hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    MGK'da "paralel yapıya" karşı 28 Şubat benzeri "topyekün mücadele" kararı

    MGKda paralel yapıya karşı 28 Şubat benzeri topyekün mücadele kararı
    expand

    Milli Güvenlik Kurulu'nun Çarşamba günü yapılan ve "ulusal güvenliğe yönelik yapılanmalar" başlığı altında "paralel yapı"yı ele aldığı toplantısında oybirliğiyle "topyekün mücadele" kararı çıktı. Kaynaklar alınan kararları 28 Şubat'a benzetti. CNN TÜRK, bu "topyekün mücadele" kararının ayrıntılarını araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 26 Şubat'ta "paralel yapı" tartışmalarının tam da ortasında toplandı ve devletin zirvesi biraraya geldi. Toplantıda 17 Aralık'tan beri gündemde olan "yapılanma" ele alındı. Bu, "ulusal güvenliği tehdit teden yapılanmalar" başlığı altında bildiriye yansıdı. Peki Çarşamba günü MGK toplantısında ne görüşüldü?

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, 3 saat süren toplantıda MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından "yapılanma" ile ilgili detaylı sunum yapıldı. Kurumlardaki yapılaşmadan, yasa dışı dinlemelere, kriptolu telefonların deşifre edilmesine kadar birçok veri, istihbarat bilgisi, bundan sonra çıkacak veriler, siber tehdit unsurları hepsi ele alındı.

    Toplantının sonunda, yapılanma ile ilgili oy birliğiyle "topyekün mücadele" kararı alındı. Kaynaklar, Gülen cemaatinin 2010 yılında Milli Güvenlik Siyaset Belgesinden "irtica" ifadesi çıkartılana kadar, "İrtica" başlığı adı altında ele alındığını hatırlatıyor. Uzunca bir aradan sonra Cemaatin faaliyetleri tek başına ve detaylı biçimde masaya yatırıldı.

    28 Şubat benzeri kararlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mücadele kararının altında ise bir dizi tavsiye kararı imzalandı. Buna göre, yapılanmanın devlet içindeki kadrolarının belirlenmesi, bunların tasfiyesi, şirketlerinin denetimi, yurt dışındaki temas ve bağlantılarının belirlenmesi, uluslararası ilişkileri, bunların denetim ve kontrol alınması gibi dikkat çeken kararlar alındı.

    Bazı kaynaklar, alınan kararların, "2004 MGK'sı", hatta üzerinden 17 yıl geçen "28 Şubat" toplantısına benzer nitelikte olduğuna dikkat çekti.

    Sadece MGK tavsiye kararları ile değil, mücadelenin Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne de yansıyabileceği konuşuluyor.

    Bu kapsamda belge her yıl Mayıs-Haziran aylarında güncelleniyor.

    O güncellemeye, gelişmelere göre, "ulusal güvenliği tehdit eden yapı" ile mücadelenin de girebileceği ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow