hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yolsuzluk gözaltısı Kürt muhalefetinden mi ?

    Yolsuzluk gözaltısı Kürt muhalefetinden mi
    expand

    Mardin Artuklu Üniversitesi'nde, geçen salı günü yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın 'Kürt sorunu konusundaki muhalif tutumu' nedeniyle hedef olduğunu açıklayan 95 akademisyen bildiri yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mardin Artuklu Üniversitesi’nde, ihalelerle ilgili yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltında tutulan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım’a destek bildirisine imza atan akademisyenler, “3 günlük gözaltında soru sorulmaması, ‘Gözdağı mı?’ sorusunu akla getiriyor” değerlendirmesini yaptılar.

    Cumhuriyet gazetesinden Figen Atalay'a açıklama yapan bildiriye imzacılarından Kocaeli Barış Platformu Sözcüsü Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Prof. Yıldırım'ın, Kürdoloji alanında nitelikli çalışmalarıyla tanınmış, yetkin ve güvenilir bir bilimadamı olduğuna dikkat çekti. Gergerlioğlu, ''Kürt sorununa el atanların başına birçok şey geliyor. Bu konuda Türkiye 'de önemli bir süreçteyiz ve kaygan bir zemin var. Bu zemin, soru işaretleri getiriyor. 3 günlük gözaltında soru sorulmaması, 'Gözdağı mı?' sorusunu akla getiriyor. Sivil toplum örgütlerinin kendisine sahip çıkması gerektiğini düşündük ve çıktık'' dedi.

    Kadına yönelik şiddete karşı ortak dil geliştirmeli

    "Yolsuzlukla ilgisi yok"

    Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’ndan Nurcan Kaya ise, bildiriye neden destek verdiğini şöyle anlattı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Prof. Kadri Yıldırım’ı Mardin Artuklu Üniversitesi’nde kurulan Yaşayan Diller Enstitüsü’nde yürüttükleri çalışmalar dolayısıyla tanıyorum. Enstitü’de yürütülen çalışmaları yakından takip ediyorum. Neredeyse bir ödenek olmadan Prof. Kadri Yıldırım’ın ve diğer Enstitü çalışanlarının fedakârlıklarıyla çok kıymetli çalışmalar yapıldı. İlkokul 5. sınıflarda verilmesine başlanan seçimlik dil derslerinin bazılarının materyallerini tamamen kendi çabaları ile hazırlamaktalar.

    Binbir güçlükle karşılaşmış olsalar da Kürtçe öğretmenlerini yetiştirme konusunda büyük başarı gösterdiler. Türkiye'deki çeşitli halkların dillerinin korunması ve öğretilmesi konusunda, siyasi herhangi bir kaygı gütmeden, titizlikle çok önemli çalışmalar yapan bir bilim insanıdır Kadri Yıldırım.

    Gözaltı süreciyle ilgili aldığımız kesin bilgilere göre Kadri Yıldırım'ın gözaltına alınışının yolsuzluk soruşturması ile hiçbir ilgisi yok. Hal böyleyken hocanın yolsuzluk soruşturmasıyla ilişkilendirilmesi, daha önce de yaşamış olduğu bazı sorunları dikkate alınca, akla başka sorular getiriyor. Bu nedenle bildiride ‘Kadri Yıldırım’a Kürt meselesinde almış olduğu muhalif tutumun ve Kürdoloji alanına yaptığı eşsiz katkının bedelinin ödetilmek istendiği şeklinde bir izlenimin doğmasına yol açmaktadır’ ifadesine yer verdik. Anadolu dillerinin korunması için devletin pozitif tedbirler alması gerekirken, bu yükü omuzlayan insanlardan birinin bu nedenle hedef haline gelmesi üzerinde durulması gereken bir durumdur. Bu nedenle Hocamız ile dayanışma göstermek, bu gözaltı durumunun haksızlığına işaret etmek ve yürütülmekte olan itibarsızlaştırma çalışmalarına karşı bir ses vermek istedik. Bildiriyi bu nedenle gönül rahatlığı ile imzaladım.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müezzin Fuat Yıldırım'dan Diyanet'e dava!

    95 akademisyen imza attı

    Aralarında Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel, Suriyeli Kürt yazar Baderkhan Ali, Princeton Üniversitesi'nden Onur Günay, Bilgi Üniversitesi'nden Semra Somersan, Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Baki Tezcan, Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlubulunduğu 95 akademisyenin imzaladığı ortak bildiri şöyle:

    “Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Kadri Yıldırım, üniversitede gerçekleştiği iddia edilen bir yolsuzlukla ilgili olarak üç gündür gözaltında tutulmaktadır. Avukatları, gözaltında olduğu bu üç gün boyunca söz konusu yolsuzluk iddiasıyla ilgili olarak Kadri Yıldırım’a herhangi bir ithamda bulunulmadığını belirtmektedir. Bu hal, Kadri Yıldırım’a Kürt meselesinde almış olduğu muhalif tutumun ve Kürdoloji alanına yaptığı eşsiz katkının bedelinin ödetilmek istendiği şeklinde bir izlenimin doğmasına yol açmaktadır. Biz aşağıda imzası olanlar Prof. Kadri Yıldırım’a dönük bu haksız muameleyi protesto ediyor ve hocanın yanında olduğumuzu duyuruyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    46 kişi adliyeye sevk edildi

    Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Artuklu Üniversitesi’nde, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgüt kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık, kamu ihale kanununa muhalefet, denetim görevinin ihmali, zimmet, rüşvet almak, rüşvet vermek, gizli bilgilerin açıklanması” suçlamasıyla yürüttüğü yolsuzluk operasyonunda, Salı günü Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekiye Sarıkartal, firma sahipleri ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 98 kişi gözaltına alınmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    52 kişi emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Prof. Dr. Zekiye Sarıkartal, akademisyenler, firma sahipleri ve müteahhitlerin bulunduğu 46 kişi ise dün sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi. Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın avukatlarının sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılması için mahkemeye yaptıkları itirazın reddedildiği öğrenildi. 

    Arda Turan'dan Nazım Hikmet'li mesaj

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow