hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Orhan Pamuk, Charlie Hebdo'yu yazdı

    Orhan Pamuk, Charlie Hebdoyu yazdı
    expand

    Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı ile ilgili İtalyan Gazetesi La Repubblica'da bir makale kaleme aldı. Pamuk, "İfade özgürlüğüne, yaratıcılığa ve insan onuruna yönelik bu saldırıya karşı dik durulmalı" dedi. İfade özgürlüğünün tehlikede olduğu ülkelerde, mizah dergisi geleneğinin güçlü olduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı ile ilgili İtalyan Gazetesi La Repubblica'da bir makale kaleme aldı. Makale, gazetenin baş sayfasında "müslümanlara uzatılan el" başlığı ile yayınlandı.

    Yazı, yorum sayfasında ise, "Batı'da yaşayan Müslümanların umudunu öldürmeyin" başlığı ile verildi.

    "Benim ilk dürtüm, Charlie Hebdo'ya saldıran kişilerin motivasyonlarını analiz etme değil" ifadelerini kullanan nobel ödüllü yazar, yaşananların kendisinde "muazzam bir öfke ve üzüntü" yarattığını belirtti.

    Saldırının, Müslümanların Avrupa'da Hristiyanlarla yan yana barış içinde yaşayabileceğine inanan kişiler için bir darbe olduğunu söyleyen Pamuk, "bu saldırı, bu umudu öldürmeye yönelik bir girişimdi" dedi.

    İfade özgürlüğüne de değinen Orhan Pamuk, ifade özgürlüğünün tehlikede olduğu ülkelerde, mizah dergisi geleneğinin güçlü olduğunu belirtti. "Charlie Hebdo'da yaşananlarla kıyaslanabilecek seviyede bir olay burada yaşanmasa da Türkiye'de çok sayıda kişi Fransızların öfkesini ve hüsranını paylaşıyor. Dünyanın bu kısmında, muhalefeti ya da konuşma özgürlüğünü terörle, cinayetlerle ya da yasalarla susturma girişimleri uzun ve üzücü bir geçmişe sahip" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İfade özgürlüğünü savunmak sadece yazarların değil, herkesin sorumluluğu" diyen Pamuk, Charlie Hebdo saldırısını dehşet verici olarak tanımladı. "İfade özgürlüğüne, yaratıcılığa ve insan onuruna yönelik bu saldırıya karşı dik durulmalı" dedi.

    Pamuk ayrıca, saldırının Avrupa'da İslamofobi'nin gittikçe arttığı bir döneme denk geldiğinin altını çizdi.

    Yazısına, "Eminim Arupa, öfkesini tüm Müslümanlara yöneltme tuzağına düşmemeye dikkat edecektir. Bu vahşi saldırıların tırmanmamasını umuyorum, ama bunun gerçekleşmesinden endişe duyuyorum" sözleri ile devam etti.

    Cumhuriyet Gazetesi'ne Charlie Hebdo baskını

    İngiltere Başbakanı WhatsApp ve iMessage’ı yasaklayacak

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow