hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis "Soma" araştırmasını 20 gün önce reddetmiş

    Meclis Soma araştırmasını 20 gün önce reddetmiş
    expand

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Soma’daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MHP ve BDP’nin desteğiyle Soma’daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önerdiklerini söyleyen CHP’li Özel, bu önergenin 20 gün önce reddedildiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özgür Özel'in meclisteki #Soma konuşması (video)

    İşte Soma görüşmesinin Meclis tutanakları, kim ne dedi?

    Maden ocağının güvenlik kamerası o anları kaydetti

    CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in açıklamaları şöyle: Bizim 23 Ekim 2013 tarihinde, 60 vekilin imzasıyla 20 gün önce reddedilen meclis araştırma önergemiz vardı. Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralamalı kazalar oluyor. 10 kez üst üste kaza yaşandıktan sonra en son kapatılmıştı. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Benim hazırladığım meclis komisyonu kurulması önerisinde, Soma’daki kazaların mercek altına alınmasını önerdik. MHP ve BDP’nin desteği aldık. 20 gün önce maalesef reddedildi. Bu noktaya geleceği dünden belliydi.

    Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis’in hatta DDK’nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neredeyse her ay bir kaza olmuş

    Özel'in partisinden 60 milletvekilinin imzasıyla birlikte TBMM Başkanlığı'na verdiği ve 29 Nisan'da görüşülerek reddedilen meclis araştırma önergesinde; Manisa'nın Soma ilçesi Darkale köyünde faaliyet gösteren bir şirkete ait kömür madeninde 4 Eylül 2012'de çıkan yangında yaralanan 3 işçiden 1'inin öldüğü, 4 Ekim 2012'de çıkan bir diğer yangında 4'ü ağır 9 işçinin yaralandığı, 12 Kasım 2012'de çıkan bir başka yangında 2'si ağır 9 işçinin yaralandığı ve son olarak da 20 Ekim 2013'te yine aynı madende meydana gelen yangında 1 işçinin öldüğü ve 27 işçinin ise yaralandığı anlatılmıştı.

    Bakanlık: "Can ve mal emniyeti açısından tehlikeli bir durum bulunmadı"

    Konuya ilişkin verilen soru önergesine Bakanlıkça 2005, 2007, 2008, 2010, 2011 ve 2012'de teftişler yapıldığı ve şirkete kapatma cezası, idari para cezası gibi çeşitli yaptırımlar uygulandığı yanıtı verildiği hatırlatılan önergede şu ifadelere yer verilmişti:

    "Yine gelen cevapta, söz konusu maden ocağında 5-16 Ekim 2012 tarihlerinde yapılan teftiş sonucunda bazı eksikliklerin giderildiği, 14 Ekim 2012 tarihinde yapılan denetimler sonrasında ise ruhsat sahibine uyarı cezası yazıldığı ancak 'yangınların meydana geldiği alanlarda üretim faaliyetleri sonlandırılarak başka alanlarda gerekli önlemler alınması, can ve mal emniyeti açısından tetkik tarihinde tehlikeli bir durum bulunmaması nedeniyle üretim faaliyetlerinin durdurulmasına gerek duyulmadığı' ifade edilmiştir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meclis Soma araştırmasını 20 gün önce reddetmiş

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow