hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selahattin Demirtaş: ''Çözüm süreci yeniden başlamalı''

    Selahattin Demirtaş: Çözüm süreci yeniden başlamalı
    expand

    HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş TBMM grup toplantı salonunda, bazı illerden gelen esnaf ve sanatkarlar odaları birliklerinin başkanları ile görüştü. Ülke gündemine dair konuştu, çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş'ın konuşmasından öne çıkanlar

    Herkesin gözünden akan yaşın rengi aynıdır. Onun acısı değişmez. Evladının giydiği üniformaya göre annenin acısı değişmez. Acılarımız arasına ayrım koymayacağız. Bütün cenazeler bizimdir. Bütün cenazelerin etrafında ortak acıyla barışımızı sağlayacağız demek zorundayız.

    Zaman zaman bölgeden araç yakma iş yeri yakma haberleri de alıyoruz. Bunların hiçbirini asla doğru bulmadığımızı tasvip etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Yakılan araçlar, iş makinaları bizim araçlarımız. Bunun derhal mazeretsiz bir şekilde durdurulması lazım. Bununla ancak bizler zarar görüyoruz. Halkın malıdır mülküdür zar zor borçla harçla aldığı kamyonudur, iş makinesidir. Bunların hiç kimseye bir yarar getirmediğini görmek lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu durumdan çıkışın tek ve biricik yolu müzakeredir.Konuşmaktır. Konuşmak erdemdir, onurlu bir tutumdur. Son 3 yıldır devam eden, ağır aksak da olsa ilerleyen çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım. Karşılıklı ellerin tetikten çekilerek, masaya tarafların davet edilmesi lazım. Çünkü konuşmak ayıp bir şey değildir, devlet için küçük düşürücü PKK için onur kırıcı bir şey değildir. Teslim ol çağrıları yapmak yerine masaya davet etmek daha insani, vicdanidir. Bundan korkmamak lazım.

    Parti kapatma, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi tartışmalar, hususlar demokratik siyasi kanallarını açmaz tıkar. Ne kadar çok demokrasi o kadar şiddet ve silah olur.

    Biz halkımıza barış sözü verdik, onun için uğraşıyoruz. Yoksa dokunulmazlıkları herp beraber kaldıralım. 550 milletvekilinin dokunulmazlığı olmasın. Vatandaşların dokunulmazlığı mı var, yok, bizim de olmasın. Fakat bu tür baskı yöntemi olarak dokunulmazlıklar gündeme gelirse bu tansiyon yaratıyor. Bizim bütün dünyaya ve toplumumuza her şeye rağmen siyasi kanallar açıktır mesajı vermemiz lazım. 7 Haziran seçim sonuçlarını tanımayan bir tarzdan çıkması lazım. 7 Haziran'da bir seçim yapıldı ve bir sonuç çıktı ortaya.

    Bazen bir koalisyon bazen hayırlı sonuçlara da yol açabilir. Bazen gücü, egemenliği paylaşmak insanı daha da güçlendirebilir. Korkmamak lazım. İlla tek başıma iktidar oluncaya kadar ben ülkeyi seçimden seçime götürürüm demek seçmen iradesine haksızlık olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çözüm süreci erken seçimi bekleyemeyecek kadar naziktir. Geçici hükümet de olsa geçici hükümet savaş kararı alabiliyor da barış kararı alamıyor mu? Beklememek lazım. Her gün canlarımız gidiyor. Erken seçim kararı alınsa da bizim derhal müzakereye, masaya tarafları döndürecek bir irade göstermemiz lazım. Azınlık hükümeti olur, erken seçim olur, olsun. Halkın huzuruna çıkarız halk ne derse saygı duyarız. Saygı duymayanlar biz değiliz. Bizim aciliyetimiz şuanda oyları saymak değil, bizim sandık değil. Canlar gidiyor, canlar. Bunu durdurmamız lazım. Bütün anaların eli yüreğinde.

    Sayın Kılıçdaroğlu ile haftaya bir araya geleceğiz. Siyasetçiler şimdi konuşmayacaklarsa bir daha ilelebet konuşmasınlar. Sayın cumhurbaşkanı, başbakan, Bahçeli dahil olmak üzere bizim kapılarımız barış için herkese açıktır biz de barış için herkese gideriz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow