hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sapanca Gölü'nde su seviyesi işletme kodunun da altına düştü

    Sapanca Gölünde su seviyesi işletme kodunun da altına düştü
    expand

    İki yıldır yaşanan kuraklığın etkisiyle gölü besleyen kaynakların çoğunluğunun kuruması sonucu su seviyesi gittikçe düşen Sapanca Gölü'nde tehlike her gün biraz daha büyüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllardır ilk kez göldeki su kodu 2.90 olan işletme kodunun altına düştü.

    Şu anda 29.64 olarak ölçülen su koduna rağmen Sakarya ve Kocaeli gölden su çekmeye devam ederken, su seviyesi dikey olarak normalden 2 metre 54 santim aşağı düşen gölün bazı noktalarında ise ötrifikasyon belirtileri görülmeye başlandı.

    Marmara Bölgesi'ne, 2012-2013 yılı dahil yeterli miktarda kar ve yağmur düşmemesi sonucu, Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu havzası olan, ayrıca Dünya'nın suyu içilebilir ender göllerinden biri olarak bilinen Sapanca Gölü'ndeki su seviyesinin giderek düşmesine neden oldu. Daha önce sadece Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin şehir içme suyu şebekesi için su aldığı, bazı sanayi kuruluşlarının da bu çektiği gölden, geçtiğimiz yıldan itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de su almaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha çok  Kartepe'den gelen 14 güçlü dere suyuyla beslenen Sapanca Gölü, iki belediyenin her gün daha da artan su ihtiyacını karşılamak için su çekmesi, gölü besleyen derelerden 10'unun kuruması, diğer kaynaklar üzerinde de sayıları 30'u bulan su şirketlerinin tesis kurması nedeniyle beslenemez hale geldi. Bu yaz başından itibaren de su kodunda  önlenemeyen bir düşüş yaşanmaya başladı.

    İlk kez işletme kodunun altında

    Sakarya su kanalizasyon İdaresi'nin bugün yaptırttığı ölçümlere göre, normalde 32.18 olması gereken su işletme kodu, 29.64'e kadar düştü. Gölden su çekme, yani işletme kodunun 32.18 ile 29.90 arasında olması gerekirken, belediyeler ve sanayi kuruluşları başka kaynak olmadığından kod işletme seviyesinin altı olan 29.64'e düşmesine rağmen su çekmeye devam ediyor.

    Sapanca Gölü'nün özellikle Kocaeli'nin Kartepe sınırları içinde kalan bölgelerinde su çekilmesi nedeniyle geniş bataklıklar oluştuğu görülürken, göl suyunun üzerinin yeşillendiği, göl çevresindeki çekilmenin 100 metreyi aşmaya başladığı görüldü.

    Bu bölgelerde de daha önce suyla kaplı olan bölgedeki iskeleler, su kayağı tesisleri su mesafesinin 100 metre gerisinde kaldı. Bu arada aynı bölgede 200 metre kadar açıkta da, su seviyesi diket olarak 2 metre 54 santim aşağı düştüğünden  tarihi eser olduğu ileri sürülen yazı yapı taşları ve adacıklar da ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ötrifikasyon belirtileri

    Yetkililer, şu anda göldeki su seviyesinde dikey olarak gerçekleşen düşüşün 2 metre 54 santim olduğunu belirterek, tüm umutların bu kış mevsiminde yağacak kar ve yağmurlara bağlandığını söyledi.

    Adının açıklanmasını istemeyen aynı yetkili, "Malesef gölde durum hiç de içaçıcı değil. Şu anda ötrifikasyon, yani su kalitesinde bozulma yok. Fakat bu kış  mevsiminde yeterli yağış olmazsa ve göle yeterli su girişi gerçekleşmezse ötrifikasyon o zaman yaşanmaya başlar ve bir iki yıl içinde de Sapanca Gölü'nün suyu içilebilir özelliğini kaybeder" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow