hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus internet sitesi evlere sızdı

    Rus internet sitesi evlere sızdı
    expand

    Rusya merkezli bir internet sitesinin, aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerden on binlerce kamera sistemini canlı olarak yayınladığı fark edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BBC teknoloji editörü Leo Kelion'un haberine göre, canlı görüntüleri paylaşılan kameralar arasında evlerdeki güvenlik sistemleri de var. Site Türkiye 'den 170 kameranın canlı görüntülerini paylaşıyor. İnternet sitesine ulaşan BBC, site adını yayınlamama kararı aldı. Türkiye'den gelen görüntüler arasında dikkat çeken bazı kameraların olduğu yerler ise şöyle: Evlerin odaları, çalışma ofisleri, kuyumcular, hastaneler, devlet daireleri.

    Sitede ABD 'den 4 bin 591 kameranın yayını yapılırken, Fransa'dan 1576, İngiltere'den ise 584 kameranın görüntüleri paylaşılıyor. Kurulan kapalı devre kamera sistemlerine yabancı kişilerin nasıl erişim sağlandığı sorusu ise bilgisayar korsanlığı ile açıklanıyor. Yetkililer bu tip güvenlik kamera sistemleri kullananların zor tahmin edilen şifreleri tercih etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

    Rus internet sitesi evlere sızdı


    "Şifre değiştirmenin önemini vurgulayacağız"

    Evlere ve işyerlerine özel güvenlik şirketleri tarafından kurulan kamera sistemleri internet üzerinden kapalı devre olarak çalışıyor. Hizmeti alan kişiler bir şifre ile cep telefonlarından dahi eşzamanlı olarak kameranın bulunduğu ortamı izleyebiliyor. İnternet sitesinin görüntülerini yayınladığı kamera sistemlerinden biri de ABD firması Linksys.

    Linksys sözcüsü, "Sitede hangi Linksys IP kameralarına erişildiğini tespit etmeye çalışıyoruz" dedi ve şu yorumu yaptı: "Artık üretilmeyen eski Linksys IP kamerası olduğunu düşünüyoruz. Bu kameralar için müşterileri şifrelerini değiştirmeye zorlayan bir sistemimiz yok. İzinsiz müdahalelerden kendilerini koruyabilmeleri için şifre değiştirmenin ne kadar önemli olduğu konusunda müşterilerimizi eğitmeye devam edeceğiz. Yeni kameralarımızda, verilen şifreleri değiştirmeyen kullanıcıları uyaran bir sistem var. Müşteriler, yeni bir şifre belirleyene kadar kameraya giriş yaptıklarında bir uyarıyla karşılaşıyor."

    Bebek odaları da takipte

    Sitede yer alan kameralardan bir kısmı da, anne-babaların çocuklarını takip etmek için bebek odalarına kurdukları sistemlerin görüntülerini paylaşıyor. İngiltere'nin bağımsız Bilgi Komisyonu Başkanı Christopher Graham, "Bunlar ürkütücü şeyler. Ancak sonuçta bu kameraların güvenliğini sağlamak ebeveynlerin görevi. Doğru düzgün şifreler konmalı" diyor.

    Türkiye'de kapalı devre güvenlik kamerası hizmeti veren Pronet şirketinden Entegre Projeler Satış Müdürü Ali Özkök, bilgisayar korsanlarının kurumsal kullanıcıların güvenlik kameralarına erişiminin zor olduğunu söylese de, bireysel kullanıcılar için şifre ve kullanıcı adının çok önemli olduğuna vurgu yapıyor.

    "Kurumsal kullanıcılarda önce şirketin kendi güvenlik duvarlarını aşmalılar ki kameraya ulaşabilsinler. Bu da çok zor. Ancak bireysel kullanıcılarda tek güvenlik katmanı şifreleme" ifadelerini kullanan Özkök, "Eğer siz evinize kurduğunuz kamera sistemine işyerinizdeki bir bilgisayardan ulaşabiliyorsanız şifrenizin kırılması durumunda başka bir bilgisayar da erişim sağlayabilir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow