hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanlığı'ndan "damacana su" açıklaması

    Sağlık Bakanlığından damacana su açıklaması
    expand

    Sağlık Bakanlığı, uygunsuzluk tespit edilmiş damacana suların vatandaşlara dağıtımının "kesinlikle mümkün olmadığını" bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlıkça, bugün bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan "Damacana Sular" haberleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

    Ambalajlı suların, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından gerek su üretim tesisleri, gerekse piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında izlendiği belirtilen açıklamada, sahada yaklaşık 3 bin 500 personel ile düzenli kontrol izlemesi amaçlı su numunelerinin alındığı ifade edildi.

    Açıklamada, analizlerin Halk Sağlığı laboratuvarlarında yapıldığı belirtilerek, sonuçların suyun üretildiği ilin Halk Sağlığı Müdürlüğüne, üretici firmaya ve Halk Sağlığı Kurumuna bildirildiği vurgulandı.

    "Dağıtımı mümkün değildir"

    Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde su üreticisi firmanın derhal uyarılarak üretimi durdurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Uygunsuzluk tespit edilen seriye ait tüm sular toplatılmakta ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli gözetiminde imha edilmektedir. Uygunsuzluk giderilene kadar firmanın, piyasaya su arz etmesine izin verilmemektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cennetteki çılgın Türkler!

    Uygunsuzluğun giderilmediği tespit edilirse firmanın ruhsatı iptal edilmektedir. Haberlerde ifade edildiği gibi uygunsuzluk tespit edilmiş suların vatandaşlarımıza dağıtımı kesinlikle mümkün değildir. Ayrıca, Halk Sağlığı Kurumumuzca uygunsuzluk tespit edilen ürünlere yönelik idari para cezası (15 bin 226 TL) uygulanmaktadır. 2014 yılında 8 milyon 557 bin12 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 5 firmanın üretim ruhsatı iptal edilmiştir.

    2013 yılında piyasa denetimlerinde alınan numunelerin yüzde 17,8'inde uygunsuzluk tespit edilmişken 2014 yılının ilk yarısında bu oran yüzde 12,2'ye gerilemiştir. Bu durum denetimlerimizin etkinliğini göstermektedir. Halk Sağlığı Kurumumuz ve taşra teşkilatımızca yapılan etkili denetimler neticesinde uygunsuzluk oranı yaklaşık yüzde 30 civarında azalmıştır."

    "Ozonlama uygulamasından kaynaklanıyor"

    Açıklamada, kimyasal uygunsuzluk yüzdesindeki artışın bromat ve bromoform düzeylerinde zaman zaman tespit edilen yükseklik olduğunun altı çizilerek, "Bu da ambalajlı sularda mevzuatın izin verdiği ozonlama uygulamasının yapılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu uygunsuzluklar tespit edildiğinde, suların piyasadan toplatılması, üretimin durdurulması, idari para cezası gibi cezai müeyyideler uygulanmıştır" bilgisine yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mikrobiyolojik uygunsuzluklarda damacananın yeniden kullanılabilen bir malzeme olmasının da rol oynadığının düşünüldüğünü belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda, Halk Sağlığı Kurumumuz tarafından yenilikçi bir yönetim anlayışı benimsenerek damacana yıkama suyu sıcaklığının elektronik olarak izlenmesi,
    damacana dolum sayısına ve kullanım süresine kısıtlama getirilmesi, satış noktaları ve nakil araçlarının modernizasyonu ve Ambalajlı Su Takip Programı çalışmaları yürütülmektedir" denildi.

    Acun Ilıcalı'yı sordu, güvenlik görevlisini bıçakladı

    Hüseyin Aygün'den Osmanlıca çıkışı

    Erdoğan: "Devlete 'yurttaş dini'ni egemen kılmaya çalışıyorlar"

    Yakılacak fotoğraflar!

    Facebook'ta son çılgınlık!

    Günde 10 kutu kola içti bakın ne hale geldi?

    Yasak bölgeyi görüntülediler!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow