hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Baransu tutuklandı

    Mehmet Baransu tutuklandı
    expand

    "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasıyla gözaltına alınan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu tutuklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sulh ceza hakimliğinin verdiği gözaltı kararı doğrultusunda İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah saatlerinde Mehmet Baransu'nun İstanbul Kağıthane'deki evine gitti. Baransu'nun avukatı Sıddık Filiz, gözaltı kararını Twitter mesajı ile duyurdu. Filiz mesajında "Müvekkilim Mehmet Baransu'nun evinde arama yapılmaktadır. Arama nedeni balyoz davası" ifadelerini kullandı.

    Baransu'nun evinde, "Balyoz Planı davasında" yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, davayla ilgili CD ve belge araması yapıldığı öğrenildi. Yaklaşık 12 saat süren aramanın ardından bazı belgelere el koyan ekipler, Mehmet Baransu'yu gözaltına aldı. El konulan belgeler de çuvallarla emniyete götürüldü.

    Balyoz davasında yıllarca tutuklu kalan sanıkların yeniden yargılanmasına karar verilmiş, bu süreçte söz konusu cd'lerin sahte olduğu bilimsel raporlarla ortaya çıkmıştı.

    Mahkemeye sevk edildi

    Gazeteci Mehmet Baransu, "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada, tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baransu, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "Devletin güvenliğine, iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etmek", "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçlarından sevk edildiği İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince sorgulandı. Baransu, mahkemenin kararı doğrultusunda tutuklandı

    Kumpas soruşturmaları

    Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, 27 Aralık 2013'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruyla "emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca, dönemin özel yetkili savcılıkları tarafından yürütülen Ergenekon, Balyoz, Odatv ve Poyrazköy'de bulunan mühimmat soruşturmalarında hukuksuzluklar yapıldığı ve davalara dönüşen bu soruşturmalarda şüphelilere kumpas kurulduğu iddialarına yönelik ayrı ayrı soruşturmalar başlatılmıştı.

    Bu kapsamda savcılıkça mağdur olduğunu iddia edenlerin ifadelerine başvurulmuş, ayrı yürütülen "Balyoz Planı" davasında yargılanan bazı sanıklara "kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada da emekli Orgenerallar Çetin Doğan ve Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Albay Dursun Çiçek "müşteki" olarak ifade vermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Baransu da bu soruşturmada ifadesi alınan ve mahkemeye sevk edilen ilk şüpheli oldu.

    "Balyoz Planı" soruşturması başlamadan önce görev yaptığı gazetede,"1. Ordu Komutanlığı'nda darbe semineri düzenlendiği" haberlerini yapan Mehmet Baransu, bu haberlerine dayanak oluşturan söz konusu belgeleri bir bavul içinde 30 Ocak 2010'da dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne teslim etmişti. Başsavcıvekilliği de bunun üzerine, "Balyoz Planı" dava sürecini başlatan bir soruşturma başlatmıştı.

    17 yaşındaki Eren'in cesedine ulaşıldı

    "Ölüm sebebim zabıtalar..."

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow