hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şah Fırat Operasyonu'ndaki o kare Iwo Jima'yı hatıra getirdi

    Şah Fırat Operasyonundaki o kare Iwo Jimayı hatıra getirdi
    expand

    Şah Fırat Operasyonu’nda çekilen ve Türk askerinin bayrak dikmesini gösteren kare İkinci Dünya Savaşı’nın sembolü haline gelen Iwo Jima Muharebesi'nde Joe Rosenthal tarafından çekilen fotoğrafı akıllara getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Süleyman Şah saygı karakolunun boşaltılması ve orada görevli askerler ile Süleyman Şah’ın naaşının tahliyesi sonrası operasyonla ilgili kareler basınla paylaşıldı.

    Boşaltılan bölgeden görüntü geçilmezken Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yeniden kurulacağı ve Süleyman Şah’ın naaşının defnedileceği ifade edilen Suriye’nin Eşme bölgesinden çok sayıda fotoğraf paylaşıldı.

    Bu fotoğraflar askerlerin göndere Türk bayrağı çektiği ve ardından selam durduğu görülüyor.

    Operasyonla ilgili paylaşılan görüntüler arasında yer alan bazı kareler ise 2. Dünya Savaşı’nın akıllara kazınan fotoğrafını akıllara getirdi. Özellikle sosyal medyada bu benzerliğe vurgu yapılırken konu hakkında çok sayıda yorum paylaşıldı.

    Iwo jima Muharebesi’nde Joe Rosenthal tarafından çekilen ünlü kare Japon İmparatorluğu ile ABD arasında aynı isimli Japon adasında yaşanan savaşa ait.

    Pasifik Okyanusu’ndaki bu küçük adada bulunan Suribachi tepesine dikilen bayrağını gösteren bu kare ABD’liler tarafından en çok bilinen ve en akılda kalıcı savaş fotoğrafı olarak tarihe geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonradan kurgulandığı ortaya çıkmıştı

    Bu kare öylesine popüler oldu ki binlerce kez yeniden basıldı. Ayrıca o yıl Pulitzer fotoğraf ödülü kazanan tek kare oldu. Ancak bu fotoğrafın hikayesi ise daha sonra ortaya çıktı. Bayrağın ilk dikildiği anda fotoğraf çekilemediğinden daha sonra askerlerin benzer bir sahneyi kurgulamışlardı. 

    Bu fototoğraf Pentagon tarafından ABD kamuoyunda hem savaşa desteği arttırmak hem de o dönem çıkan "savaş tahvilleri"nin satışını desteklemek için bir reklam kampanyasında da kullanıldı.

    İŞTE ŞAH FIRAT OPERASYONUNDAN İLK GÖRÜNTÜLER...

    Başbakan Davutoğlu Şah Fırat'ın detaylarını açıkladı

    Erdoğan: "Sevk ve idaresini bizzat izledim"

    Muhalefetten tepki: "Şah değil, mat operasyonu"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow