hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmanlıca klavye ürettiler

    Osmanlıca klavye ürettiler
    expand

    Osmanlıca dersi tartışmaları gündem ömrünü tamamlarken, Isparta'dan yeni bir haber geldi. Kuran basan bir şirket Osmanlıca klavye üretti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketin müdürü Ali Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlıca'nın günümüz Türkçe'sinden fazla farkı bulunmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Arap harflerinin kullanılması olduğunu anlattı ve son yıllarda Osmanlıca'nın ilgi görmeye başladığını söyledi. Yıldız, geçen yıl binlerce kişinin Osmanlıca kursuna gittiğine dikkati çekerek, Osmanlıca'nın sanal ortamda da kullanılmaya başlandığını belirtti.

    Osmanlıca'nın yanında Latin harflerine de yer verildi

    Daha rahat yazılabilmesi adına geçen yıl üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavye üretmeye karar verdiklerini bildiren Yıldız, şöyle konuştu:

    "Yaptığımız araştırmada, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği yönünde taslağı bulunduğunu öğrendik. TSE'nin taslağından yararlanarak şirket bünyesindeki Hay-Teknoloji birimi, üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavyeyi geliştirdi. Osmanlıca harflerin yanında Latin harflerine de yer verdik. Osmanlıca klavye, kullanım açısından da çok rahat. Osmanlıca'daki 'kaf' harfi ile Latince'deki 'K' harfi aynı tuşa yerleştirildi. Bu konuda hiçbir sıkıntı çekilmeyecek. Yani sanıldığı gibi zor değil."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Patenti de aldıkları Osmanlıca klavyenin yanında bir kurulum CD'si verdiklerini belirten Yılmaz, "Bir yıl önce satışa sunulan klavye yoğun ilgi görüyor. Bu, vatandaşların Osmanlıca'yı sanal ortamda da rahat kullanmak istemelerinden kaynaklanıyor" dedi.

    İlk etapta 4 bin klavye üretildi

    Yılmaz, geçen yıl ilk etapta 4 bin klavye üretildiğini ve önemli bölümünün satıldığını bildirerek, Osmanlı Türkçesi'nin liselerde öğretilmesinin gündeme gelmesinin ardından klavye satışlarında artış beklediklerini, buna göre üretimlerini artıracaklarını sözlerine ekledi.

    Cübbeli Ahmet Hoca: "Cemevine abdestsiz girilebilir, semah yapılır, saz çalınır, bu yüzden ibadethane sayılmaz"

    Efkan Ala 17 Aralık'ı anlattı

    Başbuğ'dan Yalman'a sert yanıt

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow