ihmali olan kim varsa adli ve idari olarak mutlaka ortaya çıkarılacağını bildirdi.

    "Kurallara uymayan varsa bunun hesabını soracağız"

    Olay yerindeki çalışmaların ne kadar devam edeceği şeklindeki soru üzerine Vali Mutlu, itfaiye ekiplerinin arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü ve çalışmaların bir saate kadar sona ermesinin beklendiğini dile getirdi.

    İşçilerin mekanının cennet olmasını Allah'tan dileyen Mutlu, iş yerindeki tüm işçilere ve topluma başsağlığı dilediğini belirtti. Mutlu, acıların kayıpların, iş kazalarının yaşanmaması için iş güvenliği noktasında alınması gereken tedbirlere duyarlılığın daha üst seviyeye çıkarılması gerektiğinin son
    olayla görüldüğünü vurguladı.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentte bu tür olayların tekrar yaşanmaması için iş güvenliği açısından hangi tedbirlere ihtiyaç olduğunun mutlaka gözden geçirileceğini aktararak, "Esasen mevzuatta güvenlik tedbirleriyle ilgili bir eksiklik yoktur. Kurallar nettir, bellidir. Yeni kurallar koyacak
    değiliz ama bu kurallara uymayan varsa bunun hesabını soracağız" diye konuştu.

    Bakan Çelik: "Soruşturmalar devam ediyor"

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, "Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde ortaya çıkarılabilecek. İhmal, kusur nerede var ise bunların üzerine gidilecek" dedi.

     Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

    "Olayın neden, nasıl olduğu konusunda bizlere, şu anda yaptığımız değerlendirmede eldeki bilgi, bir yük asansörünün malzeme taşıyan ve katlarda genellikle ağırlıklı olarak kartonpiyer ve benzeri işler yapan işçilerimizin malzeme taşırlarken, malzemeyle birlikte çıkarlarken, asansörün raylı sistemden çıkması neticesinde malzemelerle beraber asansör boşluğuna düşmelerinden meydana
    gelen son derece üzüntü verici bir tablo. Bunun ötesinde bunun nereden kaynaklandığı, sebeplerinin ne olduğu, bu arızanın neden kaynaklandığı konusunda ise tabiki gerek idari gerekse adli soruşturmalar devam ediyor. Teknik düzeyde bakanlığımıza bağlı müfettişler olayı duyulur duyulmaz, iletilir iletilmez ilk andan itibaren herkes görevinin başında ve bu olayın nereden kaynaklandığı konusunda çalışmalarını sürdürüyorlar. Kısa süre içerisinde, bu yük asansöründe
    meydana gelen arızanın nedeninin ortaya çıkacağının inancı içerisindeyim."

    Çelik, şunları kaydetti:

    "Tabiki burada ihmali olan özellikle ilgili mevzuat çerçevesinde iş güvenliği uzmanının, iş sağlığı uzmanı bulundurma zorunluluğu var. Bunlar nasıl raporlar verdiler, nasıl bir değerlendirme yaptılar, burada çalışma koşulları ile ilgili durum nedir, savcılık zaten olayın üzerinde. Sayın Valinin kaydettiğine göre şu anda 8 kişi gözaltında bulunmakta. Tüm yönleriyle olay açık bir şekilde
    ortaya çıkarılabilecek"

    Basın mensuplarının "Bu süre içinde inşaat devam edecek mi, durdurma gibi bir durum söz konusu mu?" sorusuna ise Çelik, "Bu olaydan sonra tabii devam etmesi söz konusu değil. Tüm bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tabiki ona göre değerlendirilip yeni kararlar alınacaktır" yanıtını verdi.

    Sarıgül'ün açıklaması

    Mecidiyeköy'de asansör kazasının meydana geldiği rezidans inşaatına gelerek bilgi alan Şişli Belediyesi Başkan Vekili Emir Sarıgül de, "Şu anda gerek belediyemiz olarak, belediyemiz sağlık ekipleri, büyükşehir itfaiye, AKUT ve polis koordineli olarak çalışıyoruz" dedi.

    HDP'li Vekiller de geldi

    HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkcü, Sırrı Süreyya Önder ve  Levent Tüzel de rezidans inşaatına gelerek kaza hakkında bilgi aldı. rezidans inşaatına gelerek kaza hakkında bilgi aldı.

    Kürkçü, "Burada işçileri otopark olarak kullanılacak alanda yaşatıyorlar. Burada şartlar çok kötü, insanların kaldıkları yere oksijen girmiyor. Temizlenme ve yıkınma koşulları oldukça kötü. Burada yeterli hijyen koşulları yok. Malzemelerin arasında insanlar uyumaya çalışıyor. İnsanların barınma koşulları buysa iş güvenliğinin neler olduğunu buradan otomatik olarak çıkartmamız lazım" dedi.

    "Asansör 1 aydır şikayet ediliyordu"

    Sırrı Süreya Önder de, "1 aydır şikayet edilen bu asansörü bırakın yaptırmayı, fazladan yük koyuyorlar ve alçıpan çıkartıyorlar. Daha sonra firma sahipleri kaza ile açıklama yaparak, kazanın sebebini bilmediklerini söylüyorlar. Gelsin firma sahibi buraya ben kendisine anlatayım" diye konuştu.

    İnşaat önünde protesto

    Öte yandan, olayın meydana geldiği inşaatın önünde toplanan bir grup, duruma tepki göstererek, slogan attı. Gruptan inşaata girmeye çalışan bazı kişiler, çevik kuvvet ekiplerince engellendi. Bu sırada gruptaki bazı kişiler, polise pet şişe attı.

    İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin bakımsız olduğunu iddia etti.

    Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı: "Faaliyetler durdu"

    Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatta tüm faaliyetlerin durdurulduğunu bildirdi.

    Torunlar GYO'dan "Acımız Büyük" başlığıyla yapılan açıklamada, eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam eden inşaattaki kazanın nedenine ilişkin ayrıntıların henüz bilinmediği aktarıldı.

    Kazayla ilgili adli soruşturmanın derhal başlatıldığı ve soruşturmanın yakından takip edileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir. Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı, hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır. İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve
    güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra, tekrar faaliyete geçilecektir."

    Konu hakkında bilgilendirme amaçlı saat 10.30'da basın toplantısı düzenleneceği bilgisi verilen açıklamada, konuyla ilgili iki saat aralıklarla gerekli bilgilendirmenin yapılacağı, gelişmelerin medya, kamuoyu ve işçilerin yakınlarına iletileceği belirtildi.

    Polisle kanlı çatışma

    Alışveriş merkezinde tecavüz dehşeti

    Ankara Sincan'da sel faciası: Çok sayıda yaralı var!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow