hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Şimşek:"Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak daha çok ve güçlü mücadele edeceğiz"

    Mehmet Şimşek:Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak daha çok ve güçlü mücadele edeceğiz
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu ve Türkiye göstergelerinden söz etti: ""Açık ve net olarak, yolsuzlukla mücadele konusunda Türkiye mesafe kat etmiştir. Bu seneki tartışmaların önemli bir bölümü, siz de biliyorsunuz ki siyasi motivasyonlarla yapılmıştır. Ancak bu ülkede tabiki yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak, daha çok ve güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi"nin 3'üncü gününde düzenlenen bir panele Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. 

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ev sahipliğinde Four Seasons Hotel'de düzenlene ' Yarının Değişen Senaryoları: Zorlukları Anlamak ve Diyaloglar Geliştirmek" konulu zirvenin son gününde konuşan, Şimşek, iç savaşlar ve çatışmalar nedeniyle Ortadoğu ve 'Levant' bölgesinde durumun iç açıcı olmadığını söyledi.

    Avrupa Birliği projesini işaret etti

    Ortadoğu ve 'Levant' bölgesinde bugün yaşanan sorunların aşılabileceğini kaydeden Şimşek, Avrupa Birliği projesini işaret ederek, "Bugün Ortadoğu'daki bazı coğrafyalarda, 20'nci yüzyılın ortalarındaki Avrupa'dan çok farksız görüntüler geliyor. Avrupa, yüzyıl savaşlarını yaşadı, 1. ve 2. Dünya Savaşların'da da çok büyük yıkımlar yaşandı. Daha sonra bütün bunlara rağmen Avrupa Birliğini siyasi ve ekonomik bir proje olarak inşa ettiler. Bütün farklılıklarını bırakarak bir araya gelip daha çok demokrasi daha çok hak ve özgürlük anlamında, bölgesel ticaret çerçevesinde dünyaya örnek olacak büyük bir refah bölgesi oluşturdular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kim ne derse desin Avrupa Birliği projesi, büyük bir başarı projesidir. Bu bölgenin de büyük bir potansiyeli var. Herşeyden önce çok önemli bir pazar. Türkiye'yi, Ortadoğu'yu, Kuzey Afrika'yı dikkate alırsanız yaklaşık 4 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla milli gelirden bahsediyoruz. 465 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz ve bu genç bir nüfus. Önümüzdeki dönemde biz doğru reformları yaparsak bu bölge de büyük bir başarı hikayesine dönüşebilir" diye konuştu.

    "Türkiye Kürt ve Alevi meselesini çözdüğü zaman bölgede ilham kaynağı olacak"

    Şimşek, Türkiye'nin Levant bölgesi için önemine değinerek, Türkiye'nin başarılı olması durumunda Ortadoğu, Kuzey Afrika için muazzam bir ilham kaynağı olacağını ifade etti. Şimşek, "Bizde de etnik sorunlar var, Kürt meselesi var. Biz Kürt meselesini daha çok demokrasi ile temel hak ve özgürlükler ile çözersek aslında bu coğrafyadaki çok önemli sorunların çözümü için ilham kaynağı olabiliriz. Çünkü bu bölgedeki temel sorunların kaynağı etknik çatışmadır, bir boyutu mezhep eksenli çatışmalardır. Türkiye Kürt meselesini, Alevi meselesini çözdüğü zaman ilham kaynağı olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "25 tane değişim ve dönüşüm gerektiren alan belirledik"

    Konuşmasının bir bölümünü hazırladığı grafikler üzerinden anlatan Şimşek, Türkiye'nin siyasi istikrarı yakaladığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Bugün, Türkiye'de bir seçim olsa halen daha yüzde 48-50 arasında bir oran 'iktidardaki partiye oy veririz' diyor. Yani bizde siyasi istikrar var. Reform boyutuna baktığımız zaman biz reformları ciddi tuttuk. Şu anda da G-20 ülkeleri arasında en büyük reform programını başlatıyoruz. Bizim zaten bir reform programımız vardı şimdi onu derinleştirip genişletiyoruz. 25 tane değişim ve dönüşüm gerektiren alan belirledik. Bu programların özü şu; Türkiye'yi daha rekabetçi bir hale getirmektir. Beşeri sermaye yine en önemli konularımızdan birisidir. Uzun vadede refahın kalitesini belirleyen 3 faktör var. Bir, demografik yapıdır. Türkiye bu açıdan çok şanslı bir ülkedir. İki, kurumların kalitesi, üç verimliliktir. Bütün tartışmalara rağmen Türkiye'de kurumların kalitesi de iyileşiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak daha çok ve güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz"

    Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında uluslararası kuruluşlara ait Türkiye ile ilgili göstergelerinden bahsetti. Şimşek, "Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Gücü Endeksi'ne göre Türkiye son yıllarda 71. sıradan 45. sıraya yükselerek, çok önemli bir ilerleme kaydetmiş. İngiliz Merkezli 'Transparency International"a göre 'yolsuzluk algısında' Türkiye, 2002'de 102 ülke arasında 65'inci sıradaydı. Yani yolsuzluk algısının en fazla olduğu 1/3'lük ülke arasındayız. Şimdi ise yolsuzluk algısının en düşük olduğu 1/3'lük ülke grubu arasındayız.

    Açık ve net olarak, yolsuzlukla mücadele konusunda Türkiye mesafe kat etmiştir. Bu seneki tartışmaların önemli bir bölümü, siz de biliyorsunuz ki siyasi motivasyonlarla yapılmıştır. Ancak bu ülkede tabiki yolsuzluğu sıfırlamış değiliz ancak, daha çok ve güçlü bir şekilde mücadele edeceğiz. Son olarak da Dünya Bankası'nın 'İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nden bilgiler vereceğim. Bu da çok önemli. Türkiye 185 ülke arasında 55'inci sırada, ilerleme var, ancak bu bize yetmez. İşte bu resmi daha ileriye taşımak için Türkiye reform yapacak" dedi. Şimşek, konuşmasının son bölümünde eğitimden, sağlık alanına, alt yapıdan, ekonomiye kadar yapılan reformlara değindi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yolsuzluk haberlerine gelen yayın yasağına muhalefetten büyük tepki

    Yolsuzluk yapan çinli bürokrata idam

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow