hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sevan Nişanyan yıllarca cezaevinde kalabilir

    Sevan Nişanyan yıllarca cezaevinde kalabilir
    expand

    Sevan Nişanyan'ın infaz süresi 11 yıl 8 aya ulaştı. Avukatı Murat Akçı'ya göre, Anayasa Mahkemesi'nden beklenen karar çıkmazsa, halen cezaevinde olan Nişanyan yıllarca çıkamayabilir. Oysa Nişanyan'a isnat edilen suçtan dolayı kapalı cezaevinde bulunan bir tek kişi bile yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazar Sevan Nişanyan hakkında art arda hapis cezaları veriliyor. Halen Aydın Yenipazar Cezaevi'nde tutulan Sevan Nişanyan, Selçuk 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na (KTVKK) muhalefet gerekçesiyle, toplamda 5 yıl 2 ay 15 gün hapis ve 12.600 TL para cezasına çarptırıldı.

    Agos gazetesinden Emre Can Dağlıoğlu'nun haberine göre, bu hapis cezalarının da eklenmesiyle Nişanyan'ın infaz süresi, 11 yıl 8 aya ulaştı. Nişanyan'ın avukatı Murat Akçı, bu cezaları da temyize götüreceklerini söyledi.

    Avukat Akçı, Nişanyan hakkında, "korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının zarara uğramasına kasten sebebiyet vermek" iddiasıyla açılan davaların sayısını bile bilmediklerini söylüyor ve ekliyor: "Çünkü bu suça gerekçe oluşturan bölge koruma kurulu kararları, kişiye tebliğ edilmeden alınıyor. Dolayısıyla, suç işlediği için ceza alan kişi, hangi eyleminin suç kapsamına girip girmediğini bile bilmiyor."

    Bu sebeple Akçı, Nişanyan'ın aynı suçtan aldığı başka bir mahkûmiyet kararını, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. AYM'nin daha önce böyle bir kararı, söz konusu gerekçeyle bozduğunu belirten Akçı, buna rağmen kanunun değişmemesinden doğan boşluğun Yargıtay'ın aynı kararları onamasına yol açtığını söylüyor. Akçı'ya göre, eğer AYM'den beklenen karar çıkmazsa, "herkesin yaka silktiği bu kanundan ötürü", Nişanyan, kapalı cezaevlerinde yıllarca hapis yatacak tek kişi olabilir. Zira bu suçtan dolayı kapalı cezaevinde bulunan başka bir kişi daha yok. Akçı, bu durumun, Sevan Nişanyan'a kafayı takan ve onu susturmak isteyenlerin 'başarısı' olduğunu düşünüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 yıldır hapiste

    İzmir'in Şirince Köyü'ne 1 kilometre uzaklıktaki kendisine ait araziye yaptığı 40 metrekarelik evin inşaatını, arazinin SİT alanı içinde olduğu gerekçesiyle iki kez mühürlenmesine rağmen tamamlayan Nişanyan hakkında dava açılmış ve Yargıtay tarafından onanan karar sonucunda, 2 yıl hapis cezası almıştı. 2 Ocak 2014'te hapse giren Nişanyan, tutuklanmasından kısa bir süre sonra kapalı cezaevine sürgün edilmiş ve "güvenlik" gerekçesiyle dört kez cezaevi değiştirmek zorunda bırakılmıştı. Nişanyan'ın hapiste bulunduğu süre içinde, İmar Kanunu'na muhalefetten 2 yıl 10 ay ve KTVKK'ye muhalefetten ise 1 yıl 8 ay hapis cezaları aldığı davaların sonucunda, toplam infaz süresi 6 yıl 6 aya ulaşmıştı.

    Sevan Nişanyan cezaevine girdi 

    Abdülkadir Selvi ile Alper Taş birbirine girdi!

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow