hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okullarda dövme yasaklandı

    Okullarda dövme yasaklandı
    expand

    Öğrenci Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle dövme ve pirsing yasaklanması tartışmalara neden oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli Eğitim Bakanlığı 'na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hürriyet'in haberine göre yönetmelikle "saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapma, pirsing takma, bıyık ve sakal bırakma" da yasaklandı.

    Yasağa, “öğrencinin derisini mi yüzecekler” diyerek tepki gösteren Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, “Önceden dövme yaptırmış çocuğa ne olacak? Bu karar akıl sağlığı yerinde olan insanların alacağı bir karar değil. Düşünülmeden, analiz yapılmadan, yasakçı bir zihniyetle alınan bir karar olma niteliği taşıyor. Dövme yasağının uygulanabilirliği yok. Uygulanamayacağı için diğer dövmeli öğrenciler emsal teşkil edecek ve diğer öğrenciler de yaptırmaya devam edecek. Eğitim, çocuğu geliştirmek ve korumaktır. Çocukları, derisini yüzerek mi koruyacaklar?” dedi.

    Hangi dövme hangi ünlüye ait?


    İnisiyatif kullanılır

    Dövme konusunda okul idarelerinin inisiyatif kullanacağını ifade eden Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, “Dövmesi olan çocuğun ameliyat olacak hali yok. Belki yönetmelikten sonra yaptırılması yasaklanacak. Bu noktada da çocuğun dövmeyi ne zaman yaptırdığı bilmecesi ortaya çıkacak. Dövme konusunda okul idarelerinin inisiyatif kullanacağını ve öğrenciye yardımcı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

    Kınama cezası var

    Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği’nin 11. maddesi hükümlerince öğrencilere davranışlarının niteliklerine göre; kınama, okuldan kısa süreli uzaklaştırma, okuldan tasdikname ile uzaklaştırma ve örgün eğitim dışına çıkarma cezalarından biri veriliyor. Aynı yönetmeliğin 12. maddesinin “Kınama cezasını gerektiren davranışlar” bölümünün a bendinde ise, “Kılık-kıyafete ilişkin mevzuat hükümlerine uymamak” yer alıyor. Dolayısıyla, Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik ile yasaklanan dövmenin cezai bir yaptırımı bulunuyor. Yönetmeliklere göre kınama cezasının hükmedildiği dövme ile ilgili olarak öğrenci ısrarını sürdürürse yani dövmesini sildirmezse nasıl bir yol izleneceği ise merak konusu oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10 dakikalık fırtına yetti

    Erdoğan eleştirmişti

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , başbakanlığı döneminde Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp Ve Eğitim Tesisleri’nin açılış töreninde Galatasaray ’ın genç futbolcusu Berk Yıldız ile ilginç bir diyalog yaşamıştı. Tesis girişinde bekleyen genç futbolcularla ayak üstü sohbet eden Erdoğan, Yıldız’ın kolundaki dövmeyi görüp, “Bu dövmeler ne ya? Niye böyle vücuduna zarar veriyorsun? Yabancılara aldanmayın. İleride, Allah muhafaza, cilt kanserine varıncaya kadar yapabilir” demişti. Yıldız da dövmeleri silmek için Erdoğan’a söz vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow